THEPOWERGAME
Η επικείμενη είσοδος της Trade Estates, του ομίλου Φουρλή, στο Χρηματιστήριο φέρνει στην επιφάνεια τις στρεβλώσεις στην εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τις επενδυτικές εταιρείες ακινήτων (ΑΕΕΑΠ), ενός θεσμού που δημιουργήθηκε προκειμένου να έχει πρόσβαση στις ελκυστικές αποδόσεις των ακινήτων το ευρύ επενδυτικό κοινό. Όμως, λόγω των συνεχών αναβολών στην εισαγωγή κάποιων ΑΕΕΑΠ στο Xρηματιστήριο, παρά τις σαφείς προβλέψεις του νόμου και την εξαιρετικά περιορισμένη διασπορά μετοχών σε αρκετές εισηγμένες ΑΕΕΑΠ, τα φορολογικά προνόμια ωφελούν μόνο ελάχιστους μεγαλομετόχους και όχι τους απλούς επενδυτές! Οι ΑΕΕΑΠ έχουν ευνοϊκότερο εταιρικό φορολογικό καθεστώς, καθώς και ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς συναλλαγών σε ακίνητα, σε αντίθεση με τη μεγάλη φορολογική επιβάρυνση της άμεσης επένδυσης στο real estate.
Το θέμα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το powergame.gr, απασχολεί ήδη την κυβέρνηση και τις αρχές της Κεφαλαιαγοράς. Ειδικά όταν μέσω των συνεχών αναβολών εισαγωγής ορισμένων ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο Αθηνών προσφέρουμε αυτά τα προνόμια μόνο στους βασικούς μετόχους για αρκετά χρόνια, χωρίς να προχωρήσουν σε δημόσια εγγραφή και να διαθέσουν τμήμα του μετοχικού κεφαλαίου στο ευρύ επενδυτικό κοινό. Αλλά και όταν μπουν στο Χρηματιστήριο, σε αρκετές περιπτώσεις η διασπορά μετοχών είναι τόσο μικρή, που ωφελούνται μόνο οι μεγαλομέτοχοι από τα φορολογικά, κυρίως, προνόμια.
Τα στοιχεία για τη μετοχική σύνθεση των εισηγμένων ΑΕΕΑΠ είναι χαρακτηριστικά. Η ελεύθερη διασπορά της Trastor είναι μόλις 1,7%, με το υπόλοιπο 98,3% να ελέγχεται από την Τράπεζα Πειραιώς. Στη μεγαλύτερη ελληνική ΑΕΕΑΠ, την Prodea, ο βασικός μέτοχος, η Invel Real Estate Holdings, ελέγχει το 87% και στην ελεύθερη διασπορά βρίσκεται το 13%. Τα αδέρφια Παύλος και Μιχάλης Ευμορφίδης ελέγχουν το 81,5% της Μπλε Κέρδος και το ευρύ επενδυτικό κοινό το υπόλοιπο 18,5%. Μεγάλο αριθμό ισχυρών μετόχων και διασπορά άνω του 20% (για την ακρίβεια 20,6%) έχει η Premia ΑΕΕΑΠ, το μεγαλύτερο ποσοστό της οποίας (41,6%) κατέχει η Sterner Stenhaus Greece της οικογένειας Γεωργιάδη. Η μεγαλύτερη διασπορά (45,6%) μεταξύ των εισηγμένων εντοπίζεται στην Briq των Θεόδ. Φέσσα και Ευτ. Κουτσουρέλη, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία συγχώνευσης με την ICI της οικογένειας Χαλικιά.
Με την είσοδο της Trade Estates στο Χρηματιστήριο, στις 8 Νοεμβρίου, θα υπάρχουν επτά εισηγμένες ΑΕΕΑΠ (που θα γίνουν έξι με τη συγχώνευση Briq – ICI) και δύο μη εισηγμένες. Η πρώτη μη εισηγμένη είναι η Noval του ομίλου Βιοχάλκο, η οποία έλαβε πρόσφατα άλλη μία ετήσια αναβολή για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, και η δεύτερη η Orilina Properties, το 66% της οποίας ελέγχει η οικογένεια του γνωστού μεγαλοεπενδυτή Τρύφωνα Νάτση.
Σε μια ανάλυση της Εθνικής Χρηματιστηριακής, αυτήν την εβδομάδα, τονιζόταν πως οι ελληνικές ΑΕΕΑΠ διαπραγματεύονται με χαμηλότερο discount, σε σχέση με την καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) τους, από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες. Κατά τους αναλυτές της Εθνικής Χρηματιστηριακής, το χαμηλότερο discount από το περίπου 40% των αντίστοιχων ευρωπαϊκών δικαιολογείται αφού οι εγχώριες ΑΕΕΑΠ «εκτός από τη μεγαλύτερη διαφορά (spread) μεταξύ μισθωτικής απόδοσης και κόστους δανεισμού, έχουν μεγαλύτερη διαφορά αποδόσεων σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα και η ελληνική αγορά ακινήτων υψηλών προδιαγραφών είναι συγκριτικά μικρή και συγκεντρωμένη σε λίγους μεγάλους παίκτες, οπότε λιγότερο ανοιχτή σε ανταγωνιστικές πιέσεις».