THEPOWERGAME
Η αγορά ακινήτων της Κίνας αποτελούσε για χρόνια αντικείμενο γοητείας, με την ταχεία ανάπτυξή της να θεωρείται σύμβολο οικονομικής ισχύος. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν ρωγμές στον άλλοτε ισχυρό τομέα, οδηγώντας σε μια αδιαμφισβήτητη κρίση.
Η έκρηξη του real estate στην Κίνα αποδόθηκε στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στα τέλη του 1970. Καθώς η χώρα υποδέχτηκε ξένες επενδύσεις, η αστικοποίηση αυξήθηκε, οδηγώντας σε τεράστια ζήτηση κατοικιών. Η ζήτηση αυτή τροφοδοτήθηκε περαιτέρω από την αύξηση εισοδημάτων και πληθυσμού και τις κυβερνητικές πολιτικές που ενθάρρυναν την ανάπτυξη ακινήτων.
Για δεκαετίες το real estate αποτέλεσε κινητήρια δύναμη της κινεζικής οικονομίας. Ωστόσο, οδήγησε σε ανησυχίες σχετικά με τις κερδοσκοπικές φούσκες, τον υπερδανεισμό και την οικονομική προσιτότητα της στέγασης για τους απλούς πολίτες.
Ποια είναι τα βασικά ζητήματα που προέκυψαν
Προσιτότητα στέγασης: Ένα από τα βασικότερα ζητήματα είναι η εκτίναξη του κόστους στέγασης, ιδίως σε μεγάλες πόλεις, όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη. Οι υψηλές τιμές καθιστούν την ιδιοκτησία σπιτιού απρόσιτη για πολλούς Κινέζους πολίτες, οδηγώντας σε εκτεταμένη δυσαρέσκεια.
Πόλεις-φαντάσματα και υπερδόμηση: Η ταχεία αστικοποίηση οδήγησε στην κατασκευή «πόλεων-φαντασμάτων» -περιοχών με υποδομές και έργα στέγασης, αλλά με λίγους κατοίκους. Η υπερδόμηση αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, με τους κατασκευαστές να δίνουν προτεραιότητα στον όγκο έναντι της πραγματικής ζήτησης.
Χρέος και υπερδανεισμός: Οι Κινέζοι εργολάβοι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε δάνεια για τη χρηματοδότηση των έργων τους, κάτι που οδηγεί σε υπερδανεισμό και οικονομική αστάθεια. Πολλοί «φορτώνονται» υπερβολικά χρέη για την απόκτηση γης και τη χρηματοδότηση της κατασκευής, εγείροντας φόβους για πιθανή κρίση χρέους σε περίπτωση που οι αξίες των ακινήτων μειωθούν.
Ρυθμιστικές κυρώσεις: Σε απάντηση στις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους, η κινεζική κυβέρνηση εφάρμοσε ρυθμιστικά μέτρα με στόχο να «παγώσει» λίγο η αγορά ακινήτων. Τα μέτρα περιλαμβάνουν περιορισμούς στις αγορές, αυστηρότερους όρους δανεισμού και καταστολή κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων.
Η κρίση των ακινήτων μετρά ήδη κάποια χρόνια στην Κίνα και οι συνέπειες είναι οικονομικές, αλλά και κοινωνικές: μία επιβράδυνση ή κατάρρευση της αγοράς ακινήτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομική ύφεση, ενώ τα υψηλά επίπεδα χρέους δημιουργούν σημαντικούς χρηματοοικονομικούς κινδύνους για τους κατασκευαστές, τις τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έχουν έκθεση στον κλάδο. Ένα κύμα αθετήσεων ή πτωχεύσεων θα μπορούσε να προκαλέσει ευρύτερη χρηματοπιστωτική κρίση. Παράλληλα, η ανισότητα που έχει δημιουργηθεί, τη στιγμή που πολλοί Κινέζοι αδυνατούν να αποκτήσουν σπίτια στις πόλεις όπου εργάζονται, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την κοινωνική αναταραχή και να υπονομεύσει τη σταθερότητα.
Οι συνέπειες της κρίσης των ακινήτων στην Κίνα, ωστόσο, εκτείνονται πέρα από τα σύνορά της και μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Πώς θα μπορούσε να επηρεαστεί το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο;
Ζήτηση εμπορευμάτων: Η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές χάλυβα, χαλκού και τσιμέντου, υλικά απαραίτητα για την κατασκευή ακινήτων. Μια επιβράδυνση του τομέα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης, επηρεάζοντας τις παγκόσμιες τιμές και τις οικονομίες των χωρών που εξάγουν τα εμπορεύματα.
Παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές: Η διασύνδεση των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών σημαίνει ότι τα προβλήματα στην Κίνα θα μεταδίδονταν εκτός συνόρων. Οι ανησυχίες σχετικά με την υγεία της κινεζικής οικονομίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένη μεταβλητότητα της αγοράς.
Εμπορικές και επενδυτικές ροές: Μια επιβράδυνση θα περιόριζε τις επενδύσεις, μειώνοντας τη ζήτηση για εισαγωγές. Επιπλέον, οι Κινέζοι επενδυτές ενδέχεται να μειώσουν τις επενδύσεις τους στο εξωτερικό, επηρεάζοντας τις παγκόσμιες ροές κεφαλαίων.
Παγκόσμιες προοπτικές ανάπτυξης: Ως δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, οποιαδήποτε ύφεση στην Κίνα θα έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Η ασθενέστερη ζήτηση θα μπορούσε να επιβαρύνει τις προοπτικές ανάπτυξης, ιδίως για τις χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές προς την Κίνα.
Χρηματοπιστωτική σταθερότητα: Οι ανησυχίες σχετικά με την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κίνας και το ενδεχόμενο μιας κρίσης χρέους, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Μια τραπεζική κρίση στην Κίνα θα είχε επιπτώσεις στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Κατά συνέπεια, ενώ οι άμεσες επιπτώσεις της κρίσης ακινήτων της Κίνας γίνονται έντονα αισθητές στο εσωτερικό της χώρας, μπορεί να επεκταθούν πολύ πέρα από τα σύνορά της, επηρεάζοντας τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο.