THEPOWERGAME
Τη στιγμή που το οικονομικό επιτελείο αναμένει τις εισηγήσεις της αρμόδιας επιτροπής που εξετάζει τις ενστάσεις που κατέθεσαν σχεδόν οι μισοί δήμοι της χώρας, ζητώντας τη μείωση των αντικειμενικών αξιών (που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022), τα στοιχεία δείχνουν ότι η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών ανοίγει και πάλι.
Ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, φαίνεται ότι οι τιμές πώλησης κινούνται έως και δύο φορές πάνω από τις αντικειμενικές αξίες, εξέλιξη που δυσκολεύει σημαντικά το έργο της επιτροπής ενστάσεων. Υπενθυμίζεται ότι οι μισοί σχεδόν δήμοι της χώρας και συγκεκριμένα το 44% ζήτησαν κούρεμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ή ακόμη και επαναφορά των τιμών στα επίπεδα του 2018. Οι υφιστάμενες τιμές ζώνης τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022 και, όπως αναφέρουν αρκετοί δήμοι, οδήγησαν πολλούς πολίτες στο να χάσουν διάφορα επιδόματα (ελάχιστο εγγυημένο, επίδομα στέγασης), ενώ κάποιοι χάνουν και το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, για το οποίο η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού θα πρέπει να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ.
Τα στοιχεία από το μητρώο Μεταβιβάσεων Ακινήτων δείχνουν αύξηση των τιμών σε σχέση με τις τιμές ζώνης κυρίως στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, των Νοτίων και Βορείων Προαστίων. Για παράδειγμα, στο Κολωνάκι, όπου η τιμή ζώνης ανέρχεται στις 4.250 ευρώ το τ.μ. σήμερα, γίνονται πράξεις για διαμερίσματα του 1950 με τιμή πώλησης που υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ το τ.μ. Συγκεκριμένα:
- Διαμέρισμα 83 τ.μ., 5ου ορόφου στο Κολωνάκι, κατασκευής 1950, πωλήθηκε στην τιμή των 800.000 ευρώ ή 9.639 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
- Στο κέντρο της Αθήνας (Κολωνάκι), ακίνητο συνολικής επιφάνειας 615,41 τ.μ. στον 7ο όροφο κτιρίου, κατασκευής 2003, πωλήθηκε έναντι 3.269.088 ευρώ ή 5.369 ευρώ το τ.μ., όταν στην περιοχή το τ.μ. είναι 4.250 ευρώ.
- Επίσης, μονοκατοικία στην Πλάκα 177,06 τ.μ., στην οποία υπάρχουν και βοηθητικοί χώροι 72,57 τ.μ., πωλήθηκε έναντι 1,5 εκατ. ευρώ ή 8.472 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όταν στην περιοχή η τιμή ζώνης ανέρχεται σε 4.800 ευρώ.
Στο οικονομικό επιτελείο, πριν λάβουν οποιαδήποτε απόφαση, αναμένουν την ολοκλήρωση του νέου ηλεκτρονικού συστήματος μαζικών εκτιμήσεων ακινήτων (CAMA). Το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, εξέλιξη που, όπως όλα δείχνουν, θα κρατήσει αρκετούς μήνες, μέχρι τουλάχιστον να βεβαιωθεί η πολιτική ηγεσία ότι τα αποτελέσματα που βγάζει είναι σωστά και μη αμφισβητήσιμα.
Σε πρώτη φάση, το σύστημα συλλέγει στοιχεία από διάφορες τράπεζες δεδομένων, τα οποία αξιολογεί με στόχο να φθάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την εκτίμηση της τιμής ζώνης σε κάποια περιοχή. Σταδιακά εντάσσονται νέα δεδομένα στο σύστημα μαζικών εκτιμήσεων, προκειμένου να έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη διαμόρφωση της τιμής ζώνης. Το νέο σύστημα λαμβάνει υπόψη και προσομοιώνει τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς ακινήτων και των τάσεων της αγοράς, βάσει στατιστικών μεθόδων διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές.