THEPOWERGAME
Δύσκολο εγχείρημα αποτελεί σήμερα η αγορά κατοικίας για τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, όσοι όμως το επιχειρούν έχουν στραφεί σε ακίνητα μικρότερου εμβαδού. Η τάση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στα λιγότερα έξοδα που απαιτεί η συντήρηση των μικρότερων διαμερισμάτων αλλά και στο γεγονός ότι μπορεί να τα εκμεταλλευτούν επενδυτικά, ώστε να έχουν ένα έξτρα εισόδημα.
Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Remax, οι Έλληνες το 2023 αλλά και τους πρώτους μήνες του 2024 αναζητούν και αγοράζουν κατοικίες έως 75 τ.μ. σε αντίθεση με το 2022, όπου ένας στους δύο αγοραστές προτίμησε ακίνητα εμβαδού πάνω από 75 τ.μ. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τις αγοραπωλησίες πανελλαδικά, το 24,9% των αγοραστών επέλεξε ακίνητα εμβαδού από 51-75 τ.μ., ελάχιστα πιο χαμηλό είναι το ποσοστό των αγοραστών, δηλαδή κατά 24,7%, που επέλεξε διαμερίσματα μέχρι και 50 τ.μ. Η στροφή προς τις μικρότερες κατοικίες, όπως υποστηρίζουν φορείς της αγοράς, οφείλεται στο ότι η επενδυτική αξιοποίηση των εν λόγω διαμερισμάτων είτε μέσω βραχυχρόνιας ή μακροχρόνιας μίσθωσης μπορεί να φέρει στους αγοραστές μελλοντικά σημαντικές υπεραξίες.
Υψηλό ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει και το ενδιαφέρον και για τις μεγαλύτερες κατοικίες, καθώς το ποσοστό των αγοραστών που αποκτούν ακίνητα μεταξύ 76 τ.μ. με 100 τ.μ. ανέρχεται στο 23,2%. Αυτή η κατηγορία κατοικιών επιλέγεται κυρίως από τους Έλληνες για λόγους ιδιοκατοίκησης.Βέβαια, τα τελευταία χρόνια το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, το 75% των Ελλήνων άνω των 50 ετών ιδιοκατοικεί, ενώ για τους νεότερους το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις στο 30%, ούτε ένας στους τρεις.
Σε μικρότερο βαθμό, δηλαδή το 18,4% των αγοραστών επιλέγουν διαμερίσματα έως 150 τ.μ. και σε ποσοστό 8,8% επιλέγονται σήμερα και ακίνητα μεγαλύτερα από τα 151 τ.μ. Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι αυτές οι κατοικίες απευθύνονται σε αγοραστές με μεγάλα εισοδήματα.
Αναλυτικά, στο νομό Αττικής, το 27,7% των αγοραστών προτίμησε ακίνητα εμβαδού από 51 έως 75 τετραγωνικά μέτρα, γεγονός που τα καθιστά τα πιο δημοφιλή στο σύνολο του νομού. Επίσης, 1 στους 4 αγοραστές προτίμησε ακίνητα εμβαδού από 76 έως 100 τετραγωνικά μέτρα, τα οποία εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλή ζήτηση. Ακολουθούν σε αγοραστική δημοφιλία, με ποσοστό 18,7%, τα μικρότερα έως 50 τετραγωνικά μέτρα ακίνητα και πολύ κοντά βρίσκονται τα ακίνητα εμβαδού από 101 έως 150 τετραγωνικά μέτρα, τα οποία υπάρχουν κυρίως στα Νότια και τα Βόρεια Προάστια.
Παρόμοια εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, με τους περισσότερους αγοραστές να επιλέγουν ακίνητα από 51 έως 75 τετραγωνικά μέτρα ενώ το 2022 πρωταθλητές στη ζήτηση είναι τα διαμερίσματα εμβαδού από 76 έως 100 τετραγωνικά μέτρα, τα οποία επέλεξε το 33,3% των αγοραστών.
Παράλληλα, μία άλλη ανάλυση, αυτή του Spitogatos, υπογραμμίζει πως η εγχώρια ζήτηση για κατοικίες προς πώληση μειώθηκε τους πρώτους μήνες 2024 κατά 4,2% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023, ενώ αύξηση 11,8% παρατηρείται στη διεθνή ζήτηση. Οι δημοφιλέστερες περιοχές για αναζήτηση κατοικίας προς πώληση για τους Ελληνες υποψήφιους αγοραστές είναι τα προάστια Θεσσαλονίκης, το κέντρο της Αθήνας, τα νότια και βόρεια προάστια της Αθήνας και ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Στα προάστια της Θεσσαλονίκης, οι Ελληνες αγοραστές αναζητούν συχνότερα διαμερίσματα, μονοκατοικίες και μεζονέτες. Στο κέντρο της Αθήνας και στα νότια προάστια της Αθήνας, οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες κατοικιών είναι και πάλι τα διαμερίσματα, οι μονοκατοικίες και τα στούντιο. Οσοι αναζητούν κατοικία προς πώληση στα βόρεια προάστια ενδιαφέρονται περισσότερο για μονοκατοικίες, διαμερίσματα και μεζονέτες.
Σε ό,τι αφορά τη διεθνή ζήτηση, οι πιο δημοφιλείς περιοχές για αναζήτηση κατοικίας προς πώληση το πρώτο τρίμηνο του 2024 ήταν το κέντρο της Αθήνας, η Χαλκιδική και τα νότια προάστια της Αθήνας. Οι χώρες προέλευσης των υποψήφιων αγοραστών κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Οι υποψήφιοι αγοραστές ενδιαφέρονται περισσότερο για διαμερίσματα, μονοκατοικίες και στούντιο
Διαβάστε επίσης
Τα cyber tests του SSM και οι πηγές ανησυχίας για τις τράπεζες
Bloomberg: Οι κινήσεις της ΕΚΤ για τις μειώσεις επιτοκίων
Κίνα: Επενδύει 800 δισ. δολάρια στο ηλεκτρικό δίκτυο