THEPOWERGAME
Μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται να πραγματοποιηθούν συνολικά 20.300 πλειστηριασμοί ακινήτων σε όλη τη χώρα αξίας 2,53 δισ. ευρώ. Η τάση αυτή δείχνει ότι πλέον οι πλειστηριασμοί γίνονται όλο πιο ελκυστικοί στους υποψήφιους αγοραστές ακινήτων. Την ώρα που το 2023 η αξία τους ξεπέρασε το 1,1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο κ. Βασίλης Πάτρας, Business Development Director της πλατφόρμας Landea.gr, το 2023 αποτέλεσε μια ιδιαίτερη χρονιά για τον τομέα, καθώς επηρεάστηκε σημαντικά από μια σειρά παραγόντων. Ένας από τους πιο βασικούς παράγοντες ήταν οι δυο εκλογικές αναμετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2023, ενώ καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η αποχή των συμβολαιογράφων από τα καθήκοντα τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το εν λόγω διάστημα να μειωθεί κατά 7% το ποσοστό των πλειστηριασμών που ολοκληρώθηκαν, παρά το γεγονός ότι το 2023 ήταν μια χρονιά που ο αριθμός τους ήταν αυξημένος κατά 21% σε σχέση με το 2022.
Παρόλα αυτά, το χαμηλό διαθέσιμο απόθεμα κατοικιών και οι υψηλές τιμές, είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά 6% ο αριθμός των πλειστηριασμών που κατέληξαν γόνιμοι. Συγκεκριμένα, νέο ιδιοκτήτη βρήκαν συνολικά 9.279 ακίνητα το 2023 έναντι 8.750 ακινήτων που άλλαξαν χέρια το 2022. Αυτή η αύξηση όπως υποστηρίζει ο κ. Πέτρας δείχνει από τη μια τη δυναμική που έχει σήμερα η αγορά ακινήτων και από την άλλη τη δίψα των Ελλήνων για την απόκτηση της δικής τους κατοικίας. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η αξία των ακινήτων που βγήκαν σε πλειστηριασμό και κατέληξαν γόνιμοι το 2023 είναι 2% χαμηλότερη από ότι το 2022.
Σε ότι αφορά τις τιμές των ακινήτων που βγαίνουν από πλειστηριασμούς, τα στοιχεία της Landea.gr αναφέρουν ότι έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο. Συγκεκριμένα, στην Αττική οι τιμές των εν λόγω σπιτιών είναι κατά 16% αυξημένες και στη Θεσσαλονίκη κατά 9%. Όπως ωστόσο τονίζει ο κ. Πάτρας: «Τα τρία στα τέσσερα ακίνητα έχουν αγοραστεί σε τιμή, η οποία είναι είτε η τιμή πρώτης προσφοράς, είτε έχουν υποστεί μια αμελητέα αύξηση της τάξεως του 1%. Βέβαια, σε ορισμένες περιπτώσεις, δηλαδή ένα στα δέκα ακίνητα, έχουν σημειώσει αύξηση στην τιμή του πάνω από 30%».
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία, προκύπτει ότι τα διαμερίσματα είναι εκείνα που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να αυξήσουν την τιμή τους κατά τη διάρκεια του πλειστηριασμού σε σχέση με τις μονοκατοικίες ή τις μεζονέτες. Επικαλούμενος τα στοιχεία της έρευνας ο κ. Πέτρας τονίζει ότι ειδικά τα διαμερίσματα σε όλη την Ελλάδα που βγήκαν σε πλειστηριασμό το πρώτο τετράμηνο του 2024 έφτασαν σε αριθμό τα 1.613, έναντι για 1.054 που ήταν το 2023, σημειώνοντας δηλαδή αύξηση της τάξεως του 53%. Ακόμη, η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο έχει μια μικρή άνοδο της τάξης του 3,4%.
Βέβαια, σήμερα μπορεί να υπάρξει μια γρήγορη και αυτόματη διαδικασία μείωσης της αρχικής τιμής ενός ακινήτου. Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί ο κ. Πάτρας: «Αυτό σημαίνει ότι όταν ένα ακίνητο βγει σε πλειστηριασμό δυο φορές και οι πλειστηριασμοί αυτοί είναι άγονοι, τότε την τρίτη φορά θα βγει με μείωση στο 80% επί της αρχικής τιμής και αν και πάλι είναι άγονος τότε θα βγει με μείωση στο 65% της αρχικής τιμής. Δηλαδή ένα ακίνητο που ξεκινά τον πλειστηριασμό με 100.000 ευρώ μπορεί να φτάσει τις 65.000 ευρώ αρχική τιμή μέσα σε τρεις με τέσσερις μήνες».
Διαβάστε επίσης:
Οι μεγάλοι οίκοι βάζουν το streetwear στα πολυτελή “σαλόνια”
Σαν “βασιλείς” σε πολυτελείς σουίτες στο Λονδίνο
Ρούσης (SMPnet): Στοχεύει σε νέο γύρο χρηματοδότησης μέσα στο 2024