THEPOWERGAME
Ένα σημαντικό μπαράζ έργων υλοποιείται αυτό το διάστημα από το αρχιτεκτονικό γραφείο Potiropoulos+Partners. Πρόκειται για σύνθετες κατασκευές που αφορούν κυρίως αστικές και παραθεριστικές κατοικίες, οικιστικά και ξενοδοχειακά συγκροτήματα, κτίρια γραφείων και ένα ιδιωτικό μουσείο. Η πλειοψηφία των έργων βρίσκεται σε διάσπαρτα μέρη της Ελλάδας, ενώ ένα μέρος τους υλοποιείται και στο εξωτερικό, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στο powergame.gr o Δημήτρης Ποτηρόπουλος Αρχιτέκτονας και επικεφαλής του γραφείου Potiropoulos+Partners.
Η περιοχή της Μεσσηνίας μάλιστα φαίνεται ότι αποτελεί πόλο έλξης του πολυτελούς real estate, καθώς ήδη η Potiropoulos+Partners έχει δημιουργήσει μία σειρά σημαντικών έργων, όπως η παραθεριστική κατοικία «Floating House» η οποία πρόσφατα διακρίθηκε στα Βραβεία Architizer A+. Παράλληλα, αυτό το διάστημα σε εξέλιξη βρίσκεται και η κατασκευή νέων παραθεριστικών πολυτελών κατοικιών στο Costa Navarino. Μεγάλος είναι και ο αριθμός των οικιστικών projects που φέρνουν την υπογραφή του γραφείου Potiropoulos+Partners στα Νότια Προάστια. Συγκεκριμένα, στη Γλυφάδα, άλλο ένα οικιστικό project έχει προστεθεί στη λίστα με τα σύγχρονα, φουτουριστικά κτίρια που παίρνουν συνεχώς τη θέση τους στα νότια προάστια, ο λόγος για το «The Helix» – που σημαίνει «Ο έλικας». Στην περιοχή του Ελληνικού, ξεχωρίζει και η νέα ιδιωτική βίλα, με το όνομα Serpentine House.
Ακόμη, όπως υποστηρίζει κ. Ποτηρόπουλος, υλοποιούνται projects αυτό το διάστημα και σε άλλες περιοχές της Αθήνας όπως το Ψυχικό και τη Κηφισιά αλλά και στα νησιά των Κυκλάδων και συγκεκριμένα στη Μύκονο. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα έργα που ξεχωρίζει, είναι ένα κτίριο γραφείων στην λεωφόρο Αμαρουσίου Χαλανδρίου, το συγκρότημα υπόσκαφων παραθεριστικών κατοικιών στη Μύκονο, και το «Kifissias 4-est», ένα συγκρότημα διαμερισμάτων και μεζονετών κοντά στον κόμβο της Αττικής Οδού με την λεωφόρο Κηφισίας. Σύμφωνα με τον ίδιo: «Αυτά τα συγκεκριμένα projects ξεχωρίζουν ως προς την γλώσσα τους σε σχέση με το αστικό περιβάλλον στο οποίο εντάσσονται, και αντίστοιχα με το φυσικό στοιχείο, στο πλαίσιο μιας βιώσιμης προσέγγισης που προάγει την ιδέα της αειφορίας».
Σχετικά με τα έργα που υλοποιεί η εταιρεία του ο κ. Ποτηρόπουλος υποστηρίζει το εξής: «Η εργογραφία της εταιρείας καλύπτει σχεδόν κάθε τυπολογία, και αντίστοιχα μια μεγάλη ποικιλία μεγεθών, από την μικρή κλίμακα μέχρι επίπεδο κλίμακας master plan. Προσωπικά με ενδιαφέρουν περισσότερο τα έργα μικτής χρήσης λόγω της προγραμματικής τους πολυπλοκότητας, που συνεπάγεται και αντίστοιχη σχεδιαστική πολυπλοκότητα. Συνήθως πρόκειται για έργα μεγαλύτερης κλίμακας, κατ’ επέκταση και η σχέση με το περιβάλλον τους, το αστικό ή όποιο άλλο, αποκτά μεγαλύτερο βαθμό κρισιμότητας».
Σύμφωνα με τον ίδιο ένα είδος έργου μικτής χρήσης αποτελεί το «Athens LifeTech Park»της φαρμακοβιομηχανίας ELPEN στα Σπάτα, που τώρα κατασκευάζεται, το οποίο μας έδωσε την ευκαιρία να εισαγάγουμε σχέσεις στον σχεδιασμό από πιο ευέλικτες μορφές οργάνωσης, ακριβώς λόγω της λειτουργικής συνθετότητας που έχει.
Για το πώς θα επηρεαστεί η Αττική από το μπαράζ μεγάλων επενδύσεων που υλοποιούνται στα Νότια Προάστια, ο κ. Ποτηρόπουλος ισχυρίστηκε το εξής: «Η Αττική είναι μία περιοχή με ιδανικές κλιματικές συνθήκες, τουλάχιστον όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Είναι προφανής η ανάγκη μιας δομημένης χωροταξικής και πολεοδομικής αναδιοργάνωσης για το συγκρότημα της Ελληνικής πρωτεύουσας, αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Τα τρέχοντα αστικά και περιαστικά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με αποσπασματικές παρεμβάσεις. Επίσης, η ανάπτυξη του Ελληνικού, ως «οριοθετημένου» μεμονωμένου σχεδιασμού, θα αποδώσει περισσότερους καρπούς αν ενταχθεί σε ένα ευρύτερο, μελετημένο πρόγραμμα ανάπλασης της Αθήνας».
Ο ίδιος προσθέτει το εξής: «Αναρωτιέμαι, ποιο είναι άραγε το όραμα της εκάστοτε κυβέρνησης, με ποιο τρόπο σκοπεύει να χειριστεί στρατηγικά την ευαίσθητη και πολυπαραμετρική σχέση πόλης-φύσης, σε όλη την επικράτεια, και ειδικότερα στην Αθήνα των 4 εκατ. κατοίκων, με τα ειδυλλιακά νησιά του Αργοσαρωνικού σε απόσταση αναπνοής, ώστε η πόλη να μπορέσει να ανοιχτεί στην κοντινή της θάλασσα; Ο συνδετικός κρίκος αυτής της τόσο κρίσιμης οργανικής ένωσης μόνο το παράκτιο Αττικό μέτωπο θα μπορούσε να είναι, εξού και η σημαντικότητά του. Εξάλλου, το πρόταγμα ενός αναβαθμισμένου παράκτιου μετώπου αφορά τόσο στην ποιότητα διαβίωσης των κατοίκων του, όσο και στο αναπτυξιακό και τουριστικό προϊόν».