THEPOWERGAME
Δύο χρόνια μετά την κατάρρευση της Evergrande, μιας εκ των κορυφαίων εταιρειών real estate του πλανήτη, ένας άλλος κινεζικός γίγαντας του κλάδου ανάπτυξης ακινήτων αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και απειλεί με νέα μεγάλη κρίση την Κίνα. Η Country Garden, η μεγαλύτερη εταιρεία του κινεζικού real estate, με πάνω από 200 συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών στην Κίνα, την Αυστραλία και τη Μαλαισία, δέχεται ισχυρές πιέσεις λόγω της έλλειψης της απαιτούμενης ρευστότητας, μετά τη μεγάλη πτώση των πωλήσεων.
Η εταιρεία έχει γίνει γνωστή για τις «πέντε αστέρων» κατοικίες που υπόσχεται στους Κινέζους που μένουν σε λιγότερο δημοφιλείς και μικρότερες πόλεις, που θεωρούνται τρίτης και τέταρτης κατηγορίας. Η στρατηγική αυτή επιλογή είχε αποτέλεσμα οι τζίροι από τις μικρότερες πόλεις να αποτελούν το 62% των εσόδων της και δείχνει να γυρίζει μπούμερανγκ. Όμως οι τιμές κατοικιών στις μικρότερες πόλεις της Κίνας βρίσκονται σε συνεχή πτώση εδώ και πάνω από 17 μήνες. Έτσι, στο πρώτο εξάμηνο του 2023 η Country Garden εμφάνισε ζημίες 6,7 δισ. δολαρίων, υπενθυμίζοντας ότι τα προβλήματα του κλάδου δεν έχουν λυθεί και κινδυνεύουν να δημιουργήσουν μία φούσκα τεραστίων διαστάσεων, που, αν σκάσει, θα έχει τρομακτικές συνέπειες και όχι μόνο για την Κίνα.
Στη Μαλαισία, παραδείγματος χάριν, η Country Garden υλοποιεί ένα project 100 δισ. δολαρίων, το οποίο καλύπτει 30 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε τέσσερα νησιά, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2035 και εκτός από τα εμπορικά κέντρα, τα σχολεία και τα νοσοκομεία, θα στεγάσει 700.000 ανθρώπους. Αν η Country Garden δεν καταφέρει να ορθοποδήσει, τα προβλήματα χρέους θα μεταδοθούν και στην κοινοπραξία που κατασκευάζει το project στη Μαλαισία, θέτοντας σε κίνδυνο ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας της χώρας.
Πίσω στην Κίνα, το Πεκίνο έχει προσπαθήσει, μετά το θρίλερ με την Evergrande, να βοηθήσει με κάθε τρόπο τον κλάδο των ακινήτων να ανακάμψει, ανακοινώνοντας μία σειρά μέτρων που μέχρι στιγμής δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το real estate είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία της χώρας, αφού ευθύνεται σχεδόν για ένα 1/4 του ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Η Country Garden προσπαθεί να έρθει σε συμφωνία με τους κατόχους οκτώ ομολόγων της, έτσι ώστε να μετακυλήσει τις πληρωμές των κουπονιών. Αν δεν καταλήξει με όλους σε συμφωνία και δεν καταφέρει να κάνει κάποιες πληρωμές έως τα μέσα Οκτωβρίου, που λήγει η περίοδος χάριτος, ο εφιάλτης της κατάρρευσης του κλάδου ακινήτων θα επιστρέψει για το Πεκίνο. Το φαινόμενο του ντόμινο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι σύνηθες και επηρεάζει από άκρη σε άκρη την οικονομία.
Οι συμφωνίες που έχουν κάνει εταιρείες όπως η Country Garden και η Sunac για τον διακανονισμό των χρεών τους κερδίζουν χρόνο για την κινεζική κυβέρνηση. Η Sunac, και αυτή από τις μεγαλύτερες του κλάδου στην Κίνα, υπέγραψε σχέδιο αναδιάρθρωσης χρέους ύψους 10 δισ. δολαρίων και αμέσως μετά κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της στις ΗΠΑ, ακολουθώντας τα βήματα της Evergrande. Είναι μία κίνηση στρατηγικής, που θα της επιτρέψει να διαπραγματευτεί υπό καλύτερους όρους με τους διεθνείς πιστωτές της. Η Sunac ήταν η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στην Κίνα έως το 2022 που οδηγήθηκε σε πτώχευση και πλέον είναι η 10η μεγαλύτερη.
Ενώ το Πεκίνο προσπαθεί να σώσει ό,τι μπορεί, οι τιμές κατοικιών συνεχίσουν να πέφτουν και τον Αύγουστο κατέγραψαν τον ταχύτερο ρυθμό πτώσης των τελευταίων δέκα μηνών. Παράλληλα, μειώνονται οι πωλήσεις και οι επενδύσεις στον κλάδο. Τα κρατικά μέτρα στήριξης και τα κίνητρα που δίνονται αναμένεται να αναθερμάνουν το ενδιαφέρον, αλλά οι αναλυτές δεν είναι πολύ αισιόδοξοι ότι η ανάκαμψη θα είναι αρκετή. Η κινεζική οικονομία δεν αναπτύσσεται με τους ρυθμούς του παρελθόντος και οι προσδοκίες έχουν αλλάξει.