THEPOWERGAME
Υπό εκκαθάριση τέθηκε προ ημερών η εταιρεία ΣΧΙΣΤΟ ΑΕ, η οποία ιδρύθηκε στα τέλη του 2021 από την Εκκλησία με σκοπό να υλοποιήσει το μεγαλεπήβολο σχέδιο «The Green Σχιστό», σε μια έκταση μεγαλύτερη των 3.000 στρεμμάτων στο Σχιστό-Σκαραμαγκά. Η απόφαση για τη θέση της εταιρείας υπό εκκαθάριση δημοσιεύτηκε στο ΓΕΜΗ στις 26 Σεπτεμβρίου, ενώ εγκρίθηκε από τη ΓΣ της εταιρείας στις 6 Σεπτεμβρίου. Με αυτήν την εξέλιξη μπαίνουν οριστικά τίτλοι τέλους στην επένδυση της τάξεως των 700-800 εκατ. ευρώ, που θα υλοποιούνταν με την κοινή συνεργασία Εκκλησίας και Δημοσίου και θα άλλαζε ριζικά την εικόνα της Δυτικής Αττικής.
Η συμφωνία μεταξύ της Εκκλησίας και του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του ακινήτου-φιλέτου στην περιοχή Σχιστού-Σκαραμαγκά υπεγράφη τον Σεπτέμβριου του 2022, καθώς η συγκεκριμένη επένδυση θα αποτελούσε το μικρό Ελληνικό της Δυτικής Αττικής. Στην αναξιοποίητη έκταση των 3.000 στρεμμάτων της Εκκλησίας θα δημιουργούνταν εμπορικές και οικονομικές χρήσεις, συνδυασμένες με οικιστική ανάπτυξη και διαμόρφωση χώρου πρασίνου συνολικής έκτασης περίπου1.200 στρεμμάτων. Αναλυτικά, το σχέδιο περιελάμβανε την κατασκευή γραφείων και κατοικιών, αποθηκών και χώρων στάθμευσης, κέντρου logistics, εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου, ιατρικού κέντρου, εμπορικού κέντρου και σταθμών εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών, χώρους για τοποθέτηση και λειτουργία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, πιθανότατα φωτοβολταϊκών. Παράλληλα, με την υλοποίησή του θα άνοιγαν περίπου 10.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ έντονο ήταν το ενδιαφέρον των ξένων και Ελλήνων επενδυτών.
Το εν λόγω έργο, μάλιστα, θα χρηματοδοτούνταν από τους πόρους της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησής του από τη στιγμή που θα ξεκινούσε θα ολοκληρωνόταν σε βάθος τετραετίας. Στην πορεία του πρότζεκτ, ωστόσο, υπήρχαν καθυστερήσεις, καθώς υπήρχαν σημαντικές διαφωνίες με το ΤΑΙΠΕΔ, που είχε αναλάβει την ωρίμανση του έργου. Διαφωνίες οι οποίες έγιναν ακόμη πιο έντονες όταν έγινε γνωστό ότι η μελέτη ωρίμανσης από το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεπερνούσε σε κόστος το 1,5 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει κάποιας μορφής διαβεβαίωση ότι το έργο επρόκειτο να ολοκληρωθεί. Μια σειρά από ενστάσεις διατυπώθηκαν και για τα περιουσιακά στοιχεία που θα έπρεπε να μεταβιβαστούν στη νεοσυσταθείσα εταιρεία «Σχιστό Α.Ε.». Παράλληλα, οι τοπικοί φορείς και o δήμος δεν έβλεπαν επίσης με θετικό μάτι την εν λόγω επένδυση, εκφράζοντας αμφιβολίες για τον τρόπο υλοποίησής της.
Το έργο μάλιστα έπαψε να το πιστεύει και ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος σε πρώτο στάδιο είχε υποστηρίξει την επένδυση, δηλώνοντας ότι με τη συμφωνία ΕΚΥΟ – ΤΑΙΠΕΔ ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Εκκλησίας – κράτους, τονίζοντας παράλληλα ότι το έργο αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία. Τον Αύγουστο, ωστόσο, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, έριξε «ταφόπλακα», αφού ενημέρωσε τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο ότι το έργο δεν θα πραγματοποιηθεί και εισηγήθηκε τη διάλυση της Σχιστό Α.Ε.
Στην παρουσίαση του φιλόδοξου εγχειρήματος, που είχε γίνει στις 14 Σεπτεμβρίου 2022, είχε δώσει το «παρών» και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας ότι «με τη συμφωνία γίνεται ένα σημαντικό πρώτο βήμα προκειμένου να γίνει πράξη ένα όραμα, το οποίο έγκειται στη δυνατότητα της Εκκλησίας να μπορέσει επιτέλους να αξιοποιήσει επ’ ωφελεία ολόκληρου του ελληνικού λαού την ακίνητη περιουσία που της έχει απομείνει».