THEPOWERGAME
Βασικό θέμα συζήτησης στη σημερινή μεσημβρινή σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών -στη συνάντηση του Κωστή Χατζηδάκη με τους εκπρόσωπους των servicers- θα είναι, μεταξύ άλλων, ο πολυσυζητημένος, αλλά ακόμη ανύπαρκτος, Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
Πρόκειται για σχέδιο που κινείται παράλληλα με τον νόμο για τη Δεύτερη Ευκαιρία και το νέο πτωχευτικό πλαίσιο που εστιάζει στους απόλυτα οικονομικά ευάλωτους, περίπου 30.000-50.000 νοικοκυριά, που με μαθηματική ακρίβεια κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους τα επόμενα χρόνια λόγω χρεών.
Οι επικεφαλής των Εξειδικευμένων Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων (Servicers) -θα μετάσχει σύσσωμο το προεδρείο της ομώνυμης Ένωσης- αναμένεται να θέσουν στον κ. Χατζηδάκη ένα από τα πιο καυτά ζητήματα του χώρου: ο υπό σύσταση Φορέας έχει βρει ανάχωμα στην απροθυμία ιδιωτικών κεφαλαίων να μετάσχουν στην ίδρυσή του, με αποτέλεσμα αυτή η ιδέα προστασίας στέγης (και όχι κατοικίας) των ευάλωτων να μένει ανεφάρμοστη για περισσότερο από έναν χρόνο.
Η πρόταση που αναμένεται να τεθεί σήμερα επί τάπητος είναι η σύσταση ενός φορέα με κρατικά κεφάλαια. Να αναλάβει το κράτος τη στέγαση των δανειοληπτών αυτών, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό με κεφάλαια 3-5 δισ. ευρώ, αν υπολογίσει κανείς το μέσο κόστος της κατοικίας (70.000 ευρώ). Το σκεπτικό πίσω από αυτή την πρωτοβουλία των servicers είναι ότι η έως τώρα απροθυμία επενδυτών να βάλουν κεφάλαια σε έναν τέτοιο φορέα (με την πιθανότητα να μην εισπράττουν τα ενοίκια που προβλέπονται ακόμη κι αν το ίδιο το Δημόσιο επιδοτεί την καταβολή του ενοικίου) θα ενεργοποιήσει την απώλεια στέγης σε ιδιώτες και νοικοκυριά, που στην καλύτερη περίπτωση θα είναι πάνω από 30.000 περιπτώσεις.
Και αυτό διότι το πρόγραμμα πλειστηριασμών αφορά έως 17.000 κατοικίες σε ετήσια βάση για τα επόμενα 3-4 έτη. Αν ο φορέας συσταθεί και λειτουργήσει με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να μη χάσουν τη στέγη τους (το ακίνητο σαν ιδιοκτησία το χάνουν, περνάει στον Φορέα και μπορούν ύστερα από 12 έτη να το επαναγοράσουν) εφόσον θα καταβάλλουν με συνέπεια τη δόση του ενοικίου (το οποίο επίσης επιδοτεί το κράτος σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό).
Ο φορέας είναι από τα μεγαλύτερα ανοιχτά θέματα αυτή τη στιγμή και εξίσου σοβαρό ως θέμα με τα υπόλοιπα που αφορούν τη συγκεκριμένη αγορά. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται, επίσης, η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τα αυστηρότερα κριτήρια διαχείρισης, η συμπεριφορά προς τους πελάτες-δανειολήπτες μέσα από συγκεκριμένο πλαίσιο κανόνων και άλλες παραμέτρους που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο, με στόχο τη διαφάνεια, κ.ά. Και όλα αυτά, παράλληλα με την επίσπευση της προσπάθειας για περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων, την πλήρη εξυγίανση των ισολογισμών της αγοράς, την επίτευξη ανακτήσεων από τη σωστή και ενεργό διαχείριση, τη δημιουργία ενός Ηρακλή ΙΙΙ και την επιστροφή στο τραπεζικό σύστημα υγιών και πράσινων δανείων.