THEPOWERGAME
Λιγοστεύουν οι υποψήφιοι μισθωτές του Μεγάρου Μποδοσάκη, ενός από τα πιο εμβληματικά κτίρια του κέντρου της Αθήνας, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, αποκλείστηκαν ή αποσύρθηκαν δύο ηχηρά ονόματα από τη διαδικασία. Ο λόγος για τον όμιλο Διβάνη, ο οποίος έχει σημαντική παρουσία στα ξενοδοχειακά δρώμενα της Ελλάδας, αλλά και γνωστός εφοπλιστής, ο οποίος έδειξε να ενδιαφέρεται για τη μίσθωση του συγκεκριμένου ακινήτου. Η Grivalia hospitality επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν συμμετείχε ποτέ στη διεκδίκηση για τη μίσθωση του κτιρίου. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απέσυρε την υποψηφιότητά του και ο όμιλος Λασκαρίδη, ο οποίος συμμετείχε στη διαδικασία μέσω της εισηγμένης Λάμψα για καθαρά αμυντικούς λόγους, καθώς δεν θα ήθελε να διακινδυνεύσει το ισχυρό αποτύπωμα που έχει στην πλατεία Συντάγματος μέσω των 5άστερων Μεγάλη Βρετάνια, King George, Αthens Capital MGallery.
Ο σημερινός μισθωτής του Μεγάρου Μποδοσάκη, η Eurobank, αναμένεται να φύγει έως το τέλος του 2023, οπότε και λήγει το συμβόλαιό της, για να μεταφερθεί στο νέο, «πράσινο» κτίριο επί της Σταδίου, που είχε αποκτηθεί το 2018 από την τότε Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ κι έχει συνολική επιφάνεια 4.650 τ.μ., με απρόσκοπτη θέα στην παλιά Βουλή. Μετά τη μετακόμιση της τράπεζας, το συγκεκριμένο ακίνητο, λόγω και των ονομάτων που είχαν γίνει γνωστά ως διεκδικητές μισθωτές, αλλά και της τοποθεσίας του, ήταν αρκετά πιθανό να μετατραπεί σε ξενοδοχείο, ενώ δεν είχε αποκλειστεί το ενδεχόμενο να διατηρηθεί και η υφιστάμενη χρήση γραφείων. Ωστόσο, στους όρους του διαγωνισμού δεν ορίζεται ελάχιστο μίσθωμα, ενώ δεν υπάρχει και κάποιος περιορισμός ως προς τη χρήση που θα προτείνει ο νέος μισθωτής. Το κτίριο μπορεί να μισθωθεί είτε τμηματικά κατά όροφο, είτε αυτοτελώς, ενώ διαθέτει, αν και παλιό, μικρούς χώρους στάθμευσης στα υπόγεια.
Το συγκεκριμένο Μέγαρο αποτελεί ένα ακίνητο-φιλέτο, που ανήκει στο Ίδρυμα Μποδοσάκη, καθώς βρίσκεται σε εξαιρετικά στρατηγική θέση και θεωρείται από τα τελευταία αυτοτελή ακίνητα μεγάλης επιφανείας που είναι διαθέσιμα προς αξιοποίηση. Το εν λόγω ακίνητο κατασκευάστηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προκειμένου να στεγάσει τις επιχειρήσεις Μποδοσάκη και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ανδρέα Πλουμιστό. Συγκεκριμένα, έχει συνολική επιφάνεια 12.820 τ.μ. και είναι δίπλα στην πλατεία Συντάγματος και απέναντι από τον Εθνικό Κήπο, στη συμβολή της οδού Σουρή 5 και της Λ. Αμαλίας 20. Όσον αφορά την αποτίμηση στο τέλος Δεκεμβρίου, είχε εύλογη αξία στα 72,54 εκατ. ευρώ, αυξημένη έναντι των 71 εκατ. ευρώ, που ήταν στο τέλος του 2021.
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη, πέρα από το Μέγαρο, που θεωρείται το σημαντικότερό του ακίνητο, διαθέτει ακόμη 9 ακίνητα. Η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου του στο τέλος του 2022 ανερχόταν στα 108,19 εκατομμύρια ευρώ. Ανάμεσα στα ακίνητα που διαθέτει το Ίδρυμα είναι αυτό στην οδό Παραδείσου 2 με εύλογη αξία 8,6 εκατομμυρίων ευρώ, στη συμβολή των οδών Συγγρού και Πετμεζά 13 με εύλογη αξία 5,05 εκατομμύρια ευρώ, στην οδό Αλκέτου 5 με αξία 5,2 εκατομμύρια ευρώ, στη Βασιλίσσης Σοφίας 23Α με αξία 7,59 εκατομμυρίων ευρώ, στην Αθηνάς 81 με αξία 2,22 εκατ. ευρώ, στη Λέσβου 15 με αξία 654 χιλ. ευρώ, στην Υψηλάντου 27 με αξία 664 χιλ. ευρώ και στην Ούλωφ Πάλμε 24 με αξία 2,27 εκατ. ευρώ.
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη ακόμη διοικείται από εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο. Από τον Ιούνιο του 2021 πρόεδρος του Ιδρύματος είναι η Αθηνά Δεσύπρη, αντιπρόεδρος ο Θεόδωρος Θεοδώρου, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ είναι ο Βασίλης Αντωνιάδης, η Θεοδώρα Βαρβαρίγου, ο Παύλος Ελευθεριάδης, ο Γιώργος Κόλλιας, ο Κωνσταντίνος Μεγήρ, ο Δημήτρης Μπερτσιμάς και η Κυριακή Χατζηβασιλείου.