THEPOWERGAME
Ανηφόρα δίχως τέλος τραβούν τα ενοίκια των κατοικιών στη χώρα μας, κάτι που εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα για τους επίδοξους ενοικιαστές, οι οποίοι καλούνται να πληρώνουν μίσθωμα «κεντρικής Ευρώπης» με μισθό Ελλάδας. Παράλληλα, στα ύψη βρίσκονται και οι τιμές για αγορά ακινήτου ακόμη και σε περιοχές που κατά το παρελθόν θεωρούνταν προσιτές για τα νοικοκυριά με μέσο και μικρό εισόδημα. Έντονη επίσης είναι και η στροφή των αγοραστών και των ενοικιαστών σήμερα σε μικρότερης επιφάνειας κατοικίες, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι έχουν «ξεπουλήσει» τα σπίτια που χρονολογούνται μεταξύ 1950-1980.
Οι τιμές των ενοικίων διαφοροποιούνται ανάλογα με την περιοχή αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου. Καθοριστικοί παράγοντες ωστόσο για τις τιμές τους είναι το γεγονός αν είναι ανακαινισμένες, αν διαθέτουν ασανσέρ ή έχουν θέρμανση φυσικού αερίου, ή έχουν πρόσβαση σε Μετρό. Στην Αττική τα μισθώματα των κατοικιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,3% σε σχέση με το 2022, με τα πρωτεία της ακρίβειας να κατέχουν για ακόμη μια φορά τα Νότια Προάστια, με τα ενοίκια στη Βουλιαγμένη, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Spitogatos, να αγγίζουν τα 18 ευρώ ανά τ.μ.
Στο κέντρο της Αθήνας, όπως αναφέρει η έρευνα της REMAX, σε πρώτη ζήτηση βρίσκονται παλαιότερα ακίνητα ηλικίας 20 ετών και άνω, με εμβαδό που κυμαίνεται από 51 έως 75 τ.μ. Με διαφορά η ακριβότερη περιοχή είναι το Κολωνάκι με τα ενοίκια να ξεπερνούν τα 13 ευρώ ανά τ.μ. Παράλληλα, σημαντική άνοδο καταγράφηκε και στις «παραδοσιακά» φοιτητικές περιοχές της Αθήνας, όπως στο Γουδή που έχει μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης 10,8€/τ.μ., στη Ζωγράφου φτάνουν πλέον στα 9,20 ευρώ ανά τ.μ., στα Ιλίσια στα 8,20 ευρώ ανά τ.μ., στο Κουκάκι στα 8,70 ευρώ ανά τ.μ. Ενώ, πιο φθηνά ενοίκια εντοπίζονται στη Κυψέλη, όπου οι τιμές διαμορφώνονται 6,30 ευρώ ανά τ.μ, και στα Πατήσια με τιμές στα 5,90 ευρώ ανά τ.μ.
Δυναμική επιστροφή στις υψηλές τιμές έχουν κάνει και τα Βόρεια Προάστια, με τους ενοικιαστές να έχουν την τάση να επιλέγουν τα μεγαλύτερα ακίνητα εμβαδού από 101 τ.μ. έως 150 τ.μ.. Συγκεκριμένα, οι εξωπραγματικές τιμές ενοικίων και σημαντική έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων παρατηρείται στις περιοχές του Παλαιού Ψυχικού και της Φιλοθέης, με το μέσο όρο των ενοικίων να διαμορφώνεται στα 10,5 ευρώ ανά τ.μ. και στα 12 ευρώ ανά τ.μ, αντίστοιχα. Τα ενοίκια στην Κηφισιά αγγίζουν τα 10 ευρώ ανά τ.μ., στο Μαρούσι είναι στα 9,5 ευρώ ανά τ.μ., στα Βριλίσσια στα 9 ευρώ ανά τ.μ.
Στη Δυτική Αττική και στον Πειραιά, η ζήτηση αφορά διαμερίσματα ηλικίας από 16 έως 20 ετών, εμβαδού από 51 έως 75 τ.μ., δηλαδή όπως και στο κέντρο της Αθήνας. Στις εν λόγω περιοχές οι τιμές των ενοικίων είναι εμφανώς πιο χαμηλές, με τον Πειραιά ωστόσο λόγω και του μετρό να έχει καταγράψει τις υψηλότερες αυξήσεις ενοικίων. Συγκεκριμένα, τα ενοίκια στον Πειραιά σήμερα διαμορφώνονται στα 8, 10 ευρώ ανά τ.μ. Εμφανώς πιο προσιτές τιμές καταγράφονται στη Νίκαια με τα ενοίκια να αγγίζουν τα 7, 20 ευρώ ανά τ.μ., στο Ρέντη με 5,90 ευρώ ανά τ.μ, στον Κορυδαλλό με 4, 20 ευρώ ανά τ.μ.. Στο Περιστέρι τα ενοίκια κοστίζουν 6,50 ευρώ ανά τ.μ. και στο Αιγάλεω οι τιμές διαμορφώνονται στα 6,20 ευρώ ανά τ.μ.
Σε υψηλά επίπεδα βρίσκονται και οι τιμές πώλησης των παλαιών και των νεόδμητων κατοικιών στην Αττική. Σύμφωνε με την έρευνα της Geoaxis, οι τιμές των παλαιών διαμερισμάτων είναι αυξημένες κατά 61% σε σχέση με το 2014, ενώ κατά 66% έχει αυξηθεί και το κόστος πώλησης των νεόδμητων. Παράλληλα, περιοχές όπως το Περιστέρι και οι Αμπελόκηποι, που κατά το παρελθόν θεωρούνταν οικονομικές επιλογές για αγορά κατοικίας, σήμερα φαίνεται να προσεγγίζουν τα επίπεδα τιμών που είχαν τα βόρεια και νότια προάστια πριν από μία τριετία. Συγκεκριμένα, στους Αμπελοκήπους οι τιμές πώλησης ακινήτων, άνω των 35 ετών, σήμερα φτάνουν τα 1.457 ευρώ ανα τ.μ.. Στα νεόδμητα το κόστος είναι ακόμη μεγαλύτερο πλέον η τιμή ανέρχεται στα 2.745 ευρώ ανά τ.μ. Στο κέντρο του Πειραιά, η τιμή του μέσου ακινήτου αυξήθηκε κατά 47% σε σχέση με το 2022. Εντυπωσιακό είναι και το «ράλι» τιμών στο Μαρούσι, όπου η μέση τιμή διαμορφώνεται σήμερα σε 1.850 ευρώ/τ.μ. (για μεταχειρισμένα ακίνητα ασφαλώς), έχοντας καταγράψει αύξηση κατά 45% σε σχέση με το 2021.