THEPOWERGAME
Απέρριψε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών την αίτηση αγωγής που υπέβαλε ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου κατά των αποφάσεων του ΤΑΙΠΕΔ όσον αφορά την πώληση του πρώην ακινήτου του ΕΟΜΜΕΧ.
Το δικαστήριο στην απόφαση που εξέδωσε λίγο πριν από το τέλος του έτους όρισε ότι ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου δεν έχει κανένα έννομο συμφέρον επί των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με το εν λόγω ακίνητο.
Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση, τρίτοι (δηλαδή όχι μέτοχοι ή μέλη του ΔΣ) μπορούν να προσβάλλουν απόφαση που έλαβε το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ μόνον «εφόσον επικαλούνται ειδική και συγκεκριμένη βλάβη, που επέρχεται και ευθέως και αμέσως από την απόφαση αυτή στο πρόσωπό τους». Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, ο ενάγων (σ.σ: Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου) «ουδόλως επικαλείται ειδική και συγκεκριμένη βλάβη που επέρχεται ευθέως και αμέσως από την απόφαση αυτή στο πρόσωπό του».
Μάλιστα, το δικαστήριο χαρακτηρίζει ως γενική την αναφορά του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου ότι «είναι επιφορτισμένος για τη προστασία του τοπικού πολιτισμού και των μνημείων που βρίσκονται στην εδαφική του περιφέρεια».
Στην απόφαση προστίθεται ακόμη ότι η πώληση και αξιοποίηση του ακινήτου -που έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και της ολλανδικής εταιρείας ανάπλασης ακινήτων MRP- «ουδόλως υποκρύπτει αξιοποίηση αυτού (του ακινήτου) κατά τρόπο επιβλαβή ως προς το πολιτιστικό και οικιστικό περιβάλλον της περιοχής». Γι’ αυτό το δικαστήριο απορρίπτει την αγωγή και καταδικάζει τον ενάγοντα στην καταβολή των δικαστικών εξόδων.
Νομικές πηγές εκτιμούσαν ότι το ΤΑΙΠΕΔ κατάφερε μια σημαντική νίκη στην αξιοποίηση του ακινήτου του πρώην ΕΟΜΜΕΧ, που ρημάζει για περισσότερο από μια δεκαετία. Δεν αποκλείεται όμως ο Δήμος Ταύρου-Μοσχάτου ν’ ασκήσει έφεση στην απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και να τη φέρει στο Εφετείο. Ωστόσο, εκτιμούσαν ως ιδιαίτερα υψηλού ρίσκου μια τέτοια απόφαση άσκησης έφεσης, έπειτα από μια τόσο ξεκάθαρη θέση που έλαβε το Πρωτοδικείο. Βεβαίως, για τους δημοτικούς άρχοντες μπορεί να μην έχει σημασία και τόσο το αποτέλεσμα.
Πάντως, με τις νομικές περιπέτειες που έχει δρομολογήσει ο Δήμος Ταύρου -Μοσχάτου, η ανάπλαση του ακινήτου έχει καθυστερήσει τουλάχιστον 18 μήνες, δεδομένου ότι η απόφαση κατακύρωσης της αξιοποίησης του ακινήτου στην MRP έχει ληφθεί τον Μάιο του 2022. Και φυσικά αν η υπόθεση οδηγηθεί από τον Δήμο Ταύρου-Μοσχάτου στο Εφετείο, η υπόθεση θα καθυστερήσει έτι περαιτέρω.
Σημειώνεται πως το ακίνητο έχει περιέλθει από το 2013 στο ΤΑΙΠΕΔ και το 2021 έγινε ο τρίτος διαγωνισμός αξιοποίησής του. Πριν από την έναρξη της διαδικασίας το ΤΑΙΠΕΔ πραγματοποίησε σειρά επαφών με τον Δήμο Ταύρου-Μοσχάτου και τον δήμαρχό Ανδρέα Ευθυμίου, για να εξεταστεί το ενδεχόμενο συμμετοχής της δημοτικής Αρχής στον διαγωνισμό. Ωστόσο, ο Δήμος ουδέποτε προχώρησε σε ενέργειες για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό και να το διεκδικήσει εντός των προβλεπόμενων διαδικασιών.
Έκτοτε ο Δήμος έχει ξεκινήσει… πόλεμο κατά της αξιοποίησης του ακινήτου από την ολλανδική εταιρεία. Μάλιστα, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η αλλαγή χρήσεων γης του ακινήτου. Δηλαδή, να μην επιτρέπονται κατοικίες και εμπορικές χρήσεις και να μετατραπεί σε κοινωφελή χώρο, στον οποίο θα γίνει και μουσείο Εθνικής Αντίστασης.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η MRP είναι μία από τις μεγαλύτερες ολλανδικές εταιρείες ανάπλασης ακινήτων. Μόνον στην Ολλανδία έχει αναπλάσει, κυρίως παλαιά βιομηχανικά ακίνητα, έκτασης 1,5 εκατ. τ.μ. (1.500 στρεμμάτων).