THEPOWERGAME
Σε φάση διόρθωσης φαίνεται ότι μπαίνει η αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Για πρώτη φορά μετά από 20 μήνες συνεχούς ανόδου, ο Ιούνιος έκλεισε με μείωση των τιμών, καθώς παρά την ισχυρή ζήτηση, η προσφορά καταλυμάτων ήταν μεγαλύτερη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η AirDNA, η μέση ημερήσια τιμή (ADR) στην Ελλάδα τον Ιούλιο σημείωσε μείωση κατά 9,8% σε ετήσια βάση, ενώ η πληρότητα κατέγραψε επίσης μικρή πτώση. Σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης στατιστικών βραχυχρόνιας μίσθωσης, η υπερπροσφορά καταλυμάτων, κυρίως λόγω της αυξημένης εισόδου νέων καταχωρήσεων στην αγορά, δημιουργεί πιέσεις στις τιμές. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διατήρηση των κερδών τους, παρά την αύξηση της ζήτησης.
Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που σημειώνει πτώση των τιμών τον φετινό Ιούλιο. Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Κροατία (-7,8%), η Ουγγαρία (-6,8%), η Σουηδία 4,1%), η Πορτογαλία (-2,7%), προχώρησαν σε διόρθωση της μέση τιμής.
Συνολικά στην Ευρώπη, η ADR στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τον Ιούλιο έφτασε τα 174 ευρώ, σημειώνοντας πτώση 1,5% σε σύγκριση με τον περυσινό Ιούλιο.
Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές, η Ελλάδα παρουσίασε χαμηλότερη αύξηση της ζήτησης (+6,8%) σε σχέση με χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπου η ζήτηση αυξήθηκε κατά 10% και 9,2% αντίστοιχα. Παράλληλα, το ADR σε αγορές όπως η Ιταλία και η Ισπανία συνέχισε να αυξάνεται, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ελληνική αγορά αντιμετωπίζει εντονότερες προκλήσεις.
Η ανάγκη για διαφοροποίηση των υπηρεσιών και βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών είναι πλέον πιο κρίσιμη από ποτέ για να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα και να αποφευχθεί η μείωση των κερδών.
Αυξημένη η ζήτηση στην Ευρώπη αλλά η προσφορά έχει εκτοξευτεί
Ο Ιούλιος ήταν ένας δυναμικός μήνας για την ευρωπαϊκή αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τη συνολική ζήτηση διανυκτερεύσεων να φτάνει τις 57,6 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 17,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, με τις διανυκτερεύσεις να αυξάνονται κατά 23,2%. Παράλληλα, οι διαθέσιμες καταχωρήσεις στις πλατφόρμες έφτασαν σε νέο ρεκόρ των 4 εκατομμυρίων, αυξημένες κατά 15% σε ετήσια βάση.
Η αύξηση της ζήτησης διατήρησε την πληρότητα σε σχετικά υψηλά επίπεδα, με το ποσοστό να φτάνει το 68% σε όλη την Ευρώπη, το οποίο είναι οριακά αυξημένο κατά 0,3% σε σύγκριση με πέρυσι αλλά μειωμένο κατά 2,8% σε σύγκριση με το 2019.
Ωστόσο, παρά την ισχυρή ζήτηση, η μέση ημερήσια τιμή στην Ευρώπη κατέγραψε μείωση, σηματοδοτώντας το πρώτο αρνητικό πρόσημο στην ετήσια μεταβολή των τιμών μετά από 20 μήνες συνεχούς ανόδου. Η πτώση των τιμών είχε επίσης αντίκτυπο στα έσοδα ανά διαθέσιμο μίσθωμα (RevPAR), τα οποία μειώθηκαν κατά 1,2% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023, φτάνοντας τα 119 ευρώ.
Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι η μείωση του λεγόμενου booking window, δηλαδή ο χρόνος μεταξύ κράτησης και άφιξης. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι κρατήσεις πραγματοποιούνται πιο κοντά στην ημερομηνία άφιξης, με τον μέσο χρόνος κράτησης στην Ευρώπη να έχει μειωθεί στις 24 ημέρες το 2024, έναντι των 38 ημερών το 2019.
Οι μακροοικονομικές εξελίξεις επηρεάζουν τα ταξίδια
Οι μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη επηρεάζουν τόσο τον ταξιδιωτικό κλάδο συνολικά όσο και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ειδικά. Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ανάπτυξη δημιουργούν αισιοδοξία για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος που αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών. Αυτό επιβεβαιώνεται από την αύξηση των διανυκτερεύσεων σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά 16% σε ετήσια βάση.
Παρόλα αυτά, η επιβράδυνση της αύξησης των τιμών από τις αρχές του έτους δείχνει ότι η αυξημένη προσφορά αρχίζει να περιορίζει την ικανότητα των οικοδεσποτών να αυξάνουν τις τιμές.
Διαβάστε επίσης
Γεμίζουν 5άστερα τα νησιά, ακόμα και τα… άγονα
Cosmote TV και ΝΟVA: Νέα δεδομένα στο streaming αθλητικού περιεχομένου
Ανανεώθηκε η θητεία του ΔΣ του Πράσινου Ταμείου