THEPOWERGAME
Τα 215 εκατ. ευρώ έφτασαν οι συναλλαγές για τα εμπορικά καταστήματα μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2024, με τους επενδυτές να διατηρούν ισχυρό το ενδιαφέρον τους για ακίνητα πρώτης προβολής στις κεντρικές εμπορικές πιάτσες της Αθήνας. Την ώρα που στα ύψη παραμένουν η ζήτηση και οι τιμές των ενοικίων για την Ερμού και τη Βουκουρεστίου, ενώ ιδιαίτερα ανερχόμενες, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Savills – Kentriki, είναι και οι εμπορικές αναπτύξεις στα Ανατολικά προάστια της Αθήνας.
Κέντρο Αθήνας
Με διαφορά ο ακριβότερος εμπορικός δρόμος στο κέντρο είναι η Βουκουρεστίου, που αποτελείται κυρίως από καταστήματα μεγάλων brands, όπως η Hermes, η Prada, η Dior, η Chanel, η Louis Vuitton, η Cartier και η Rolex. Η διαθεσιμότητα των κενών ακινήτων είναι εξαιρετικά μικρή, ειδικότερα μεταξύ των οδών Ακαδημίας και Σταδίου, όπου ο δρόμος είναι πλήρως πεζοδρομημένος, άρα και ελκυστικός. Μάλιστα, η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη από τα ισχυρά brands, που το προηγούμενο διάστημα μερικές συμφωνίες μισθώσεων έφτασαν και τα 320 ευρώ/τ.μ./μήνα. Βέβαια, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια μικρή πτώση των ζητούμενων τιμών, κάτι που ήταν αναμενόμενο, καθώς τα ενοίκια έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Δεύτερη σε ακρίβεια, αλλά πρώτη στη ζήτηση από τις διεθνείς κυρίως αλυσίδες καταστημάτων λιανικής πώλησης, είναι η Ερμού. Ήδη μεγάλοι διεθνείς παίκτες έχουν ανοίξει καταστήματα-ναυαρχίδες (όπως Zara, H&M, Adidas), με αποτέλεσμα σήμερα στον κεντρικό πεζόδρομο να μην υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα προς μίσθωση. Μάλιστα, σε σχέση με πέρυσι οι νέες συμφωνίες μίσθωσης που υπογράφηκαν τον τελευταίο χρόνο ήταν αυξημένες κατά 5,7%, ξεπερνώντας σε μερικές περιπτώσεις και το ποσό των 280 ευρώ/τ.μ./μήνα. Μια μικρή διαθεσιμότητα καταστημάτων προς μίσθωση, της τάξεως του 5%, παρατηρείται στους παράπλευρους δρόμους της Ερμού.
Ο τρίτος πιο δυνατός εμπορικός δρόμος στο κέντρο είναι το Κολωνάκι και συγκεκριμένα η Κανάρη, η Τσακάλωφ και η Σκουφά με την Πατριάρχου Ιωακείμ, που είναι οι δρόμοι με την μεγαλύτερη ζήτηση. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε μεγάλο ποσοστό διαθέσιμων ακινήτων, το οποίο σήμερα έχει μειωθεί, αλλά τα ενοίκια εξακολουθούν βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, κυμαίνονται από 100 έως 130 ευρώ/τ.μ., με τις αποδόσεις να διαμορφώνονται στο 5,5%.
Βέβαια, το κέντρο διαθέτει και εμπορικούς δρόμους δεύτερης προβολής, αλλά και εμπορικές στοές που δεν έχουν την αναμενόμενη ζήτηση. Τα εν λόγω καταστήματα ενοικιάζονται κυρίως από μικρούς λιανέμπορους, τοπικές μπουτίκ, καθώς και καταστήματα εστίασης. Παρ’ όλο που αυτές οι δευτερεύουσες αγορές και κυρίως οι στοές αντιμετώπισαν πτώση και αυξημένα ποσοστά κενών χώρων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, σταδιακά παρατηρείται να ξαναπαίρνουν ζωή, όπως συμβαίνει και με τη Στοά Αρσακείου.
Βόρεια Προάστια
Οι εμπορικές πιάτσες των Βόρειων Προαστίων διαθέτουν μεγαλύτερη προσφορά όσον αφορά το μέγεθος και την ποικιλία των καταστημάτων, καθώς εκτείνονται σε διάφορες περιοχές, όπως το Μαρούσι, το Χαλάνδρι και η Κηφισιά. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των περιοχών είναι ο συνδυασμός χρήσεων λιανικής και εστίασης, δημιουργώντας έτσι ένα οικογενειακό περιβάλλον για τους καταναλωτές.
Η πιο σημαντική από αυτές τις τοποθεσίες είναι η Κηφισιά, καθώς προσελκύει τόσο καταναλωτές μεσαίου όσο και υψηλού εισοδήματος, μια και διαθέτει και προσιτά καταστήματα, αλλά και πολλά πολυτελή brands, ειδικότερα κατά μήκος των οδών Κολοκοτρώνη, Λεωφόρου Κηφισίας, Παναγίτσας και Αργυροπούλου. Τα ποσοστά των κενών καταστημάτων ανέρχονται στο 9%, ενώ τους προσεχείς μήνες το ποσοστό αυτό αναμένεται να μειωθεί, καθώς τα ακίνητα πρώτης προβολής, κυρίως στην Κολοκοτρώνη και στην οδό Λεβίδου, είναι ιδιαίτερα περιζήτητα, με τα ενοίκια μάλιστα να έχουν σημειώσει μια αύξηση της τάξεως του 6,25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας στα 105€/τ.μ./μήνα.
Δημοφιλής εμπορική πιάτσα που προσελκύει διεθνείς αλυσίδες και μικρότερους εγχώριους λιανέμπορους είναι και το Χαλάνδρι και κυρίως οι δρόμοι των Ανδρέα Παπανδρέου και Λεωφόρου Πεντέλης και ο πεζόδρομος της Χαϊμάντα. Στα εν λόγω σημεία τα κενά καταστήματα φτάνουν στο 5%, ποσοστό ωστόσο που αυξάνεται σημαντικά, φτάνοντας το 12% στους δρόμους δεύτερης προβολής. Η περιοχή προσφέρει ένα καλό μείγμα προσφοράς καταστημάτων, καθώς σημαντικό μέρος κατέχουν και τα μαγαζιά εστίασης. Το Μαρούσι έχει ένα σταθερό ποσοστό κενών ακινήτων της τάξεως του 13%, ενώ έχει κατακλυστεί από τοπικά καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια, τα οποία απευθύνονται κυρίως στον τοπικό πληθυσμό και σε όσους έρχονται από γειτονικές περιοχές.
Νότια Προάστια
Τα Νότια Προάστια θεωρείται ότι έχουν μερικές από τις πιο δυνατές εμπορικές πιάτσες της Αθήνας. Ο πιο δημοφιλής εμπορικός δρόμος με διαφορά είναι η οδός Μεταξά στη Γλυφάδα, που συνδυάζει τόσο χρήσεις λιανικής όσο και εστίασης, ενώ άλλοι σημαντικοί δρόμοι είναι η Λεωφόρος Βουλιαγμένης, η οδός Γρηγορίου Λαμπράκη και η Λεωφόρος Βασ. Παύλου στη Βούλα. Στην Άγγελου Μεταξά, μάλιστα, το ποσοστό κενών χώρων είναι περίπου 6%, έχοντας ωστόσο ικανοποιητική ζήτηση, αν και ορισμένα καταστήματα μένουν κλειστά λόγω των υψηλών ζητούμενων ενοικίων, που δεν ανταποκρίνονται στον προϋπολογισμό του ενοικιαστή. Επί του παρόντος τα προνομιακά ενοίκια κυμαίνονται στην τάξη των 110€/τ.μ./μήνα, με ορισμένες μισθώσεις για μικρές μονάδες λιανικής να ξεπερνούν ακόμη και αυτό το εύρος τιμών. Η εικόνα της αγοράς, ωστόσο, θα αλλάξει όταν θα αρχίσουν να λειτουργούν οι εμπορικές αναπτύξεις του Ελληνικού.
Ανατολικά προάστια
Ιδιαίτερα ανερχόμενα είναι και τα ανατολικά προάστια της Αθήνας και ιδιαίτερα η περιοχή των Σπατών, όπου παρατηρείται μεγάλη ανάπτυξη στα εμπορικά πάρκα, ενώ πρόσφατα πωλήθηκε και στην Trade Estates το Smark Park από τη Reds έναντι 110 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, υπάρχουν κι άλλα έργα σε εξέλιξη, που αναμένεται να λειτουργήσουν έως το 2025 και θα προσφέρουν νέο απόθεμα καταστημάτων, που θα συμπληρώσει τη δυναμική προσφορά της περιοχής.