THEPOWERGAME
Την ώρα που οι νέες αλλαγές στη Χρυσή Βίζα «σπρώχνουν» τους ξένους επενδυτές να στραφούν στα κλειστά διατηρητέα κτίρια όπου το όριο της επένδυσης διαμορφώνεται στις 250.000 ευρώ, τα λίγα νεοκλασικά που έχουν αναβαθμιστεί κυρίως στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας έρχονται στο προσκήνιο και πωλούνται με τιμές που μπορεί να ξεπερνούν ακόμη και τα 10 εκατ. ευρώ. Σήμερα, ωστόσο η πλειοψηφία των διατηρητέων στην Αθήνα, που η ανακαίνιση των οποίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση αναβάθμιση των γειτονιών του κέντρου, παραμένουν παραδομένα στη φθορά του χρόνου.
Το κόστος των κατοικιών στο ιστορικό κέντρο σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά και τους διάσημους νησιωτικούς προορισμούς, με πολλούς Ευρωπαίους να επιλέγουν τις εν λόγω περιοχές είτε για επενδυτικούς λόγους, μετατρέποντας τα σπίτια σε Airbnbs, είτε για προσωπικούς λόγους, καθώς θεωρούν ότι είναι ιδανικά για συνταξιοδότηση. Όπως τονίζουν οι επαγγελματίες της αγοράς, το ενδιαφέρον για τα νεοκλασικά του κέντρου είναι ιδιαίτερα έντονο από τους ξένους αγοραστές, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, οι οποίοι δεν διστάζουν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να τα αποκτήσουν.
Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελεί το αρχοντικό το οποίο βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στους κήπους του Μουσείου της Ακρόπολης και αποτελεί από μόνο του ένα αξιοθέατο της πόλης. Η Engel & Völkers, η γνωστή εταιρεία παροχής κτηματομεσιτικών υπηρεσιών έχει βγάλει το εν λόγω ακίνητο προς πώληση έναντι 12.800.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα ιστορικό ακίνητο, το οποίο ανακαινίστηκε πλήρως το 2021, κρατώντας ωστόσο τα διαχρονικά και νεοκλασικά του στοιχεία. Είναι χωρισμένο σε τρία διαφορετικά διαμερίσματα και είναι συνολικής επιφάνειας 465 τ.μ. Μάλιστα, υπό έκδοση είναι το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου.
Μία άλλη περίπτωση νεοκλασικού διατηρητέο κτίριο το οποίο βρίσκεται σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας κοστίζει 10.000.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα ακίνητο συνολικής επιφάνειας 1.950 τ.μ. που κατασκευάστηκε το 1890. Οι κύριοι χώροι του κτιρίου είναι το υπόγειο, το ισόγειο, ο 1ος και ο 2ος όροφος, καθώς και μια επιπλέον μονάδα στην ταράτσα.
Ένα ακόμη ξεχωριστό αρχοντικό που είναι προς πώληση βρίσκεται στο Θησείο και το κόστος πώλησής του ανέρχεται στα 4.900.000 ευρώ. Το εν λόγω ακίνητο κατασκευάστηκε το 1920 και είναι συνολικής επιφάνειας 525 τ.μ. Υπήρξε το σημείο συνάντησης της αθηναϊκής κοινωνίας, διεθνών διασημοτήτων, διανοουμένων, μέλη βασιλικών οικογενειών και της παγκόσμιας ελίτ.
Την ίδια τιμή πώλησης έχει και ένα ακόμη ανακαινισμένο αρχοντικό του 1880. Με επιφάνεια 377 τετραγωνικών μέτρων διαθέτει τέσσερις κρεβατοκάμαρες, σάουνα, τέσσερα μπάνια, μία μεγάλη κουζίνα και δύο σαλόνια προσφέροντας άνεση και λειτουργικότητα σε κάθε γωνία του. Το ακίνητο αυτό είναι ένα από αυτά και βρίσκεται στην καρδιά της Πλάκας δίπλα στην Ακρόπολη και στην Ρωμαϊκή Αγορά.
Σε γενικότερο πλαίσιο, στην Πλάκα σήμερα οι τιμές ξεκινούν γύρω στα 10.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για διατηρητέας κατοικίες οι οποίες είναι σε καλή κατάσταση και δεν χρειάζονται ανακαίνιση. Οι τιμές για παλιότερα σπίτια είναι ελαφρώς χαμηλότερες, καθώς κυμαίνονται μεταξύ 4.000 ή 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ωστόσο το κόστος ανεβαίνει, καθώς τις περισσότερες φορές για να συντηρηθούν απαιτούνται σημαντικές πρόσθετες επενδύσεις, που έχουν ιδιαίτερα υψηλό κόστος.
Κινητήριος μοχλός του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι παρά τις αυξήσεις στις τιμές πώλησης των κατοικιών της Ελλάδας σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, η αγορά ακινήτων της Αθήνας εξακολουθεί και να σημειώνει κέρδη και να θεωρείται από τις φθηνότερες πόλεις σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Διαβάστε επίσης
CCS: Σε τροχιά υλοποίησης η μονάδα στη Ραβέννα, πού βρίσκεται ο Πρίνος
O καταστροφικός πόλεμος στο Σουδάν είναι παγκόσμιο πρόβλημα
Jumbo: “Ανατροπή” με άνοδο πωλήσεων 8% τον Αύγουστο