THEPOWERGAME
Μικρό καλάθι κρατούν οι οικονομολόγοι για τον τομέα του real estate στην Κίνα, προειδοποιώντας ότι η αδυναμία στον κλάδο των ακινήτων μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για την εθνική οικονομία, επηρεάζοντας και τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.
Η Goldman Sachs αναμένει για τα ακίνητα μια «ανάκαμψη σε σχήμα L», εκτιμώντας ότι η απότομη πτώση θα συνοδευτεί από έναν αργό ρυθμό ανάκαμψης.
«Βλέπουμε επίμονες αδυναμίες στον τομέα των ακινήτων, που σχετίζονται κυρίως με τις πόλεις χαμηλότερης βαθμίδας και τη χρηματοδότηση των ιδιωτών κατασκευαστών. Πιστεύουμε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει γρήγορη λύση για αυτές» δήλωσαν οικονομολόγοι της Goldman Sachs, με επικεφαλής τον Κινέζο οικονομολόγο Lisheng Wang.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι οικονομολόγοι της JP Morgan, οι οποίοι προειδοποιούν πως η πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα επηρεάζει τον ρυθμό ανάπτυξης στην Κίνα.
«Νομίζω ότι η ανάκαμψη θα είναι αργή, αλλά νομίζω ότι υπάρχει επίσης μια τεράστια απόκλιση μεταξύ των κρατικών κατασκευαστών σε σχέση με τους ιδιώτες» εξήγησε σε δήλωσή του στο CNBC ο Tai Hui της JPMorgan.
Υψηλές πτήσεις για τις κατασκευαστικές μετά τη μείωση του επιτοκίου στα repos
Τα στοιχεία Μαΐου δείχνουν ότι ο τομέας των ακινήτων στην Κίνα συνεχίζει να «αγκομαχά» στη μετά covid εποχή. Παρά τα σημάδια ανάκαμψης, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανυθεί μέχρι να επιστρέψουν οι «καλές ημέρες» της προηγούμενης δεκαετίας. Οικονομικοί αναλυτές αναμένουν τη λήψη μέτρων από το Πεκίνο, προκειμένου να τονωθεί ο τομέας.
Σημειώνεται ότι οι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ κινεζικές μετοχές ακινήτων σημείωσαν άλμα την Τρίτη μετά την απόφαση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας να μειώσει το επιτόκιο στα repos κατά 10 μονάδες βάσης, από το 2% στο 1,9%, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο 2022. Ενδεικτικά, η κατασκευάστρια εταιρεία ακινήτων Logan Group σημείωσε άνοδο έως και 4,5% και η Country Garden αυξήθηκε κατά 4%.
Το κατασκευαστικό project με την κατεδάφιση εκατομμυρίων κατοικιών
Τόσοι οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs όσο και της JP Morgan δεν περιμένουν έναν νέο κατασκευαστικό γύρο, αντίστοιχο με εκείνον της τριετίας 2015-2018, όταν το Πεκίνο εγκαινίασε το μεγάλο πρόγραμμα αστικής ανάπλασης, γκρεμίζοντας εκατομμύρια παλιά κτίρια και κατασκευάζοντας καινούργια.
Στόχος ήταν η αποτελεσματική αντιμετώπιση της αστικοποίησης και η βελτίωση των μέσων διαβίωσης των πολιτών, με την παράλληλη τόνωση του κατασκευαστικού κλάδου. Όπως μετέδωσε το Reuters, η Κίνα είχε επενδύσει περίπου 144 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο 7μηνο του 2018, προκειμένου να αποζημιώσει τους κατοίκους των σπιτιών που κατεδαφίστηκαν, ενισχύοντας επίσης τις πωλήσεις και τις τιμές των κατοικιών σε μικρότερες πόλεις.