THEPOWERGAME
Το σημαντικό μπαράζ μικρών και μεγάλων αναπλάσεων που υλοποιείται αυτό το διάστημα σε όλους τους Δήμους στα νότια προάστια πρόκειται να αναβαθμίσει τα επόμενα χρόνια ακόμα περισσότερο την Αθηναϊκή Ριβιέρα. Με διαφορά ωστόσο σήμερα το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στους Δήμους Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης και στον Δήμο του Ελληνικού. Την ώρα που πόλοι έλξης θέλουν να αποτελέσουν και ο Δήμος της Γλυφάδας, του Αλίμου και του Παλαιού Φαλήρου, καθώς, ήδη είναι στα σκαριά μεγαλεπήβολα projects.
Οι πεντάστερες επενδύσεις στον Δήμο 3Β
Στον απόλυτο πεντάστερο προορισμό έχει εξελιχθεί ο Δήμος 3Β, καθώς εκτός από τις υφιστάμενες υψηλού επιπέδου τουριστικές αναπτύξεις σύντομα θα ολοκληρωθούν ακόμη περισσότερα high- end projects. Μερικά από αυτά που ξεχωρίζουν είναι το νέο glamping resort της Domes στο 91 Athens Riviera στη Βούλα, το οποίο αφορά τη μεγάλη επένδυση της Grivalia Hospitality στην Α΄Ακτή Βούλας που έχει ολοκληρωθεί και σύντομα θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια του. Στη Βούλα επίσης κατασκευάζεται και το «Apollo Hills» ή γνωστό ευρύτερα ως «Voula Project». Το έργο αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ από τις Hines και Henderson Park που περιλαμβάνει κατοικίες υψηλού επιπέδου θα είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2026 και μετά.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόσφατα και ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες στη Β’ Πλαζ Βούλας που έχει αναλάβει η Athens Beach Club με αντικείμενο τη δημιουργία ενός θερέτρου υψηλού επιπέδου, ενώ σε πλήρη ανακατασκευή βρίσκεται και η πλαζ της Βάρκιζας (πρώην Yabanaki/ Varkiza Resort). Ο κύριος Κωνσταντέλλος τόνισε επίσης ότι «παρά τις δυσκολίες και τις υπονομεύσεις, εμείναμε να στηρίζουμε τη Μαρίνα Βουλιαγμένης και θεωρώ ότι δικαιωθήκαμε. Δημιουργήθηκε μία μαρίνα κόσμημα και αποτελεί σημείο αναφορά όχι μόνο της αθηναϊκής ακτογραμμής και της χώρας μας, αλλά κάτι ξεχωριστό για ολόκληρη τη Μεσόγειο».
Μπαράζ αναπλάσεων φέρνει στον Δήμο Ελληνικού το mega project της Lamda
Ριζικά αναμένεται να αλλάξει η εικόνα του Δήμου του Ελληνικού στα νότια προάστια, με την ολοκλήρωση της α΄ φάσης του mega project της Lamda Development. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο δήμαρχος Ελληνικού, Γιάννης Κωνσταντάτος, η μεγάλη αστική ανάπλαση θα καταστήσει την πόλη ενιαία, όπως ήταν πριν από πολλά χρόνια και θα δημιουργηθεί η πρώτη παραλία που θα ανήκει στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης. Σχετικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν από την υλοποίηση του έργου, καθώς μία έκταση 6.000 στρεμμάτων σκάβεται από τη μία άκρη έως την άλλη, ο ίδιος υποστήριξε το εξής: «Με καλή συνεργασία με τον επενδυτή προσπαθούμε να δούμε λύσεις, έτσι ώστε και το έργο να εξελιχθεί ομαλά αλλά και να έχουμε οφέλη. Όπως το MOU για την παραχώρηση του κτιρίου ΑμεΑ στον δήμο, όπου ο επενδυτής ανέλαβε να κάνει μία σειρά έργων και χορηγιών προς την τοπική αυτοδιοίκηση».
O Δήμος Ελληνικού, παράλληλα, σχεδιάζει και άλλες σημαντικές επενδύσεις όπως τη «μεταμόρφωση» του Δημοτικού Εμπορικού Κέντρου επί της Λ. Βουλιαγμένης (οδός Ιμέρας). Το πλήρως ανακαινισμένο Εμπορικό κέντρο θα συνεχίζει να στεγάζει το Γ’ ΚΑΠΗ, το ΚΕΠ, τον Φορέα Διαχείρισης Ελληνικού, αλλά θα διαθέτει και άλλους γραφειακούς χώρους οι οποίοι πρόκειται να μισθωθούν. Με την ολοκλήρωση της ανακατασκευής, ο χρόνος διάρκειας μίσθωσης είναι τα 25 έτη, ενώ το μηνιαίο μίσθωμα για το σύνολο του κτιρίου θα είναι 15.000 ευρώ ανά μήνα. Επίσης, ο δήμος θα αποκτήσει νέο δημαρχείο αλλά και το Παγκόσμιο Μέγαρο Ποντιακού Πολιτισμού.
Τα έργα που αλλάζουν τη Γλυφάδα
Σημαντικά έργα υλοποιούνται και στον Δήμο Γλυφάδας, καθώς το προσεχές φθινόπωρο ξεκινούν οι εργασίες για την Εσπλανάδα και το υπόγειο πάρκινγκ 21.000 τ.μ. και 700 οχημάτων. Πρόκειται για έργα τα οποία αναμένεται να παραδοθούν σε δυόμιση χρόνια, περί τα τέλη του 2026, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Γλυφάδας.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, «Στο τέλος του 2026 ο πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος που ήδη έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει στην παραλία, θα συνεχίζεται με την Εσπλανάδα, την γέφυρα-περίπατο, που κατασκευάζεται πάνω από την Ποσειδώνος και θα καταλήγει σε μια πλατεία επτά στρεμμάτων, μπροστά στο Δημαρχείο μας». Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, κάτω από την πλατεία θα υπάρχουν τρία επίπεδα πάρκινγκ, 7.000 τετραγωνικά το κάθε υπόγειο (21.000 τ.μ. αθροιστικά όλο το πάρκινγκ δηλαδή) όπου θα μπορούν να σταθμεύουν συνολικά περί τα 700 οχήματα.
Οι επενδύσεις στο Παλαιό Φάληρο
Σε πόλο έλξης θέλει αναδειχθεί και ο Δήμος του Παλιού Φαλήρου, καθώς ήδη στα σκαριά βρίσκονται μια σειρά σημαντικών έργων. Ένα από τα μεγαλύτερα. το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα το 2025. είναι και το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης. Ο σχεδιασμός του προβλέπει να κατασκευαστούν κτιριακές υποδομές, στις οποίες θα εκτεθούν ιστορικά αντικείμενα, ντοκουμέντα, σπάνιο έντυπο υλικό, καθώς και ψηφιακό περιεχόμενο. Το σύνολο της έκτασης του Πάρκου ανέρχεται περίπου στα 26.000 τ.μ. και θα υλοποιηθεί στην περιοχή Φλοίσβος και πιο συγκεκριμένα στις εκτάσεις που θα παραχωρηθούν στο «Ταμείου Εθνικού Στόλου» (ΤΕΣ) υπέρ του Πολεμικού Ναυτικού.
Ακόμη, ο Δήμαρχος του Παλαιού Φαλήρου, Γιάννης Φωστηρόπουλος υποστήριξε ότι «προχωρούμε στην ανακατασκευή του εμβληματικού κτιρίου του Φλοίσβου, ένα κτίριο 100 ετών που θα προχωρήσουμε στην ανακαίνισή του για να μπορέσουν όλοι να απολαμβάνουν αυτό το τοπόσημο της πόλης». Κρίσιμος τομέας κατά τον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου είναι η βελτίωση των συγκοινωνιακών συνδέσεων, τη βελτίωση των δημοσίων υποδομών με στόχο τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων αλλά και την βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών. Στο πλάνο είναι και ένα πάρκινγκ 400 θέσεων στην παραλιακή ζώνη του Φαλήρου, το οποίο κατασκευάζεται αυτή την περίοδο.
Δεύτερη ζωή δίνει στον Άλιμο η νέα μαρίνα
Προορισμός υψηλού επιπέδου θα γίνει και ο Άλιμος, καθώς σύντομα θα διατηρεί μία από τις πιο εντυπωσιακές μαρίνες της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, προ ημερών υπογράφηκε ηΚοινή Υπουργική Απόφαση από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Τουρισμού για την έγκριση της χωροθέτησης και των περιβαλλοντικών όρων της Μαρίνας Αλίμου. Αυτή η εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για την έκδοση των οικοδομικών αδειών για την αξιοποίηση της μεγαλύτερης μαρίνας των Βαλκανίων και μίας από τις ιστορικότερες και εμβληματικότερες μαρίνες της Ελλάδας
Τα έργα ανάπτυξης, πέραν της ριζικής αναβάθμισης των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών και της δραστηριότητας απόθεσης/συντήρησης σκαφών, θα αφορούν, επιπλέον, στην αναγέννηση της χερσαίας ζώνης της μαρίνας, μέσω της δόμησης 18.500 τ.μ. κτιριακών εγκαταστάσεων και τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος χώρου υψηλής αισθητικής. Στο έργο υπάρχει επίσης πρόβλεψη για εκτεταμένους χώρους ιδανικούς για περίπατο και ποδήλατο.
Διαβάστε επίσης:
Lunchbox: Τα μυστικά ενός τέλειου γεύματος στο γραφείο
Πού θα πάνε οι Έλληνες το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος
Φωτοβολταϊκά: Στο 8,2% η παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούνιο