THEPOWERGAME
Με αύξηση που ξεπερνά το 50% κινούνται οι κρατήσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια του φετινού Δεκεμβρίου. Η σημαντική αυτή άνοδος συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, καταδεικνύει την καθιέρωση της ελληνικής πρωτεύουσας, μεταξύ των χριστουγεννιάτικων προορισμών στην Ευρώπη, τάση, που έχει αρχίσει να καταγράφεται τα τελευταία χρόνια. Το ήπιο κλίμα σε σχέση με άλλες πόλεις και η «ζωντανή» νυχτερινή ζωή, αποτελούν σημαντικούς πόλους έλξης για όλο και περισσότερους ξένους επισκέπτες.
Ασφαλώς, η Αθήνα απέχει σημαντικά από άλλους παραδοσιακούς προορισμούς, όπως το Παρίσι, η Βιέννη, ή η Πράγα, ωστόσο, η μεγάλη φετινή αύξηση αφήνει σημαντικές «υποσχέσεις» για το μέλλον, ιδίως με την προσθήκη κι άλλων προορισμών για ξένους επισκέπτες στο μέλλον, π.χ. στο Ελληνικό, ή στην Αθηναϊκή Ριβιέρα εν γένει. Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, προκύπτει ότι η Αθήνα αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές βραχυχρόνιας μίσθωσης, για τον φετινό Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα, με βάση τον ρυθμό της αύξησης των κρατήσεων, η Αθήνα κατατάσσεται στην έβδομη θέση της πανευρωπαϊκής κατάταξης, μεταξύ άλλων προορισμών, μπροστά από πόλεις, όπως το Ρέικιαβικ (Ισλανδία), η Μαδρίτη (Ισπανία), το Όσλο (Νορβηγία), η Βουδαπέστη (Ουγγαρία) και η Φλωρεντία (Ιταλία).
Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μπορεί, δυνητικά, να συμβάλει στην περαιτέρω καθιέρωση της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού για όλο τον χρόνο, περιορίζοντας την πολύ υψηλή εποχικότητα που χαρακτηρίζει παραδοσιακά την ελληνική αγορά. Κάτι τέτοιο θα είχε σημαντικό αντίκτυπο και στην αγορά κατοικίας, καθώς θα αυξήσει την απόδοση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, ιδίως εκείνων που βρίσκονται εντός του εμπορικού τριγώνου ή κοντά στα δημοφιλή αξιοθέατα. Συνοικίες, όπως το Κουκάκι, το Μετς, η Πλάκα, το Μοναστηράκι, ο Κεραμεικός, το Παγκράτι, το Μεταξουργείο, τα Εξάρχεια, το Θησείο και το Γκάζι, αναμένεται να αποτελέσουν τους βασικούς «υποδοχείς» της αυξημένης αυτής τουριστικής ζήτησης για διαμονή καθόλη την διάρκεια του χρόνου.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, ακόμα και μετά την αύξηση του φορολογικού κόστους για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, όσες κατοικίες βρίσκονται στις περιοχές υψηλής ζήτησης θα εξακολουθήσουν να υπεραποδίδουν, συγκριτικά με την ενοικίαση με συμβόλαια μεγαλύτερης διάρκειας, παρά την αύξηση των ενοικίων που έχει μεσολαβήσει. Άλλωστε, η προσφορά δεν έχει ακόμα ανακάμψει πλήρως, σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία.
Με βάση τα στοιχεία της AirDNA, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019, στο κέντρο της Αθήνας, λειτουργούσαν συνολικά 13.030 καταλύματα, με την μέση τιμή/διανυκτέρευση να διαμορφώνεται σε 77,2 ευρώ και την μέση τιμή/διαθέσιμο δωμάτιο (δηλαδή υπολογίζοντας και την μέση πληρότητα), να αγγίζει τα 51 ευρώ/διανυκτέρευση. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι το μέσο μηνιαίο εισόδημα διαμορφωνόταν σε 1.530 ευρώ.
Σήμερα, μετά την μεσολάβηση του πανδημικού «σοκ» και παρά την ανάκαμψη της τελευταίας διετίας, η προσφορά καταλυμάτων στο κέντρο της Αθήνας, εξακολουθεί να υπολείπεται του 2019. Κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, τα ενεργά καταλύματα (με τουλάχιστον μία κράτηση τις τελευταίες 30 ημέρες), ανέρχονταν σε 12.548, ή 4% χαμηλότερα από το 2019. Συγκριτικά με πέρσι βέβαια, έχει σημειωθεί αύξηση κατά 14%. Όσον αφορά το μέσο μηνιαίο εισόδημα, αυτό έχει αυξηθεί κατά 56% σε σχέση με το 2019, καθώς ανέρχεται σε 2.375 ευρώ, ή 79,2 ευρώ (υπολογίζοντας και την μέση πληρότητα). Σε απόλυτο νούμερο, η μέση τιμή/διανυκτέρευση διαμορφώθηκε φέτος σε 108,2 ευρώ (τρίτο τρίμηνο), μια αύξηση κατά 40% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.