THEPOWERGAME
Πιο κοντά από πότε στην αναγέννησή τους βρίσκονται οι «δίδυμοι» ιστορικοί κινηματογράφοι «Αττικόν» και «Απόλλων», ύστερα από 11 ολόκληρα χρόνια από την πυρκαγιά που ξέσπασε, τον Φεβρουάριο του 2012, και κατέστρεψε την πρόσοψη του διατηρητέου συγκροτήματος, που αποτελούσε το κόσμημα της Σταδίου. Έπειτα, ωστόσο, από μια σειρά χρονοβόρων και δύσκολων νομικών, γραφειοκρατικών και εσωτερικών ζητημάτων, κατέστη εφικτή η συμφωνία μεταξύ της διοίκησης του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών-Ίδρυμα Βούρου Ευταξία και της εταιρείας του ομίλου επιχειρήσεων του κ. Γιάννη Περρωτή για την πλήρη ανακατασκευή του ιστορικού συγκροτήματος, το οποίο μέχρι σήμερα αποτελεί μια μεγάλη πληγή για το κέντρο της Αθήνας.
Ο Γιάννης Περρωτής είναι ο επικεφαλής του Ομίλου Άτρια, που διαχειρίζεται ή και συμμετέχει σε εταιρείες επένδυσης, ανάπτυξης και υπηρεσιών στον κλάδο των ακινήτων και ξενοδοχείων στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε στο powergame.gr, για την αναγέννηση του διατηρητέου συγκροτήματος και την πλήρη αποκατάστασή του, συστάθηκε αποκλειστικά μια εταιρεία ειδικού σκοπού, στην οποία μισθώθηκε η συγκεκριμένη έκταση που περιβάλει τους ιστορικούς κινηματογράφους, οι οποίοι, σε αντίθεση με το εξωτερικό μέρος του κτιρίου, έμειναν άθικτοι από τη φωτιά. Η εν λόγω εταιρεία σε αρχικό στάδιο θα εξετάσει ποιες είναι οι δυνατότητες του ακινήτου και τι χρηματοδοτικά και αδειοδοτικά πλαίσια υπάρχουν. Σε δεύτερη φάση θα προχωρήσει σε μία μελέτη, η οποία, εφόσον εγκριθεί, θα αποτελέσει τη βάση για να ξεκινήσει η ανακατασκευή του κτιρίου.
Όπως υποστηρίζει ο κ. Περρωτής: «Πρόκειται για ένα έργο αναπλάσεως και αναδείξεως του κέντρου της Αθήνας, καθώς βασικός σκοπός μας είναι να ξαναζωντανέψουμε το μοναδικό αυτό κτιριακό συγκρότημα, που πέρασε από τόσες καταστροφές και αντιδικίες, ώστε να το φέρουμε στο επίπεδο που του αρμόζει, σεβόμενοι ωστόσο τις ιστορικές λειτουργίες του, δηλαδή τους κινηματογράφους και το θέατρο που διαθέτει». Για το σενάριο της δημιουργίας ξενοδοχείου σε ένα μέρος του κτιρίου, ο ίδιος τόνισε ότι « εξετάζουμε πολλά εναλλακτικά σενάρια, που ένα εξ αυτών περιλαμβάνει και ξενοδοχείο. Ωστόσο, πρόκειται μια επιλογή που βρίσκεται υπό εξέταση, καθώς πρέπει να αξιολογηθεί και να αναλυθεί, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του ιστορικού ακινήτου».
Η συμφωνία, όπως τονίζει ο ίδιος, πρέπει να προχωρήσει γρήγορα, καθώς η κατάσταση του διατηρητέου συγκροτήματος εξελίσσεται ιδιαίτερα αρνητικά, μια και πέρα από τα στατικά προβλήματα, υπάρχουν φαινόμενα λεηλασιών στο εσωτερικό των κινηματογράφων από παραβατικά στοιχεία. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ένα από τα επικρατέστερα σενάρια που εξετάζονται σοβαρά είναι πριν ξεκινήσει η ολική ανάπλαση του συγκροτήματος να μπορέσουν να λειτουργήσουν έστω και προσωρινά οι δύο κινηματογράφοι, αφού γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στην είσοδο και την έξοδο του κτιρίου.
Το πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες επισκευής παραμένει άγνωστο, καθώς η επένδυση βρίσκεται ακόμα στο στάδιο των αναλύσεων και των αξιολογήσεων, ενώ η διαδικασία των αδειοδοτήσεων είναι χρονοβόρα. Σύμφωνα με τον κ. Περώτη, ωστόσο, αν «τρέξουν» οι διαδικασίες, λόγω της μοναδικότητας του ακινήτου, μπορεί να ολοκληρωθεί μεταξύ 12 και 18 μηνών. Το ύψος της επένδυσης ακόμα δεν έχει υπολογιστεί, καθώς το ποσό εξαρτάται από το ποιο σενάριο για την ανάπλαση του έργου πρόκειται να εγκριθεί.
Η σχέση του κ. Περρωτή με τους δύο ιστορικούς κινηματογράφους ξεκινάει από το 2012, που ο ίδιος είχε ασχοληθεί, ώστε να βοηθήσει το Ίδρυμα του Μουσείου να αποκτήσει διοίκηση μετά την πυρκαγιά, ενώ βοήθησε και στη συγχώνευσή του το 2020 με το «Ιδρύμα Σταματίου Δεκόζη Βούρου (ΙΣΔΒ)», βάζοντας τέλος στις χρόνιες αντιδικίες των ιδρυμάτων και ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάπλαση του οικοδομικού τετραγώνου που περιβάλλει τους ιστορικούς κινηματογράφους.
Για την ιστορία, το «Αττικόν» βασίστηκε στα σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ και οικοδομήθηκε από τον Αλέξανδρο Νικολούδη για λογαριασμό του τραπεζίτη από τη Χίο Σταμάτη Δεκόζη-Βούρου. Τα εγκαίνιά του έγιναν το 1914 και τότε εγκαταστάθηκε για μικρό χρονικό διάστημα το νεοπαγές υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Ακόμη, εκεί στεγάστηκαν πολλά και διαφορετικά μαγαζιά. Ο Απόλλων δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’30 στο υπόγειο του κτιρίου, ενώ εγκαταστάθηκαν τα γραφεία της «Σκούρας Φιλμς», υπό τη διεύθυνση της οποίας λειτουργούσαν οι δύο κινηματογράφοι. Στη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής το κτίριο επιτάχθηκε από τους Γερμανούς, οι οποίοι και διατήρησαν την κινηματογραφική χρήση -βαφτίζοντας τους χώρους SoldatenKino Victoria και Kino Apollo. Στη συνέχεια το κτίριο επισκευάσθηκε το 1960 -από τους αδελφούς Γρηγοριάδου και τον Αγγελο Αγαλιώτη-, ενώ στις αρχές του ’80 πραγματοποιήθηκαν γενικές εργασίες συντήρησης και αναπαλαίωσης πάνω σε μελέτη του αρχιτέκτονα Ι. Χριστακόπουλου. Οι δύο κινηματογραφικές αίθουσες πέρασαν στη διαχείριση της εταιρείας των αδελφών Παναγιώτη και Γιώργου Τσακαλάκη το 1996 -ενδιαμέσως το Αττικόν χρησιμοποιήθηκε ως θεατρική και ως μουσική σκηνή.