THEPOWERGAME
Ένα ενδιαφέρον σχέδιο επεξεργάζεται το ΤΑΙΠΕΔ για τα δύο χιονοδρομικά κέντρα στο όρος Βασιλίτσα και στο όρος Σέλι. Δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή έχει μεταβάλει δραστικά τη βιωσιμότητά τους ως κέντρα υποδοχής και εξυπηρέτησης οπαδών του χιονιού, το ΤΑΙΠΕΔ διερευνά άλλους τρόπους αξιοποίησής τους.
Η βασική στόχευση είναι να πάψουν τα κέντρα αυτά να αποτελούν αποκλειστικά χειμερινό προορισμό, και μάλιστα υπό την προϋπόθεση ότι οι πίστες τους έχουν αρκετό χιόνι για να καταστούν προσβάσιμες από τους λάτρεις του σκι. Οι σκέψεις που υπάρχουν είναι, να είναι επισκέψιμα τα κέντρα αυτά, κάθε εποχή του χρόνου, συνδυάζοντας πολλαπλές δραστηριότητες.
Μια πρόσθετη δραστηριότητα είναι τα κέντρα αυτά να καταστούν χώροι φιλοξενίας και προπόνησης ομάδων ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ κ.λπ. Όπως σημειώνουν οι άνθρωποι του ΤΑΙΠΕΔ, οι αθλητικές ομάδες της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών, αντί να ξενιτεύονται (τα καλοκαίρια) στην Αυστρία και την Ελβετία για προπονήσεις, θα μπορούν να έρχονται στην πανέμορφη Βασιλίτσα, που δεσπόζει πάνω από τα 2.000 μέτρα. Μια δεύτερη δραστηριότητα είναι η οργάνωση αθλοπαιδιών, δραστηριοτήτων αναψυχής βουνού, με λάτρεις της πεζοπορίας, της ορειβασίας, της μηχανοκίνητης ορεινής μετακίνησης κ.ά.
Ένα τέτοιο σχέδιο αναμφίβολα οδηγεί σε μια διεύρυνση του σκοπού λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου. Έτσι, θα απαιτηθεί η λειτουργία ξενώνα, προφανώς μονάδων σίτισης, διασκέδασης κ.λπ. Όλα αυτά θα αποφασισθούν από το ΤΑΙΠΕΔ μετά τη διεξοδική ανάλυση του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) της Σμίξης Γρεβενών, αλλά και την πρόσληψη ξένου συμβούλου που θα δείξει την κατεύθυνση που θα υπάρξει στην αξιοποίηση του κέντρου.
Το Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης της Σμίξης του Δήμου Γρεβενών, ήδη έχει εγκριθεί από το Μάιο του 2022 και μένει να διερευνηθεί τι μπορεί να αναπτυχθεί και τι δεν μπορεί να αναπτυχθεί στο χιονοδρομικό κέντρο το οποίο βρίσκεται σε περιοχή Natura. Επίσης, το ΤΑΙΠΕΔ προσανατολίζεται να προσλάβει κάποιο ξένο σύμβουλο που έχε σχεδιάσει ή διαχειριστεί ένα αντίστοιχο κέντρο εκτός της επικράτειας, καθώς στη χώρα μας δεν υπάρχει ένα τέτοιο αντίστοιχο κέντρο.
Εφόσον τα δύο αυτά προχωρήσουν, τότε το ΤΑΙΠΕΔ θα προκηρύξει διαγωνισμό για τα έργα της ανάπτυξης και παραχώρησης της εκμετάλλευσης του νέου χιονοδρομικού κέντρου της Βασιλίτσας για μια περίοδο 40-50 χρόνων. Εφόσον δε το σχέδιο αυτό προχωρήσει, τότε δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί και στο χιονοδρομικό κέντρο Σελίου.
Τόσο στο ΤΑΙΠΕΔ, όσο και στη κυβέρνηση και στις τοπικές αρχές, έχουν συνειδητοποιήσει ότι η κλιματική αλλαγή καθιστά μη βιώσιμα τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Έτσι, όλοι προσανατολίζονται να δουν τι άλλο μπορεί να γίνει, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους. Γιατί αν δεν καταστούν προσβάσιμα χειμώνα-καλοκαίρι, είναι απίθανο να συντηρηθούν με λίγες ημέρες επαρκούς χιονόπτωσης το χειμώνα.
Σημειώνεται ότι η αρμοδιότητα της αξιοποίησης των χιονοδρομικών κέντρων της Βασιλίτσας και του Σελίου, μεταφέρθηκε στις αρχές του έτους από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι αξιοποίησης τους . Εκτιμάται ότι αν προχωρήσει η αξιοποίηση των δύο αυτών κέντρων, τότε θα δοθεί το σύνολο των μονάδων που υπάρχει στη χώρα, για αξιοποίηση στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.