THEPOWERGAME
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαμάχη για την τουριστική επένδυση στο Κάστρο της Λευκάδας μεταξύ της Δημοτικής Αρχής του νησιού και της εταιρείας Notion– Ανάπτυξη Ακινήτων Α.Ε., του γνωστού επιχειρηματία του τουριστικού κλάδου Γιώργου Νικητίδη. Η επένδυση, που αφορά τη διαμόρφωση του συνολικού χώρου στην είσοδο της Λευκάδας και την πλήρη ανακαίνιση των εγκαταστάσεων του Τουριστικού Περιπτέρου -όπως ονομάζεται-, έχει «παγώσει», καθώς η υπόθεση έχει οδηγηθεί στα δικαστήρια.
Στον χώρο αυτόν, που αποτελεί τη βιτρίνα του νησιού, υπάρχουν σήμερα εγκαταλειμμένες οι πρώην λουτρικές εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν στη δεκαετία του ‘60 και που λόγω της μηδενικής συντήρησης στα 55 χρόνια της ύπαρξης τους, σε συνδυασμό με τις διαβρώσεις που έχουν υποστεί, βρίσκονται πλέον σε κακή στατική κατάσταση. Ακόμη, η μη λειτουργία τους επί 15 χρόνια και η ανύπαρκτη οριοθέτηση και φύλαξη είχαν οδηγήσει τον ευρύτερο χώρο σε μια εικόνα σκουπιδότοπου.
Οι προσπάθειες, ωστόσο, της ριζικής μεταμόρφωσης του Τουριστικού Περιπτέρου είχαν ξεκινήσει σχεδόν προ δεκαετίας, όταν μεταξύ 2014 και 2016 έγιναν τρεις διαγωνισμοί για τη μίσθωσή του, οι οποίοι κατέληξαν άκαρποι. Το 2016 προκηρύχθηκε ένας νέος διαγωνισμός με την υποστήριξη του Δήμου. Ο σχετικός διαγωνισμός για την εκμίσθωση του περιπτέρου διενεργήθηκε το 2018, για να καταλήξει σε απόφαση κατακύρωσης στην εταιρεία Notion το 2020. Η εταιρεία του Γιώργου Νικητίδη είναι ιδιαίτερα γνωστή, καθώς σχεδίασε το γνωστό Kensho Psarou και στη συνέχεια το πώλησε έναντι 19 εκατ. ευρώ στην αραβικών συμφερόντων επενδυτική εταιρεία Monterock International.
Η Notion ξεκίνησε την εκπόνηση των σχετικών μελετών για μια επένδυση που θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα 3 εκατ. ευρώ, καθώς δεν προέβλεπε μόνο την πλήρη ανακατασκευή των δύο κτιρίων με τη δημιουργία ενός εστιατορίου και αποδυτηρίων, αλλά στόχευε και στην αναβάθμιση του ευρύτερου χώρου. Σύμφωνα με τη διαδικασία, η εταιρεία είχε την υποχρέωση να εκπονήσει μελέτη για τη διαμόρφωση του συνολικού έργου κάτω από τις αυστηρές προδιαγραφές που ισχύουν, λόγω του ότι ο παραχωρούμενος χώρος περιλαμβάνεται στη Ζώνη Α’ προστασίας του Αρχαιολογικού Χώρου του Κάστρου.
Σύμφωνα με όσα υποστήριξε η διοίκηση της εταιρείας στο powergame.gr: «Από τη μία η αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης του χώρου και από την άλλη η πρόθεσή μας για την υλοποίηση ενός εμβληματικού για την περιοχή έργου υπερδιπλασίασαν τους αρχικούς υπολογισμούς μας για το ύψος της επένδυσης. Στο ποσό δεν συνυπολογίζονται τα μισθώματα που θα πρέπει να καταβάλλονται προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, ούτε και τα κόστη των μελετών και των διαδικασιών έγκρισης και αδειοδοτήσεων της εγκατάστασης. Επίσης, δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος κάποιων βασικών υποδομών, όπως η σύνδεση των εγκαταστάσεων με τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, που τα πλησιέστερα σημεία βρίσκονται στην πόλη της Λευκάδας σε απόσταση 1.500 μ.».
Μετά τη λήψη των εγκρίσεων από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, δόθηκαν στην δημοσιότητα κάποιες μακέτες του έργου. Ωστόσο, τα σχέδια της επένδυσης βρήκαν αντίθετους το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λευκάδας (ΔΛΤΛ) και τον νυν δήμαρχο, κ. Καλό. Όπως υποστήριξε η διοίκηση της εταιρείας: «Τον Αύγουστο του 2022 διεξήχθη ένα Δημοτικό Συμβούλιο, όπου έπειτα από αυτό ο δήμαρχος του νησιού στράφηκε εναντίον της επένδυσης. Ο ίδιος ενέδωσε σε πιέσεις μιας μερίδας τοπικών φορέων, οι οποίοι, χρησιμοποιώντας πολλές ανακρίβειες, έθεσαν θέμα ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία, κατηγορώντας την εταιρεία ότι έχει σκοπό να αποκλείσει όλους τους ντόπιους και να εκμεταλλευτεί την περιουσία του τόπου τους. Υποστηρίζοντας μάλιστα ότι μόνο ο Δήμος θα έπρεπε να αναλάβει να αξιοποιήσει την περιοχή».
Η αρνητική στάση για την επένδυση που είχαν συγκεκριμένες μειοψηφικές ομάδες αλλά και ο ίδιος ο δήμαρχος της Λευκάδας, Χαράλαμπος Καλός, οδήγησε ουσιαστικά σε παραίτηση τον τότε πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, Σπύρο Καρβούνη, ο οποίος ήταν υπέρμαχος της συγκεκριμένης επένδυσης.
O ίδιος υποστήριξε στο powergame.gr το εξής: «Τον Απρίλιο του 2022, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου ενημέρωσα για την πορεία της επένδυσης, είχαν ξεκινήσει να διατυπώνονται διάφορες διαφωνίες, ωστόσο κανείς δεν υποστήριζε να μη γίνει το έργο. Μέσα σε λίγους μήνες, ωστόσο, άλλαξε άρδην η στάση των δημοτικών συμβούλων και έτσι δεν είχα άλλη επιλογή πέρα από την παραίτηση. Πρόκειται για μία πολύ αξιόλογη επένδυση, η οποία όχι μόνο θα αναβάθμιζε σημαντικά την περιοχή, αλλά θα σεβόταν και τον σχεδιασμό των υπαρχόντων κτιρίων. Οι απόψεις ότι ο Δήμος θα μπορούσε να αναλάβει εξ ολοκλήρου την επένδυση με βρήκαν εντελώς αντίθετο».
Στη συνέχεια, και αφού ανέλαβε ο δήμαρχος της Λευκάδας τη διοίκηση του ταμείου, ακύρωσε τη συνολική διαδικασία του διαγωνισμού. Όπως υποστηρίζει η εταιρεία: «Πρόκειται για μια παράτυπη απόφαση του δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο δεν έχει καμία αποφασιστική αρμοδιότητα για το θέμα, αφού ο χώρος είναι στην εκχωρημένη από το Δημόσιο (Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας) αρμοδιότητα του Λιμενικού Ταμείου, ως έκταση συμπεριλαμβανόμενη στην ευρύτερη Χερσαία Ζώνη Λιμένα της Λευκάδας».
Η διαμάχη των δύο πλευρών είναι πλέον σε επίπεδο νομικό και διοικητικό, αφού εκκρεμούν να εκδικαστούν προσφυγές διοικητικού χαρακτήρα στο ΣτΕ, όπως και σε άλλα αρμόδια όργανα.