THEPOWERGAME
Στο νομοσχέδιο για την εκτός σχεδίου δόμηση, το οποίο παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο του Ιανουαρίου, αναφέρθηκε ο Γιώργος Στασινός, μιλώντας για τις οικοδομικές άδειες και τα αγροτεμάχια.
Δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο «η ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ προκαλεί ντόμινο ακυρώσεων οικοδομικών αδειών σε εκτός σχεδίου περιοχές», ο πρόεδρος του τεχνικού Επιμελητηρίου, είπε στην ΕΡΤ ότι πρόκειται για μερικές δεκάδες και όχι εκατοντάδες ή χιλιάδες ιδιοκτήτες και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει μεταβατική διάταξη.
«Το Συμβούλιο Επικρατείας ακυρώνει μεμονωμένες άδειες, καθώς από το 1985 αποφάσισε να βγάζει αποφάσεις ακύρωσης αδειών αφού δεν υπήρχε πολεοδομικός σχεδιασμός. Η σημερινή κυβέρνηση βρήκε 400 εκατομμύρια ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ο σχεδιασμός θα γίνει μέχρι το 2025, επομένως μέχρι τότε χρειάζεται μεταβατική διάταξη ώστε να μπορούν να εκδίδονται οικοδομικές άδειες», είπε αρχικά ο Γιώργος Στασινός.
Και συμπλήρωσε: «Αν αυτή τη στιγμή έχουν χτιστεί σε μία περιοχή 10.000 οικοδομές τα επόμενα τρία χρόνια στατιστικά θα προστεθούν άλλες 10.000 με τη μεταβατική διάταξη. Ούτε το περιβάλλον θα καταστραφεί, ούτε η χώρα αφού θα προστεθεί ένα χιλιοστό. Αν περάσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και δεν προηγηθεί μεταβατική διάταξη στην ακυρωτική του ΣτΕ, τότε το 80% από τα 3.200.000 ακίνητα θα στερηθούν οικοδομική άδεια, είπε ο Γιώργος Στασινός, επιβεβαιώνοντας προηγούμενη δήλωσή του σύμφωνα με την οποία πρόκειται για 2,5 εκατομμύριο ακίνητα που ανήκουν σε ένα εκατομμύριο πολίτες σε εκτός σχεδίου περιοχές».
«Αν υπάρχει ακίνητο που ως περιουσιακό στοιχείο ανέρχεται σε αξία 100.000 ευρώ αύριο θα γίνει μηδέν εάν ο κληρονόμος δεν θα μπορεί να χτίσει» , τόνισε ο Γ. Στασινός, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται σε αγροτεμάχια σε εκτός σχεδίου περιοχές που με το νομοσχέδιο που αναμένεται το 2025 χάνεται κάθε πιθανότητα οικοδομικής άδειας.
«Φανταστείτε τι ντόμινο θα ακολουθήσει και στα προσημειωμένα ακίνητα, είπε φέρνοντας ως παράδειγμα τη Μύκονο «όπου από ένα εκατομμύριο η αξία ενός αγροτεμαχίου θα γίνει μηδέν, άρα η προσημείωση που θα έχει η τράπεζα θα αξίζει μηδέν», κατέληξε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.