THEPOWERGAME
Σημαντική αύξηση στα ταξίδια εκτός εποχής καταγράφουν τα στοιχεία που παρουσίασε στο συνέδριο ShortStay 2024 η Key Data, εταιρεία που ειδικεύεται στην παροχή δεδομένων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αυτό το α’ τρίμηνο του έτους, που παραδοσιακά είναι το χαμηλότερο σε ζήτηση απ’ όλη τη χρονιά, η Πελοπόννησος αλλά και η Κρήτη βλέπουν πολύ αυξημένη ζήτηση.
Συγκεκριμένα, στην Πελοπόννησο οι κρατήσεις βρίσκονται στο συν 47% συγκριτικά με πέρυσι, με την Κρήτη να έπεται στο συν 33% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Πιο αργούς ρυθμούς ανάπτυξης ακολουθούν η Αθήνα και η Αττική εν γένει, με την αύξηση να διαμορφώνεται στο συν 8% και στο συν 11% συγκριτικά με πέρυσι. Συνολικά η ζήτηση για την Ελλάδα το α’ τρίμηνο του 2024 είναι αυξημένη κατά 24%.
Σε ό,τι αφορά την πληρότητα, όμως, η Αθήνα αυτήν την εποχή του χρόνου είναι η πιο δημοφιλής, με το 29% των καταλυμάτων να είναι γεμάτο. Το ποσοστό αυτό φτάνει στο 27% στο σύνολο της Αττικής. Στην Πελοπόννησο οι πληρότητες φτάνουν το 10% και στην Κρήτη το 6%, ενώ στο σύνολο της χώρας η πληρότητα αγγίζει το 12%.
Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια των κρατήσεων, αυτή δεν έχει αλλάξει πανελλαδικά και παραμένει στις 4,6 διανυκτερεύσεις, αριθμός που ισχύει και για την Αθήνα και το σύνολο της Αττικής. Διακυμάνσεις όμως παρατηρούνται σε Κρήτη και Πελοπόννησο, με τη μεν πρώτη να σημειώνει μείωση 27%, πέφτοντας στις 4,4 ημέρες, και τη δεύτερη να αυξάνεται κατά 28%, στις 5,9 ημέρες.
Τέλος, διευρυμένο σε ποσοστό 25% σε σχέση με πέρυσι είναι το «παράθυρο» των κρατήσεων, δηλαδή το χρονικό διάστημα μεταξύ της κράτησης και του ταξιδιού.
Οι τιμές των Airbnbs το α’ τρίμηνο
Ως προς τις τιμές των καταλυμάτων που είναι ανοιχτά αυτήν την εποχή, ο μέσος όρος σε πανελλαδικό επίπεδο διαμορφώνεται στα 61 ευρώ, οριακά αυξημένος κατά 1% σε ετήσια βάση. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στο 21% σημειώνει η Κρήτη, με τη μέση τιμή να φτάνει τα 74 ευρώ. Ακολουθεί η Πελοπόννησος στα 65 ευρώ, με αύξηση 3% σε σχέση με πέρυσι, και σταθερές παραμένουν οι τιμές σε Αθήνα και Αττική, με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται στα 57 ευρώ.
Λόγω των υψηλότερων τιμών και του μεγαλύτερου αριθμού κρατήσεων, αυξημένα εκτιμάται ότι θα είναι και τα έσοδα ανά μίσθωση, με την άνοδο να διαμορφώνεται στο 37% σε ετήσια βάση και σε απόλυτους αριθμούς να φτάνει τα 7 ευρώ. Τα υψηλότερα έσοδα έχει η Αθήνα με 16 ευρώ και η Αττική συνολικά με 15 ευρώ. Σε ποσοστιαία βάση, ωστόσο, η Κρήτη καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο σε έσοδα με 61% και ακολουθεί η Πελοπόννησος με άνοδο 51%.
Τα αποτελέσματα του 2023
Την περσινή χρονιά η Ελλάδα ακολούθησε την πορεία της Ευρώπης σε ό,τι αγορά την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Συγκεκριμένα, η πληρότητα των καταλυμάτων κινήθηκε στο 36%, έναντι 31% το 2022, την ώρα που στην Ευρώπη ο μέσος όρος πληρότητας το 2023 έφτασε το 43% (έναντι 40% το 2022). Τις καλύτερες επιδόσεις πανευρωπαϊκά είχε η Πορτογαλία, με 46% πληρότητα (έναντι 41% το 2022). Στο 40% έκλεισε η Ισπανία, στο 42% το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι ΗΠΑ έπεσαν στο 33%, από 35% το 2022.
Στην Ελλάδα ο καλύτερος μήνας είναι ο Αύγουστος (άνω του 56%), ενώ το 2023 συνεχίστηκε η ανοδική πορεία που παρατηρήθηκε από το 2022 για τον μήνα Σεπτέμβρη, με τις πληρότητες για τον συγκεκριμένο μήνα να φτάνουν τελικά πέρυσι στο 56%. Αλλά και το διάστημα από τέλος Απριλίου έως και τις αρχές Ιουνίου σημείωσε πέρυσι ανοδική πορεία. Πρόκειται για ακόμα μία ένδειξη ότι η ζήτηση για τους μήνες που βρίσκονται στα άκρα της περιόδου αιχμής παρουσιάζει σταθερή αύξηση.
Έπειτα από μια μεγάλη αύξηση που σημειώθηκε το 2022, πέρυσι η Ελλάδα διατήρησε στα ίδια επίπεδα τις τιμές των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης και έτσι αναδείχτηκε σε έναν αρκετά ανταγωνιστικό προορισμό. Ο μέσος όρος διανυκτέρευσης παρέμεινε στα 111 ευρώ, την ώρα που πανευρωπαϊκά η μέση τιμή φτάνει τα 173 ευρώ, στην Ισπανία τα 159 ευρώ και στην Πορτογαλία τα 182 ευρώ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η μέση τιμή παρέμεινε στα 177 ευρώ, ενώ στις ΗΠΑ η μέση τιμή έπεσε στα 286 ευρώ, από 297 ευρώ που ήταν το 2022.
Τις υψηλότερες τιμές είχε το Νότιο Αιγαίο, στα 243 ευρώ, κάτι που όπως φαίνεται «το πλήρωσε» με πολύ χαμηλές πληρότητες, που έφτασαν μόλις στο 16%. Ακολούθησαν η Κρήτη με 126 ευρώ και πληρότητα στο 37%, η Πελοπόννησος στα 106 ευρώ και πληρότητα στο 30% και η Αθήνα στα 77 ευρώ με πληρότητα στο 58%.