THEPOWERGAME
Βρέθηκαν και ήδη ετοιμάζονται προς κοινωνική αξιοποίηση τα πρώτα δημόσια κτίρια, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη καταγραφή των κενών δημόσιων κτιρίων σε όλους τους δήμους της χώρας που θα δοθούν προς ενοικίαση υπό τη μορφή κοινωνικής αντιπαροχής.
Μέσα στις επόμενες μέρες θα είναι έτοιμη η υπουργική απόφαση από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, που θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις της κοινωνικής αντιπαροχής, ενώ ειδική πρόβλεψη θα υπάρξει στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος για τη στέγαση των δημόσιων υπαλλήλων όταν καλούνται να υπηρετήσουν σε περιοχές εκτός του τόπου κατοικίας τους.
Με τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου, πρώτη στη σειρά έρχεται η εκμετάλλευση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Χωριού, η παράδοση των οικισμών στα Γρεβενά και τα Γιαννιτσά, αλλά και των 120 κενών διαμερισμάτων που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα.
Το νέο πρόγραμμα Κοινωνική Αντιπαροχή, που ξεκινά άμεσα, αναμένεται να ενισχύσει τη στεγαστική πολιτική. Σε αυτό το πλάνο εντάσσονται 11 οικόπεδα που έχουν οικοδομική άδεια σε Κηφισιά, Παιανία, Μαρούσι, αλλά και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως Λάρισα, Αγρίνιο, Πάτρα, Σέρρες, Χαλκιδική και Ξάνθη.
Παράλληλα με τα κτίρια του Ολυμπιακού Xωριού, αναμένεται να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο εμπορικό κέντρο, με αθλητικές και πολιτιστικές χρήσεις, ενώ ανάδοχος του έργου αναμένεται να βρεθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, που θα τρέξει όλη τη διαδικασία στο τέλος του 2024.
Ο ανάδοχος, μάλιστα, θα πληρώνει ένα μηνιαίο μίσθωμα στη ΔΥΠΑ, το οποίο δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα. Πρόκειται για μία σύμβαση κατασκευής και αξιοποίησης, χωρίς να δεσμεύονται κεφάλαια της ΔΥΠΑ για την κατασκευή.
Η κοινωνική κατοικία αφορά την παραχώρηση ακινήτων του Δημοσίου προς οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που ελέγχονται από το Δημόσιο, εφόσον έχουν περάσει 15 χρόνια από την παραχώρηση και ο σκοπός για τον οποίο έγιναν δεν πραγματοποιήθηκε.
Η απόφαση θα προβλέπει επίσης ότι μετά την παρέλευση 25 ετών από τη διενέργεια της κλήρωσης για την επιλογή των παραχωρησιούχων οικιστών σε οικισμούς του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, εφόσον παραμένουν αδιάθετες κατοικίες, η ΔΥΠΑ εκδίδει δημόσια πρόσκληση προς τους επιλαχόντες, προκειμένου να τους παραχωρήσει τις αδιάθετες κατοικίες.
Για το χρονικό διάστημα από την 1η.3.2023 μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών δημοπρασίας εκμίσθωσης των ακινήτων της ΔΥΠΑ κ.λπ., οι επιχειρήσεις των ΟΤΑ που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα ακίνητα οφείλουν να καταβάλλουν προς τη ΔΥΠΑ μηνιαία αποζημίωση χρήσης των ακινήτων, καταβλητέα την τελευταία ημέρα εκάστου μηνός, η οποία ανέρχεται στο ποσό που προκύπτει από τη διαίρεση ποσοστού 4% επί της αξίας του ακινήτου, όπως αυτή προσδιορίζεται με το αντικειμενικό σύστημα, διά του αριθμού 12.
Αν παραμένουν αδιάθετες κατοικίες σε οικισμούς του π. ΟΕΚ μετά την παρέλευση 25 ετών από τη διενέργεια της κλήρωσης για την επιλογή των παραχωρησιούχων οικιστών, η ΔΥΠΑ εκδίδει δημόσια πρόσκληση προς τους επιλαχόντες κληρούχους των άνω οικισμών και τους αναζητεί, προκειμένου να τους παραχωρήσει τις αδιάθετες κατοικίες κατά τη σειρά της κλήρωσης.
Μετά την πάροδο 6 μηνών από την παραπάνω πρόσκληση, αποσβένεται το δικαίωμα των επιλαχόντων κληρούχων που δεν έχουν προσέλθει για παραχώρηση αδιάθετης κατοικίας του αντίστοιχου οικισμού και ο σχετικός πίνακας επιλαχόντων κληρούχων παύει να ισχύει με την έκδοση διαπιστωτικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΥΠΑ.
Να σημειωθεί ότι για το στεγαστικό πρόγραμμα η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε ότι μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου», με δικαιούχους νέους έως 39 ετών, μέχρι και σήμερα έχουμε 4.271 εκταμιεύσεις 412.810.735,66 ευρώ και 4.947 συμβάσεις 478.403.068,74 ευρώ.
Στο τέλος της χρονιάς, όπως ανέφερε, «9. 820 ζευγάρια, άρα πάνω από 20.000 δικαιούχοι, θα έχουν αποκτήσει το δικό τους σπίτι».