THEPOWERGAME
Από σήμερα Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024 ενεργοποιείται για το κοινό η ψηφιακή «Πλατφόρμα Συμμετοχής» για την κατάθεση σχολίων και απόψεων για τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ και ΕΠΣ) του Προγράμματος Πολεοδομικής Μεταρρύθμισης «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως ανακοινώθηκε.
Ειδικότερα, η νέα Πλατφόρμα Συμμετοχής (ΠΛαΣ, http://polsxedia.ypen.gov.gr/) που σχεδίασε η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει τη δυνατότητα σε κατοίκους και φορείς από όλη τη χώρα να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τις ιδέες τους για το χωροταξικό και πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής τους, στην οποία εκπονείται Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο ή Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Προγράμματος Πολεοδομικής Μεταρρύθμισης «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» που εξελίσσεται στο 80% περίπου όλης της Επικράτειας.
Την παρουσίαση της Πλατφόρμας σε 450 μελετητές και αυτοδιοικητικούς -από όλη τη χώρα- πραγματοποίησαν, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο αρμόδιος Υφυπουργός, κ. Νίκος Ταγαράς, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο Εθνικός Συντονιστής Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Γεώργιος κ. Γκανασούλης και διοικητικά στελέχη του Υπουργείου. Στην παρουσίαση αναδείχθηκαν οι δυνατότητες και ο κρίσιμος ρόλος της συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία εκπόνησης των Πολεοδομικών Σχεδίων.
Σκοπός της λειτουργίας της Πλατφόρμας Συμμετοχής είναι να διασφαλίσει ότι η τοπική γνώση και οι συλλογικές ανάγκες θα καταγραφούν και θα αξιολογηθούν εγκαίρως, συνεισφέροντας έτσι στις μελέτες των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων της εκάστοτε περιοχής.
Σημειώνεται ότι το Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» που εξελίσσεται με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αφορά στην εκπόνηση των μελετών ΤΠΣ και ΕΠΣ, στόχο έχει να αποκτήσουν πολεοδομικό σχέδιο και κανονισμούς ρύθμισης του χώρου, η συντριπτική πλειονότητα των Δημοτικών Ενοτήτων της χώρας. Ως εκ τούτου, αποτελεί ένα σύνθετο έργο που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συμμετοχικές διαδικασίες και κοινωνική διαβούλευση. Αυτές οι διαδικασίες ενθαρρύνονται και διευκολύνονται από τη νέα Πλατφόρμα Συμμετοχής, εκφράζουν το δημοκρατικό προγραμματισμό σε τοπικό επίπεδο και διασφαλίζουν τον οριζόντιο συντονισμό της διοίκησης.
Μέσω της Πλατφόρμας Συμμετοχής, στη διεύθυνση http://polsxedia.ypen.gov.gr/, πολίτες και εμπλεκόμενοι φορείς μπαίνοντας στην ηλεκτρονική διεύθυνση μπορούν:
- Να υποβάλλουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους, από τα πρώτα μόλις βήματα της μελέτης, για την καλύτερη αντιμετώπιση τοπικών προκλήσεων και προβλημάτων.
- Να ενημερωθούν και να σχολιάσουν τα προτεινόμενα εναλλακτικά σενάρια ανάπτυξης του πρώτου σταδίου εκπόνησης της μελέτης για την περιοχή τους.
Με αυτό τον τρόπο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιδιώκει να καταστήσει πιο ουσιαστική τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και του κοινού και να διασφαλίσει διαφάνεια και ενσωμάτωση των απόψεων της τοπικής κοινωνίας στις πολεοδομικές προτάσεις. Όλα τα σχόλια που υποβάλλονται από το κοινό κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Πλατφόρμας Συμμετοχής, καταγράφονται και διαβιβάζονται για αξιολόγηση στους αναδόχους μελετητές. Οι απόψεις, οι ιδέες και οι προτάσεις του κοινού είναι εξαιρετικής σημασίας καθώς πληροφορούν, παρέχουν νέες προοπτικές για την επίλυση των υπό εξέταση ζητημάτων, εκφράζουν ανάγκες και ισχυροποιούν τις μελέτες.
Η Πλατφόρμα Συμμετοχής είναι ένα ανεξάρτητο εργαλείο για τη συλλογή τοπικής γνώσης κατά το πρώτο στάδιο εκπόνησης της μελέτης και δεν πρέπει να συγχέεται με την επίσημη διαδικασία διαβούλευσης, η οποία ακολουθεί σε επόμενο στάδιο, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).
Για την υλοποίηση του έργου έχουν αξιοποιηθεί πόροι με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οι οποίοι προβλέπονται για την ενίσχυση των συμμετοχικών παρεμβάσεων στη διαδικασία του χωρικού σχεδιασμού. Η Πλατφόρμα είναι προσβάσιμη από ηλεκτρονικό υπολογιστή και από κινητές συσκευές.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Η μεταρρύθμιση για τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια του Προγράμματος Πολεοδομικής Μεταρρύθμισης “Κωνσταντίνος Δοξιάδης” ξεκίνησε και την υλοποιούμε, στην ουσία, από το 2021, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αποτελεί ίσως την πιο σημαντική και την πιο δύσκολη πολεοδομική παρέμβαση που γίνεται στην Ελλάδα, από καταβολής του ελληνικού κράτους. Είναι σημαντική, διότι ποτέ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν ολοκληρώνεται τόσο μεγάλος αριθμός πολεοδομικών σχεδίων και μάλιστα αυτής της χωροταξικής σημασίας. Και είναι δύσκολη, διότι αποφάσεις που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να λάβουμε στο χρονικό διάστημα δεκαετιών -γιατί ο πολεοδομικός σχεδιασμός εξελίσσεται με αυτού του είδους του χρονικούς ορίζοντες- θα πρέπει να ληφθούν από τους μελετητές, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από την κεντρική πολιτική εξουσία και από το Συμβούλιο της Επικρατείας εντός 2 – 2,5 ετών. Αυτό καθιστά απολύτως αναγκαία την καλύτερη δυνατή επικοινωνία μεταξύ μας. Και η πλατφόρμα που εγκαινιάζουμε έχει πολύ μεγάλη σημασία, ακριβώς διότι είναι ένα από τα “εργαλεία” με τα οποία θα επιχειρήσουμε να επιταχύνουμε και να υλοποιήσουμε κατά το δυνατόν αποτελεσματικά αυτή την πολύ μεγάλη δουλειά που έχουμε μπροστά μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι έχουν δουλέψει για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας. Και ιδιαίτερα, τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκο Ταγαρά και τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιο Μπακογιάννη. Έχει γίνει πάρα πολύ δουλειά, για να φτάσουμε μέχρι εδώ και συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις αυτής της σπουδαίας, πολεοδομικής μεταρρύθμισης».
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νίκος Ταγαράς, σημείωσε: «Η εκπόνηση των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση οργάνωσης του χώρου, που έχει υπάρξει στην πατρίδα μας, καθώς οτιδήποτε εξελίσσεται ως έργο στη χώρα μας στηρίζεται σε αυτή τη δυνατότητα, σε αυτόν τον σχεδιασμό. Η Πλατφόρμα Συμμετοχής αφορά περί το 80% της Επικράτειας, δηλαδή 829 Δημοτικές Ενότητες από τις συνολικά 1.035, για τις οποίες ο χωροταξικός – πολεοδομικός σχεδιασμός βρίσκεται σε εξέλιξη. Με αυτό το ψηφιακό εργαλείο διευρύνουμε τη δυνατότητα της διαβούλευσης, της ενημέρωσης αλλά και της ευαισθητοποίησης των πολιτών για τον σχεδιασμό του μέλλοντος της περιοχής τους. Παρέχουμε επίσης τη δυνατότητα στους μελετητές σε ό,τι εξελίσσεται σχεδιαστικά, να έχουν πολύπλευρη γνώση των ζητημάτων και των ιδιαιτεροτήτων των τοπικών κοινωνιών κάθε περιοχής μελέτης. Είμαστε εδώ και προσκαλούμε τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζί μας για το μέλλον της πατρίδας μας. Είμαστε όλοι, ο καθένας από τη θέση ευθύνης του στην ελληνική κοινωνία κρίκοι της ίδιας αλυσίδας, με στόχο να κερδίσουμε όλοι μαζί, όπως συνηθίζω να λέω, το μεγάλο εθνικό μας στοίχημα, την οργάνωση του χώρου με ασφάλεια δικαίου. Βάζοντας τάξη στον χώρο, προστατεύοντας το Περιβάλλον αλλά και το δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Σχεδιάζοντας σήμερα το μέλλον της πατρίδας μας».
Διαβάστε επίσης:
Πλειστηριασμοί: Πάνω από 8.500 έως το τέλος του 2024
Γαλλία: Η Τοντελιέ, η μάχη με την Λεπέν και η οικονομική αβεβαιότητα
Γεωθερμία, ΕΣΕΚ και δίκτυα στην ατζέντα του Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας