THEPOWERGAME
Με τροποποιήσεις στα αρχικά τους σχέδια προχωρούν τελικά τα δύο μεγάλα ξενοδοχειακά projects στη Μύκονο, της AGC Equity Partners και της Grivalia.
Στον Καραπέτη, άνοιξε πλέον ο δρόμος για να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του Blue Iris, της αραβικών συμφερόντων AGC Equity Partners, με την έγκριση της Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η πολυπόθητη απόφαση ήρθε τρεις μήνες μετά την έγκριση του επενδυτικού σχεδίου από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο είχε προσφύγει η προηγούμενη δημοτική αρχή της Μυκόνου. Ωστόσο, το ΣτΕ ακύρωσε τη χωροθέτηση μαρίνας, καθώς δεν μπορεί «να προορίζεται για την κάλυψη ευρύτερων αναγκών ελλιμενισμού, άσχετων με την ξενοδοχειακή μονάδα». Οι προσφυγές του τότε δημάρχου Μυκόνου, Κωνσταντίνου Κουκά, με τις οποίες ζητούσε να ακυρωθεί ΚΥΑ με την οποία είχε εγκριθεί η χωροθέτηση του επενδυτικού σχεδίου, καθυστέρησαν τέσσερα χρόνια την έναρξη των εργασιών, καθώς το Προεδρικό Διάταγμα που ενέκρινε το ειδικό σχέδιο χωρικής ανάπτυξης στρατηγικών επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) είχε εκδοθεί τον Ιούνιο του 2020.
Τώρα, με την απόφαση και του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι μπουλντόζες της ΤΕΡΝΑ, που ανέλαβε την κατασκευή του έργου, ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τις εργασίες για την υλοποίηση της επένδυσης, συνολικού ύψους 78,6 εκατ. ευρώ.
Το πολυτελές θέρετρο θα αναπτυχθεί στην περιοχή Καραπέτης, στα νοτιοανατολικά του νησιού, σε μια έκταση συνολικής επιφάνειας 60,324 στρεμμάτων. Θα περιλαμβάνει μία ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων, δυναμικότητας 192 κλινών, εγκαταστάσεις άθλησης, κέντρο ευεξίας (spa), πολυχώρο εκδηλώσεων και καταστήματα. Επίσης, σχεδιάζεται η κατασκευή συνολικά 95 κατοικιών και συγκεκριμένα 65 κατοικιών ενός δωματίου επιφάνειας 45-50 τ.μ., 15 κατοικιών επιφάνειας 70 τ.μ., 9 κατοικιών των 2 δωματίων επιφάνειας 100 τ.μ., 5 κατοικιών των 3 δωματίων επιφάνειας 130 τ.μ. και μιας βίλας 160 τ.μ.. Η μετακίνηση μέσα σε αυτό το «μυκονιάτικο χωριό» θα γίνεται με ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Η πρώτη εμφάνιση της επενδυτικής εταιρείας AGC στην Ελλάδα έγινε το 2013, όταν αναδείχθηκε προτιμητέος αγοραστής της «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε.» από την Εθνική Τράπεζα. Έτσι, το αραβικό fund, με επικεφαλής τον Ουαλίντ Άμπου Σουντ, απέκτησε έναντι 400 εκατ. ευρώ το εμβληματικό συγκρότημα της Αθηναϊκής Ριβιέρας, στο οποίο στη συνέχεια προχώρησε σε εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, για να επαναλειτουργήσει την άνοιξη του 2019 κάτω από την επωνυμία Four Seasons Astir Palace Hotel Athens.
Με γραφεία στο Λονδίνο και τη Μέση Ανατολή, η AGC, η οποία εκπροσωπεί επενδυτικά κεφάλαια από το Αμπού Ντάμπι και το Κουβέιτ, καθώς και κεφάλαια κάποιων εκ των πιο επιφανών οικογενειών του Κόλπου, έχει υπό διαχείριση πάνω από 2 δισ. ευρώ κεφάλαια.
Επανασχεδιασμός για το Project Blue της Grivalia
Στα γρανάζια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κολλήσει και η επένδυση Project Blue της Grivalia στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου. Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο σήκωσε «κίτρινη κάρτα» στην επένδυση, καθώς δεν ενέκρινε το αρχικό Ειδικό Σχέδιο Χωροταξικής Ανάπτυξης, στην έκταση συνολικής επιφάνειας 92,5 στρεμμάτων.
Έτσι, η Grivalia ετοίμασε ένα νέο σχέδιο, με μικρότερη δυναμικότητα, από 150 κλίνες σε 80 κλίνες, εκ των οποίων οι 20 θα είναι σε βίλες. Δεδομένου του αυξημένου κατασκευαστικού κόστος, ο προϋπολογισμός της επένδυσης αυξήθηκε κατά 40 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται πλέον ότι θα ανέλθει σε 120 εκατ. ευρώ. Οι εργασίες εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν συνολικά τρία χρόνια από την ημερομηνία έναρξής τους.
Ωστόσο, ένα βασικό στοιχείο που μένει σε εκκρεμότητα είναι το νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Κυκλάδων, στο οποίο θα πρέπει να ενταχθούν οι νέες επενδύσεις.