THEPOWERGAME
Είδος προς εξαφάνιση φαίνεται πλέον ότι αποτελούν οι Ρώσοι επενδυτές στην Ελλάδα, καθώς οι κυρώσεις που δέχτηκαν μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία τους οδήγησαν να αναζητήσουν επενδυτικές ευκαιρίες εκτός Ευρώπης. Το Ντουμπάι, μάλιστα, αποτελεί πλέον το ιδανικότερο καταφύγιο για τους περισσότερους πλούσιους Ρώσους, που επενδύουν στον χώρο των πολυτελών ακινήτων.
Στην Ελλάδα έναν χρόνο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος η επενδυτική δραστηριότητα των Ρώσων ήταν εξαιρετικά έντονη, με τη Βόρεια Ελλάδα να βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις τους. Ειδικότερα, η Χαλκιδική αποτελούσε από τις πρώτες επιλογές τους, με τη Χερσόνησο του Άθω (τρίτο πόδι Χαλκιδικής) να αποτελεί αγαπημένο θρησκευτικό και επενδυτικό προορισμό γι’ αυτούς. Παράλληλα, έντονο ήταν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον για την Κρήτη και την Κέρκυρα. Μάλιστα, υπήρχαν δύο κατηγορίες Ρώσων επενδυτών, οι ευκατάστατοι, οι οποίοι αγόραζαν πολυτελείς κατοικίες σε παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά και αυτοί που επέλεγαν τα μικρά ακίνητα για προσωπική χρήση. Επίσης, μέχρι το 2020 οι Ρώσοι αποτελούσαν τον τρίτο μεγαλύτερο «παίκτη» στο πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας.
Αντιθέτως με την Ελλάδα, η παρουσία των Ρώσων στην Κύπρο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα έντονη και το ενδιαφέρον τους για την αγορά ακινήτων υψηλό. Στην Κύπρο σήμερα υπάρχουν συνολικά 100.000 Ρώσοι, οι οποίοι είναι μόνιμοι κάτοικοι, από τους οποίους οι 80.000 βρίσκονται στη Λεμεσό, όπου έχουν υλοποιήσει ένα μπαράζ τουριστικών επενδύσεων.
Μετά τον πόλεμο, ωστόσο, ο ρωσικός πληθυσμός του Ντουμπάι έχει πενταπλασιαστεί και εκτείνεται σε ένα φάσμα που περιλαμβάνει δισεκατομμυριούχους που έχουν τιμωρηθεί από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις και εργαζομένους της μεσαίας τάξης στον τομέα της τεχνολογίας, που διέφυγαν από τις πολιτικές του προέδρου Βλαντίμιρ Β. Πούτιν.
Οι Ρώσοι ολιγάρχες, που μετακομίζουν από μέρη όπως η Ελβετία και η Μεγάλη Βρετανία, επενδύουν σε προνομιακά ακίνητα, εκτοξεύοντας τη ζήτηση για το Ντουμπάι, καθώς μέσα σε μια πενταετία ο αριθμός των αγοραπωλησιών για κατοικίες άνω των 10 εκατ. δολαρίων έχει αυξηθεί κατά 17%. Ειδικότερα, το πρώτο τρίμηνο του 2023 έγιναν 92 αγοραπωλησίες αξίας 1,7 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Knight Frank. Συγκριτικά, το Χονγκ Κονγκ είχε 67 συναλλαγές αξίας 988 εκατ. δολαρίων, η Νέα Υόρκη συγκέντρωσε 942 εκατ. δολάρια σε 58 συμφωνίες και στο Λονδίνο ολοκληρώθηκαν 36 πωλήσεις, αξίας 736 εκατ. δολαρίων.
Η στροφή των Ρώσων προς τη συγκεκριμένη αγορά ακινήτων οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι, σε αντίθεση με τη Δυτική Ευρώπη, το Ντουμπάι διατήρησε ουδέτερη στάση στον πόλεμο στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να μην αντιμετωπίζονται με εχθρότητα. Παράλληλα, η ισχυρή οικονομία, το σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον, η στρατηγική θέση της πόλης ως πύλης μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μαζί με τις ευνοϊκές φορολογικές πολιτικές και τους φιλικούς προς τις επιχειρήσεις κανονισμούς, την έχουν καταστήσει ελκυστικό προορισμό για διεθνείς επενδυτές. Ακόμη, η πόλη μπορεί να υπερηφανεύεται για οικιστικά έργα παγκόσμιας κλάσης, που επαναπροσδιορίζουν την πολυτελή ζωή. Από πολυτελείς παραθαλάσσιες βίλες μέχρι πολυώροφα διαμερίσματα, το Ντουμπάι προσφέρει μια μεγάλη γκάμα από πολυτελή ακίνητα, που καλύπτουν τα απαιτητικά γούστα των πλούσιων Ρώσων αγοραστών.
Μια ανάλυση των πτήσεων από τους New York Times την περασμένη άνοιξη διαπίστωσε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγιναν ο κορυφαίος προορισμός για ιδιωτικές πτήσεις από τη Ρωσία τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισβολή, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Ακόμη, τα στατικά της ρωσικής κυβέρνησης δείχνουν ότι οι Ρώσοι πραγματοποίησαν 1,2 εκατομμύριο ταξίδια στα Εμιράτα το 2022, σε σύγκριση με ένα εκατομμύριο το 2019.
Ωστόσο, η έκρηξη της ζήτησης για πολυτελείς κατοικίες έχει διαταράξει σημαντικά την ευρύτερη αγορά ακινήτων, συμβάλλοντας στην αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων και των βιλών κατά 15% και 46% αντίστοιχα, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Αυτό έχει ωθήσει το κόστος στέγασης και ενοικίασης στα ύψη για τους λιγότερο εύπορους κατοίκους, με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών να εγκαταλείπουν τη λαμπερή πόλη. Παράλληλα, επαγγελματίες της αγοράς εκφράζουν φόβους ότι η τρίτη συνεχόμενη έκρηξη των τιμών των ακινήτων στο Ντουμπάι τις τελευταίες δύο δεκαετίες απειλεί να οδηγήσει σε ένα νέο οικονομικό κραχ, όπως το 2009.