THEPOWERGAME
Τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη των τουριστικών προορισμών διεκδικεί πλέον δυναμικά η Πελοπόννησος, η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών σε ό,τι αφορά τις ξενοδοχειακές υποδομές. Εκεί όμως που απαιτείται μεγάλη ενίσχυση είναι οι δημόσιες υποδομές και κυρίως ό,τι αφορά τη διεθνή πρόσβαση στην περιοχή.
Έρχονται νέα ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών στην Πελοπόννησο
Το ξενοδοχειακό δυναμικό της Πελοποννήσου ενισχύεται με νέες μονάδες πολυτελείας, οι οποίες αναμένεται ότι θα αποτελέσουν πόλο έλξης για διεθνείς επισκέπτες.
Στη Λακωνική Μάνη, ο Όμιλος Radisson Hotel Group ανακοίνωσε ότι θα λειτουργήσει το 2025 το πέμπτο του Radisson Blu στην Ελλάδα, με την αναβίωση του ιστορικού ξενοδοχείου «Hotel Lakonis». Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο που είναι εγκαταλελειμμένο για πάνω από 20 χρόνια και το 2018 εξαγοράστηκε από την οικογένεια Βαλιώτη, με τη συνεργασία της οποία θα αναβαθμιστεί σε Radisson Blu Resort. Το νέο ξενοδοχείο θα διαθέτει 150 δωμάτια, all-day εστιατόριο, το εστιατόριο με βεράντα δίπλα στη θάλασσα και μπαρ στην πισίνα, κέντρο ευεξίας καθώς και συνεδριακές εγκαταστάσεις.
Δρομολογούνται και μικρότερες επενδύσεις. Όπως αυτή στο Οίτυλο Μάνης, από την εταιρεία Κ.ΑΡΑΠΑΚΗ & ΣΙΑ Ο.Ε., η οποία πήρε οικοδομική άδεια για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων, το οποίο θα ανεγερθεί σε έκταση μισού στρέμματος περίπου στην περιοχή Χαριά Οιτύλου.
Στη Μεσσηνία, η ΤΕΜΕΣ πρόκειται να επεκταθεί και εκτός της βασικής έκτασης της Costa Navarino, δημιουργώντας το Navarino Blue, στον Ριζόμυλο, κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Καλαμάτας. Εκεί θα δημιουργηθούν θεματικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα που θα προσφέρουν πληθώρα αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.
Στην Αργολίδα, και πιο συγκεκριμένα στην Ερμιόνη, το ιστορικό Costa Perla πρόκειται για μεταμορφωθεί στο νέο 5άστερο Infinity, μια επένδυση 60 εκατ. ευρώ από την κυπριακών συμφερόντων εταιρεία Utherton Ltd, με φορέα διαχείρισης την εταιρεία Zoniro. Το νέο Infinity θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων δυναμικότητας 171 κλινών, επιπλωμένες τουριστικές κατοικίες δυναμικότητας 100 κλινών, spa δυναμικότητας 100 ατόμων, εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής και θα κατασκευαστεί σε έκταση 68 περίπου στρεμμάτων. Τον Αύγουστο είχε εκδοθεί η οικοδομική άδεια για τις κατεδαφίσεις υφιστάμενων κτιρίων στο ακίνητο, ενώ πλέον προεγκρίθηκε και η οικοδομική άδεια για την ανέγερση του νέου πολυτελούς resort.
Επίσης, στην Ερμιόνη, τον Μάιο εντάχθηκε στις Στρατηγικές Επενδύσεις το project των 202 εκατ. ευρώ από την εταιρεία Scarlet Beach, η οποία συνδέεται με τη βασιλική οικογένεια του Άμπου Ντάμπι. Εκεί θα δημιουργηθεί σύνθετο τουριστικό συγκρότημα που θα περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο άνω 100 δωματίων και 15 πολυτελείς κατοικίες.
Στην Αχαΐα, η Azur Selection του Γιώργου Αρβανιτάκη, ανακοίνωσε μια νέα επένδυση της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά την κατασκευή του Mare Terra, ενός πεντάστερου resort (με 300 δωμάτια) σε έκταση 75 στρεμμάτων στην Πελοπόννησο (σε παραθαλάσσια περιοχή μεταξύ Πάτρας και Αιγίου). Πρόκειται για το πάλαι ποτέ Club Méditerranée στο Λαμπίρι Αιγιαλείας, το οποίο διέκοψε τη λειτουργία του το 1993.
Στην Αρκαδία, εγκρίθηκε πρόσφατα από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Τρίπολης η σχετική οικοδομική άδεια για την ανέγερση νέου 5ώροφου ξενοδοχείου 4 αστέρων. Το νέο ξενοδοχείο θα κατασκευαστεί σε ακίνητο στην οδό Εθνικής Αντιστάσεων 79-81 και Β. Οικονομίδου 7, στην πόλη της Τρίπολης και θα έχει δυναμικότητα 46 δωματίων. Στην επένδυση προβαίνει, σύμφωνα με την άδεια, η εταιρεία ΛΟΥΣΙΟΣ ASSET MANAGEMENT Μ.Ι.Κ.Ε.
Στην Ηλεία, η εταιρεία KALAMIAS I.K.E. ετοιμάζει νέα ξενοδοχειακή μονάδα κατηγορίας 4* δυναμικότητας 54 δωματίων, στο Κάστρο Κυλλήνης, για την οποία βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση όσον αφορά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).
Βίλες, πύργοι και ξενώνες
Η ανάπτυξη πολυτελών βιλών στην Costa Navarino έχει πυροδοτήσει και αυτή την αγορά στην Πελοπόννησο, με αποτέλεσμα κορυφαία αρχιτεκτονικά γραφεία της Ελλάδας και του εξωτερικού να έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους προς τη Μεσσηνία αλλά και τη Μάνη.
Οι Costa Navarino Residences αναπτύσσονται μέχρι στιγμής σε τέσσερις γειτονιές, Sea Dunes, Rolling Greens, Valley Greens και Olive Grove, με τη ζήτηση να είναι ιδιαίτερα μεγάλη.
Την ίδια ώρα, στη Μάνη, τόσο τη Μεσσηνιακή όσο και τη Λακωνική, τα Aria Hotels του Ομίλου Libra έχουν συγκεντρώσει στο χαρτοφυλάκιό τους 13 ανεξάρτητες κατοικίες, μεταξύ αυτών και παραδοσιακούς πύργους, που αποτελούν σήμα κατατεθέν της περιοχής. Από τις πιο πρόσφατες προσθήκες, το Hawk Tower στον Πύργο της Μάνης και το Home by the Sea στον κόλπο της Καρδαμύλης.
Ταυτόχρονα, σε όλη σχεδόν την Πελοπόννησο αναπτύσσονται μικρότεροι ή μεγαλύτεροι ξενώνες, που λειτουργούν όλο τον χρόνο, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο έναν 12χρονο τουρισμό. Ωστόσο οι χειμερινοί προορισμοί απευθύνονται κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό και δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια προώθησης στο εξωτερικό.
Επενδύσεις και στον συνεδριακό τουρισμό
Η Μεσσηνία τα τελευταία χρόνια συμμετέχει δυναμικά στη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων και εκθέσεων. Η ευκολία πρόσβασης από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, οι υφιστάμενες συνεδριακές υποδομές και η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά υποστηρίζουν δυναμικά την αυξανόμενη ζήτηση για το συγκεκριμένο τουριστικό προϊόν.
Στο συνεδριακό δυναμικό της Πελοποννήσου θα προστεθεί από τον ερχόμενο Μάιο και το Συνεδριακό Κέντρο Ilis Congress Center που βρίσκεται δίπλα στο ξενοδοχείο Olympian Village. Το Ilis Congress Center, μια επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ της Aldemar, έχει συνολική έκταση 9.000 m2 και συνολική δυναμικότητα ως 3.000 άτομα σε παράλληλες εκδηλώσεις.
Σοβαρή έλλειψη δημόσιων υποδομών στην Πελοπόννησο
Η Πελοπόννησος έχει πλέον πολύ καλή οδική πρόσβαση από όλη την Ελλάδα, με δύο σύγχρονους οδικούς άξονες (ΠΑΘΕ, Ολυμπία Οδός), αν και το ενδοπεριφερειακό οδικό δίκτυο που οδηγεί σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς (Ερμιόνη, Πόρτο Χέλι, Μονεμβασιά, Νεάπολη/Ελαφονήσι, Γύθειο, Μάνη), σε παράκτιες περιοχές και σε περιοχές υπαίθριων δραστηριοτήτων περιπέτειας και σε παραδοσιακούς ορεινούς οικισμούς (Πάρνωνα, Ταΰγετου, Ορεινή Αρκαδία, Ορεινή Κορινθία) χρήζει σημαντικών βελτιώσεων.
Η αεροπορική πρόσβαση από το εξωτερικό παρουσιάζει επίσης σοβαρά προβλήματα. Η Πελοπόννησος διαθέτει δύο αεροδρόμια, της Καλαμάτας και του Άραξου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, φέτος το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας καταγράφηκαν 122.000 διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, μειωμένες κατά 15,9% έναντι του ίδιο διαστήματος πέρυσι. Στο αεροδρόμιο του Άραξου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 64.000, παρουσιάζοντας αύξηση 37,6%. Είναι κρίσιμης σημασίας η ανάπτυξη και των δύο αεροδρομίων και η ένταξη και των δύο στο πρώτο cluster των περιφερειακών αεροδρομίων που οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση αποτελεί ένα ενθαρρυντικό στοιχείο καθώς χρήζουν εκτεταμένης αναβάθμισης.
Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση δια θαλάσσης, τα λιμάνια της Πάτρας και της Κυλλήνης αποτελούν τις πύλες εισόδου από το εξωτερικό, με το δεύτερο να είναι κόμβος της διεθνούς κρουαζιέρας. Κατά τα λοιπά, υπάρχει μια εκτεταμένη ακτογραμμή με πολλές μαρίνες και αγκυροβόλια που όμως χρήζουν σοβαρής αναβάθμισης.