THEPOWERGAME
Ιδιαίτερη κινητικότητα καταγράφηκε τους τελευταίους μήνες στην εγχώρια αγορά ακινήτων, καθώς ανακοινώθηκαν σημαντικές συμφωνίες, με μεγάλους πρωταγωνιστές ισχυρές ΑΕΕΑΠ, developers, τράπεζες και γνωστούς επιχειρηματίες. Πρόκειται για deals που διαμορφώνουν νέα δεδομένα στο ελληνικό real estate και δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για περαιτέρω επενδύσεις.
Με 4 έργα η στρατηγική συνεργασία Dimand – Τράπεζας Πειραιώς
Μία από τις πιο μεγάλες συμφωνίες που ανακοινώθηκαν πρόσφατα αποτελεί αυτή ανάμεσα στην Τράπεζα Πειραιώς και την Dimand και σχετίζεται με την ανάπλαση τεσσάρων εμβληματικών ακινήτων που ανήκουν στην τράπεζα. Η νέα συνεργασία αφορά το ακίνητο της Οδού Κοραή 4, όπου θα στεγαστούν τα νέα κεντρικά γραφεία της Πειραιώς, το πολυκατάστημα «Λαμπρόπουλος» (νυν Notos) στην οδό Αιόλου και Λυκούργου, το οποίο θα ανακατασκευαστεί πλήρως στη βάση των μεικτών χρήσεων, την αναμόρφωση του ακινήτου της πρώην κλωστοϋφαντουργίας Αιγαίον στο Λαύριο και τέλος τις πρώην εγκαταστάσεις της ζυθοποιίας Φιξ στη Θεσσαλονίκη, όπου η Πειραιώς είναι ο αποκλειστικός χρηματοδότης του project. Πρόκειται για επενδύσεις που θα ολοκληρωθούν μέσα σε τρία με τέσσερα χρόνια, εκτός του project του Λαυρίου, το οποίο, λόγω των πολλαπλών διαδικασιών και της πολεοδομικής ωρίμανσης που απαιτείται, θα είναι έτοιμο σε 4-6 χρόνια. Το συνολικό κόστος ανάπτυξής τους θα φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ.
Τα deals της Lamda στο Ελληνικό
Ένα ακόμη deal που ξεχώρισε το τελευταίο διάστημα ήταν αυτό μεταξύ της Lamda Development και του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου, ο οποίος έδωσε περί τα 25 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει μέσω της Zepko Enterprises Company Limited το 2% της Lamda Development. Η συναλλαγή αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας των δύο μερών, η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη εκπαιδευτικού ιδρύματος με Διεθνές Πρόγραμμα Σπουδών και περαιτέρω αναπτύξεις για οικιστικούς και γραφειακούς χώρους εντός του έργου του Ελληνικού, συνολικής επιτρεπόμενης δόμησης 86.000 τ.μ. Παράλληλα, η συνεργασία του κ. Προκοπίου με τη Lamda Development θα επισφραγιστεί και με την απόκτηση 3.534.734 ίδιων μετοχών της εταιρείας, έναντι 7,1 ευρώ/μετοχή.
Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η Lamda συμφώνησε και με την οικογένεια Λάτση, προκειμένου να δημιουργηθούν και άλλες κατοικίες, που θα διατίθενται και προς ενοικίαση, εκτός από το μοντέλο πώλησης ιδιοκτησιών που έχει συστήσει έως τώρα στην αγορά. Πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση αποτέλεσε η συμφωνία του ομίλου Lamda με την Xeris Ventures, συμφερόντων του ομίλου Λάτση κατά 80% και της Lamda κατά 20%.
Σημειώνεται επίσης ότι η οικογένεια Λάτση είναι ο βασικός μέτοχος της Lamda με ποσοστό 43,8% μέσω της Consolidated Lamda Holdings. Με βάση τη συγκεκριμένη συμφωνία, η Xeris Ventures πρόκειται να αναπτύξει τέσσερα συγκροτήματα με κατοικίες προς μίσθωση. Στόχος της Lamda μέσω της διεύρυνσης της στρατηγικής της είναι να δημιουργήσει επαναλαμβανόμενα έσοδα, τα οποία θα εισρέουν στα ταμεία της, σε συνδυασμό με τα μισθώματα από τα εμπορικά κέντρα The Ellinikon Mall και Riviera Galleria, όπου θα έχει έσοδα από τα καταστήματα που πρόκειται να εγκατασταθούν εκεί.
Premia – NLGT: Στρατηγική συνεργασία με άξονα τα τουριστικά ακίνητα
Με στόχο τη δημιουργία χαρτοφυλακίου εκμεταλλεύσιμων ακινήτων της τάξεως του μισού δισ. ευρώ, η Premia Properties προ ολίγων ημερών ανακοίνωσε τη δεσμευτική συμφωνία με τη Nordic Leisure Travel Group (NLTG), με σκοπό να κάνει ισχυρό «μπάσιμο» στον τομέα του τουρισμού, αγοράζοντας για αρχή τα ξενοδοχεία “Sunwing Kallithea Beach” και “Sunwing Makrigialos & Ocean Beach Club” έναντι τιμήματος 112,5 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η Premia θα αποκτήσει από την NLTG HH Greece Single Member SA το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Sunwing Hotels Hellas Single Member SA. Η Sunwing Hotels Hellas Single Member έχει στην κατοχή και εκμετάλλευσή της το ξενοδοχείο Sunwing Kallithea Beach στη Ρόδο και το 100% της θυγατρικής εταιρείας Helios Palace SA, η οποία έχει στην κατοχή και εκμετάλλευσή της το ξενοδοχείο Sunwing Makrigialos & Ocean Beach Club (OBC) στη Κρήτη.
Deal 300 εκατ. της Prodea με τον Γιάννη Παπαλέκα
Μία ακόμη από τις πιο μεγάλες συμφωνίες που υλοποιηθήκαν τους προηγούμενους μήνες ήταν της Prodea με τον Γιάννη Παπαλέκα, εξαγοράζοντας έναντι 300 εκατ. ευρώ το ποσοστό που διατηρεί ο επιχειρηματίας ως βασικός μέτοχος στη Mediterranean Hospitality Venture. Η Prodea εξαγόρασε στις αρχές του χρόνου το 80% της εταιρείας, επενδύοντας 250 εκατομμύρια, και πλέον αποκτά και το υπόλοιπο 20%, προσδοκώντας σε σημαντικές υπεραξίες από έργα που έχει αναπτύξει η MHV στην Κύπρο. Υπενθυμίζεται πως παράλληλα με την αποεπένδυση από την MHV, η Yoda PLC απέκτησε ποσοστό 5,22% στην Prodea, αυξάνοντας έτσι την ελεύθερη διασπορά της ελληνικής εισηγμένης στο 18% περίπου, ποσοστό που ωστόσο παραμένει χαμηλότερο από το νέο πλαίσιο που προωθεί η ΕΚ.
Η MHV δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό κλάδο και στην ανάπτυξη, αξιοποίηση και εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει πολυτελή ξενοδοχεία και resorts και έργα ανάπτυξης γραφείων και κατοικιών και οι μετοχές της είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Κύπρου. Mε αυτήν την κίνηση η Prodea στοχεύει να γίνει ένας από τους ισχυρότερους παίκτες στον τομέα των ξενοδοχείων.
Γιατί καθυστερεί το project Skyline
Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν και κάποιες μεγάλες συμφωνίες μεταξύ των ισχυρών παικτών του real estate που έχουν καθυστερήσει σημαντικά να ολοκληρωθούν. Ο λόγος για το project Skyline, που αφορά συμφωνία της Alpha Bank για τη μεταβίβαση στις Dimand – Premia – EBRD περίπου 570 ακινήτων, έναντι τιμήματος περίπου 400 εκατ. ευρώ. Η δεσμευτική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών είχε υπογραφεί τον Φεβρουάριο του 2023. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο περιθώριο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Alpha Real Estate Services, η οποία έχει επιφορτιστεί με τον ρόλο της διαχείρισης των ακινήτων για λογαριασμό των επενδυτών, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της οφείλεται στις πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται. Η τελευταία εκτίμηση είναι ότι το κλείσιμο της συναλλαγής θα καταστεί εφικτό πριν από το τέλος του έτους, πιθανότατα εντός φθινοπώρου.
Διαβάστε επίσης
Το σχέδιο για μισθούς στα 1.500 ευρώ εντός διετίας
Πώς η Τσεχία γίνεται κέντρο παραγωγής μικροτσίπ στην Ευρώπη
Φωτοβολταϊκά στις στέγες: “Ουρά” για να συνδεθούν στο δίκτυο