THEPOWERGAME
Σταδιακά προχωρούν οι εργασίες για τη ριζική ανάπλαση του ιστορικού συγκροτήματος στη Σταδίου το οποίο περιλαμβάνει τους κινηματογράφους «Αττικόν» και «Απόλλων», που έχει αναλάβει να πραγματοποιήσει ο Γιάννης Περρωτής, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Άτρια που δραστηριοποιείται στον κλάδο υπηρεσιών και ανάπτυξης ακινήτων. Σε αυτήν την φάση ολοκληρώνονται οι κατάλληλες ενέργειες ώστε να αρθεί η επικινδυνότητά του, λόγω του ότι μεγάλο μέρος του είναι καταστραμμένο εξαιτίας της πυρπόλησής του το 2012. Παρ’ όλα αυτά, ήδη σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από πολλούς υποψήφιους χρήστες που το διεκδικούν για να του δώσουν ξανά ζωή.
Οι διαδικασίες ωστόσο για να προχωρήσει η ανακατασκευή του έχουν συναντήσει κάποιες μικρές καθυστερήσεις, καθώς η εταιρεία του Γ. Περρωτή μόλις το ανέλαβε και πήγε να βάλει προστατευτικά και να κλείσει τις όψεις του ακινήτου, ενημερώθηκε ότι το κτίριο έχει χαρακτηριστεί ως επικίνδυνο, γι’ αυτό προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αρθεί ο χαρακτηρισμός αυτός. Όταν ολοκληρωθεί η εν λόγω διαδικασία θα ξεκινήσουν οι μελέτες, οι οποίες θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες και θα αποτυπώσουν ποια ακριβώς θα είναι η νέα χρήση που θα μπορεί να έχει το ιστορικό συγκρότημα. Στη συνέχεια, στόχος της εταιρείας είναι να αποκτηθεί η οικοδομική άδεια και μετά να προχωρήσει η κατασκευή.
Για το θέμα της προσωρινής λειτουργίας των κινηματογράφων, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία αναμένεται να το διερευνήσει στη φάση των μελετών, καθώς το κτίριο έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές, με αποτέλεσμα πάνω από τα δύο τρίτα του παλιού συγκροτήματος να μην υπάρχουν, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το προσωρινό άνοιγμά τους. Σε αυτήν τη φάση, αυτό που έχει απομείνει είναι οι δύο αίθουσες, εκ των οποίων στη μία έχουν καταστραφεί εντελώς οι βοηθητικοί χώροι. Επιπλέον, το μπαρ του κινηματογράφου Απόλλων και η είσοδός του δεν υπάρχει.
Παρολ’ αυτά υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από υποψήφιους χρήστες που προέρχονται από διαφορετικές κατευθύνσεις που διεκδικούν το ακίνητο, καθώς είτε επιδιώκουν να το μετατρέψουν σε ξενοδοχείο είτε σε χώρο που θα εξυπηρετεί κινηματογραφικούς σκοπούς. Ωστόσο, και στις δυο περιπτώσεις οι ιστορικοί κινηματογράφοι θα διατηρηθούν, καθώς η αποκατάσταση και η επαναλειτουργία τους είναι ζητούμενο για πάνω από μια δεκαετία τώρα.
Για την ιστορία τα φώτα του ιστορικού κινηματογραφικού συγκροτήματος Αττικόν – Απόλλων έσβησαν βιαίως το 2012 από την πυρκαγιά που ξέσπασε μετά από ρίψεις μολότοφ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, τη 12η Φεβρουαρίου, ημέρα που στη Βουλή ψηφιζόταν το δεύτερο μνημόνιο. Οι κινηματογράφοι παρέμειναν άθικτοι χάρη στη μεγάλη προσπάθεια της Πυροσβεστικής αλλά και των διαχειριστών του κινηματογραφικού συγκροτήματος.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο που έβαζε φρένο στην προοπτική της αποκατάστασης και της επαναλειτουργίας των αιθουσών ήταν η κρίση που σοβούσε στο παρασκήνιο μεταξύ των δύο ιδρυμάτων, υπό τη σκέπη των οποίων βρίσκονται οι δύο κινηματογράφοι. Μια κρίση η οποία εξελίχθηκε σε μια δαιδαλώδη δικαστική διαμάχη. Πρόκειται για το Ίδρυμα Σταματίου Δεκόζη-Βούρου, στο οποίο ανήκουν οι δύο αίθουσες, και το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία. Το πρώτο ίδρυμα θα έπρεπε να αποδίδει μέρος των ετήσιων εσόδων από το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων στο δεύτερο, κάτι που δεν έκανε, με αποτέλεσμα να σωρεύσει χρέος προς το δεύτερο ίδρυμα ύψους 27 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό οδήγησε τους δύο φορείς σε μια ατέρμονη δικαστική διαμάχη. Λίγο πριν οι κινηματογράφοι βγουν στο σφυρί, καθώς υπήρχαν πια αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, η λύση δόθηκε με νομοθετική ρύθμιση, η οποία όριζε τη συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων χωρίς τη δημιουργία νέου οργανισμού.