THEPOWERGAME
Στροφή στη συγκατοίκηση έχουν αρχίσει να πραγματοποιούν σταδιακά αρκετοί Έλληνες, τόσο λόγω των υψηλών ενοικίων όσο και λόγω της σημαντικής έλλειψης κατοικιών που υπάρχει στην ελληνική αγορά ακινήτων. Συγκεκριμένα, το τελευταίο εξάμηνο σημειώθηκε στην Ελλάδα μια αύξηση της τάξεως του 10% στη συγκατοίκηση, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια η άνοδος αυτή έφτασε το 25%. Παρ’ όλα αυτά, η χώρα μας εξακολουθεί να είναι ουραγός στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς στην υπόλοιπη Ευρώπη αποτελεί ένα εξαιρετικά συχνό φαινόμενο.
Ο πρώτος λόγος που η ζήτηση για τη συγκατοίκηση άρχισε να αυξάνεται στην Ελλάδα είναι το ράλι των ενοικίων, που αναγκάζει τους πολίτες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Μάλιστα, το δ’ τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Spitogatos, έκλεισε με αύξηση των ενοικίων κατά 11%. Ειδικότερα στο κέντρο της Αθήνας, που αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για ενοικίαση κατοικίας, οι τιμές διαμορφώθηκαν στα 10 ευρώ ανά τ.μ., αυξημένες κατά 10,60% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Ο Πειραιάς, ωστόσο, αναδείχθηκε στον μεγάλο «πρωταθλητή» της Αττικής, καθώς η μέση ζητούμενη τιμή για την ενοικίαση κατοικίας έφτασε στα 9,6 ευρώ ανά τ.μ., όταν πέρυσι ήταν στα 8,18 ευρώ, σημειώνοντας μια αύξηση της τάξεως του 17,40%.
Καθοριστικό ρόλο παίζει ωστόσο και η σημαντική έλλειψη σπιτιών σε κεντρικές περιοχές λόγω των Airbnbs και της Χρυσής Βίζας, αλλά και των κλειστών ακινήτων, που σήμερα ξεπερνούν τα 900.000. Όπως εξηγεί στο powergame.gr ο κ. Δομίνικος Πρίτης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ψηφιακής πλατφόρμας MyRoomie app, σε γειτονιές όπως τα Εξάρχεια, όπου τα διαθέσιμα ακίνητα είναι περιορισμένα, πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να συγκατοικήσουν, για να μείνουν στην περιοχή. Υψηλά ποσοστά συγκατοίκησης σημειώνουν επίσης τα Δυτικά Προάστια και ο Πειραιάς, ενώ η εν λόγω τάση παρατηρείται λιγότερο στα Βόρεια Προάστια, όταν στα Νότια είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
Πολλοί Έλληνες, βέβαια, φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να αναζητούν συγκάτοικο και για ψυχολογικούς λόγους, καθώς μοιράζοντας την κατοικία τους με ένα δεύτερο πρόσωπο μπορούν ευκολότερα να καταπολεμήσουν το αίσθημα της μοναξιάς και της απομόνωσης. Εκτός αυτού, όπως τονίζει ο κ. Πρίτης, υπάρχουν και πολλοί φοιτητές, οι οποίοι επιστρέφουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό «κουβαλώντας» μαζί τους τη νοοτροπία της συγκατοίκησης, η οποία είναι εξαιρετικά διαδεδομένη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Ωστόσο, αν και το ενδιαφέρον για συγκατοίκηση είναι σήμερα υψηλότερο στους φοιτητές, οι οποίοι ανέκαθεν έτειναν προς αυτήν την κατεύθυνση, τώρα και οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι έχουν αρχίσει να τη σκέφτονται σοβαρά ως λύση και στην Ελλάδα. Ήδη στην υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της REMAX, σχεδόν το 49,4% που είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 35 ετών σκέφτονται να μετακομίσουν σε κατοικία και να ζουν με το καθεστώς της συγκατοίκησης. Ακόμη, ενδιαφέρον υπάρχει και από τους συνταξιούχους, οι οποίοι την εξετάζουν ως μία πιθανή λύση λόγω της μεγάλης ανάγκης που έχουν για συντροφικότητα.
Στην Ευρώπη τα πρωτεία της συγκατοίκησης τα έχει με διαφορά η Αγγλία, ενώ ακολουθούν η Ισπανία και η Γαλλία. Στη συνέχεια και οι κεντροευρωπαϊκές χώρες, όπως η Τσεχία, η Πολωνία, η Σλοβακία, ακόμη και η Ρουμανία, σημειώνουν υψηλά ποσοστά. Αυτό συμβαίνει καθώς στην Ευρώπη υπάρχει σημαντική μετακίνηση εργατών κάθε δύο χρόνια, οι οποίοι εργάζονται σε εταιρείες τεχνολογίας. Μάλιστα, όπως αναφέρει και η έρευνα της Remax Εurope που πραγματοποιήθηκε σε 22 χώρες, τέσσερις στους δέκα Ευρωπαίους, δηλαδή το 39,3%, προβλέπουν ότι θα μετακινηθούν τα επόμενα δύο έτη.
Αξιοσημειωτο βέβαια είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της REMAX, το 56,1% των Ευρωπαίων μπορούν να φανταστούν να μοιράζονται μια κατοικία, η οποία θα τους παρείχε έναν προσωπικό χώρο διαμονής και μια από κοινού πρόσβαση σε άλλες ανέσεις. Αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι παρέχονται επιλογές ανέσεων, όπως κοινόχρηστοι χώροι εργασίας ή αίθουσα αναψυχής.