THEPOWERGAME
Ξεκινούν όλα από την αρχή στην ανάπλαση της ΔΕΘ. Το ΤΑΙΠΕΔ, που ανέλαβε την υπόθεση μετά τη σχετική απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, θα εξετάσει από μηδενικής βάσης το θέμα της ανάπλασης, καθώς φαίνεται ότι η διαδικασία που επελέγη δεν θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική.
Σημειώνεται ότι και στο παρελθόν είχαν ξεκινήσει αντίστοιχες μεγαλεπήβολες αναπλάσεις μέσω Συμπράξεων Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και οι οποίες δεν οδήγησαν πουθενά. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη δημιουργία της Πολιτείας Καινοτομίας στις πρώην εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ στον Πειραιά, η οποία μάλλον έχει οδηγηθεί στις ελληνικές καλένδες. Επίσης, η δημιουργία του κυβερνητικού κέντρου στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ στη Δάφνη παίρνει τη μια αναβολή μετά την άλλη και, έτσι όπως προχωρεί, δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από τη δεκαετία του 2030.
Παράγοντες κοντά στη διαδικασία αναφέρουν ότι για άλλη μια φορά η δομή της συναλλαγής έγινε βάζοντας το… κάρο μπροστά από τα άλογα. Και αυτό γιατί πρώτα δομήθηκε η συναλλαγή, χωρίς καν αυτή να συζητηθεί με την αγορά, που θα κληθεί να χρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο μέρος του έργου.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο που έχει εκπονηθεί μέχρι σήμερα προβλέπει την ανάπλαση της ΔΕΘ με περίπου 300 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 180 εκατ. ευρώ θα τοποθετήσει ο επενδυτής και τα υπόλοιπα 120 εκατ. ευρώ θα αποτελέσουν δημόσια χρηματοδότηση (ΕΣΠΑ κ.λπ.). Σε αντάλλαγμα για την επένδυση, ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει, εκτός από τη δημιουργία των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, τη δημιουργία στο χώρο της έκθεσης μιας ξενοδοχειακής μονάδας, ενός (υπόγειου) πάρκινγκ και ενός συνεδριακού κέντρου, τα οποία θα εκμεταλλεύεται για 35 χρόνια.
Το ξενοδοχείο, το parking και το συνεδριακό κέντρο θα αποτελέσουν την «αντιπαροχή» του επενδυτή για να αποσβέσει την επένδυση των 180 εκατ. ευρώ που θα πραγματοποιήσει. Πολλοί όμως θεωρούν ότι τόσο η ξενοδοχειακή μονάδα δυναμικότητας 150 δωματίων, όσο και το parking και το συνεδριακό κέντρο, δεν μπορούν να καταστήσουν από μόνα τους την επένδυση ελκυστική.
«Οι παραδοχές πάνω στην οποία έχει στηριχθεί αυτή η δομή της συναλλαγής πρέπει να επαναβεβαιωθούν με την αγορά. Υποπτευόμαστε ότι ουσιαστική και λεπτομερής συζήτηση δεν έχει γίνει με την αγορά, η οποία είναι αυτή η οποία θα κληθεί να χρηματοδοτήσει το έργο, καταβάλλοντας το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης», παραδέχεται στέλεχος κοντά στη διαδικασία.
Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο εισήλθε το ΤΑΙΠΕΔ στη διαδικασία ωρίμανσης της αξιοποίησης τόσο της ανάπλασης της ΔΕΘ, όσο και της αξιοποίησης του γηπέδου Ταε Κβον Ντο στο Νέο Φάληρο, όπως επίσης και στον έλεγχο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στο Αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου. Υπενθυμίζεται ότι η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) δύο φορές επιχείρησε την αξιοποίηση του Ταε Κβον Ντο, χωρίς αποτέλεσμα.
Ενδεικτικό της αντιμετώπισης που έχουν όλες αυτές οι εμβληματικές αναπλάσεις στη χώρα μας είναι το «Ν. Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο. Ο Δήμος Ηρακλείου, για παράδειγμα, θέλει 3.500 στρέμματα δικά του (1.500 στρέμματα είναι του αεροδρομίου), για να τα κάνει πάρκο, η κυβέρνηση «οραματίζεται» ένα μικρό Ελληνικό στην περιοχή, αλλά αποδεικνύεται ότι κανένας μέχρι τώρα δεν έχει εξετάσει τους τίτλους ιδιοκτησίας. Δηλαδή τι ανήκει και σε ποιον.
Με άλλα λόγια, έχουμε ένα «γιουρούσι» σε μια προνομιακή έκταση, η οποία λειτουργεί από το 1935 ως αεροδρόμιο, αλλά μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει εξετάσει τη χρήση του ως στρατιωτικού αεροδρομίου και το τι υπάρχει κάτω από την επιφάνειά του (αγωγοί, αποθήκες κ.λπ.).
Η απάντηση του Υπερταμείου
Μετά το ρεπορτάζ του powergame.gr η διοίκηση του Υπερταμείου απέστειλε τα εξής:
Εκτιμούμε τo ενδιαφέρον για το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ και θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τη θέση μας ώστε να γνωρίζουν οι αναγνώστες σας τα πραγματικά γεγονότα.
Διαψεύδουμε κατηγορηματικά ότι το έργο θα ξεκινήσει από το μηδέν. Ήδη κατά τα προηγούμενα έτη το Υπερταμείο και η Διοίκηση της ΔΕΘ έχουν εκπονήσει μια σειρά μελετών (ενδεικτικά χρηματοοικονομικές μελέτες, προκαταρκτικό market sounding κ.α.) με τη συμβολή εξειδικευμένων συμβούλων της αγοράς, και όσα έχουμε προδιαγράψει και περιγράψει ισχύουν. Το χρηματοδοτικό μοντέλο έχει κλείσει και το masterplan ούτως ή άλλως λειτουργεί επί τα όσα ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα, διασφαλίζοντας ότι η ουσία και οι χρήσεις του δεν μπορούν να αλλάξουν, ακόμη και με τυχόν μελλοντικές προσαρμογές στις επιμέρους παραδοχές του. Το Υπερταμείο μετά από έγκριση της αρμόδιας Κυβερνητικής Επιτροπής ανέθεσε στη Μονάδα Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) της θυγατρικής μας (ΤΑΙΠΕΔ), που τελεί υπό την εποπτεία του Πάνου Σταμπουλίδη, για να αναλάβει την ωρίμανση των τευχών του έργου, δεδομένης της αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητάς του σε αντίστοιχης πολυπλοκότητας έργα και σε κάθε περίπτωση, τηρώντας τα συμφωνηθέντα με τους τοπικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση στη Θεσσαλονίκη.
Διαβάστε επίσης:
Πόσο κρίσιμος είναι ο εσωτερικός τουρισμός για την Ελλάδα
Στον Βενέτη πέρασαν τα Παγωτά Δωδώνη για 40 εκατ. ευρώ
Η ενεργειακή ατζέντα και η Συνδιάσκεψη για την Ουκρανία στο Βερολίνο