THEPOWERGAME
Σε τρεις ταχύτητες τρέχει η αγορά κατοικίας στην Ελλάδα, ενώ ιδιαίτερα έντονη είναι η ζήτηση για νεόδμητα, κυρίως, ακίνητα στα Νότια και τα Βόρεια Προάστια, ύστερα από μια 10ετία ουσιαστικά «παγωμένης» οικοδομικής δραστηριότητας λόγω της οικονομικής κρίσης. Με την τάση αυτήν να συμπαρασύρει τις τιμές και τη ζήτηση και για τα υπόλοιπα οικιστικά ακίνητα στις συγκεκριμένες περιοχές, οδηγώντας έτσι σε μια συνολική αύξηση των αξιών σε όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής. Με εξαίρεση τα δυτικά και τα ανατολικά προάστια, στα οποία δεν υπήρξε μεγάλη αύξηση των τιμών, λόγω του ότι στις συγκεκριμένες περιοχές υπήρχε μεγαλύτερη προσφορά σύγχρονων ακινήτων προς απορρόφηση.
Αυτό υποστηρίζει στο powergame.gr o Πάνος Χαραλαμπόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Solum Property Solutions, πιστοποιημένος Εκτιμητής MRICS – REV, μέλος του Advisory Board του RICS Ελλάδος, μέλος του ΔΣ Ενώσεως Ιδιοκτητών Ελλάδος.
Παράλληλα, σημαντικό ρόλο στην κινητικότητα των οικιστικών ακινήτων παίζει και το γεγονός ότι η ελληνική αγορά αποτελεί πρόσφορο έδαφος για τους ξένους επενδυτές. Συγκεκριμένα, Κινέζοι, Ισραηλινοί, Λιβανέζοι, Τούρκοι και παλιότερα Ρώσοι, μέσω του προγράμματος της Χρυσής Βίζας, επιλέγουν να επενδύσουν σε οικιστικά ακίνητα.
Οι Κινέζοι, παραδείγματος χάριν, οι οποίοι επανέρχονται σταδιακά έπειτα από δύο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας, στοχεύουν κατά κύριο λόγο σε αυτοτελή κτίρια, τα οποία τα έχουν αγοράσει ως επιμέρους ιδιοκτησίες για να τα ανακαινίσουν, με σκοπό την ενοικίαση ή την ιδιόχρηση. Μάλιστα, υπάρχει το φαινόμενο σε πολλές περιπτώσεις μια κατασκευαστική εταιρεία να απευθύνεται μόνο σε Κινέζους ή να έχει και κινεζικό προσωπικό.
Οι Ισραηλινοί μπήκαν πολύ νωρίς στην ελληνική αγορά, καθώς τα κόστη στη χώρα τους είναι υψηλότερα σε σχέση με αυτά της Ελλάδας. Ειδικότερα, ισραηλινά funds έχουν ήδη αγοράσει συνολικά 40 κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, με σκοπό αρχικά να τα ανακαινίσουν. Στη συνέχεια, στις πολυκατοικίες όπου υπάρχουν μεγάλα διαμερίσματα 80 τ.μ, 100 τ.μ έως και 120 τ.μ., τα «σπάνε» και τα μετατρέπουν σε διαμερίσματα 30 τ.μ, 50τ.μ και 60τ.μ και τα ενοικιάζουν ως serviced apartments, με σκοπό καλύψουν το κενό που υπάρχει σε ποιοτικό προϊόν προς ενοικίαση.
Έντονο, ωστόσο, είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον και από την Ευρώπη, ιδιαιτέρα από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Οι Ευρωπαίοι επενδυτές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη αφορά τους Ευρωπαίους συνταξιούχους, οι οποίοι, έχοντας οικονομική επιφάνεια, αγοράζουν μικρές εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα, είτε κοντά στη θάλασσα, είτε κοντά σε περιοχές που έχουν πρόσβαση σε αεροδρόμια και νοσοκομεία. Η δεύτερη αφορά τους Ευρωπαίους που προτιμούν τα πολυτελή ακίνητα μεγάλης επιφάνειας σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπως στα νότια προάστια και στα νησιά.
Ωστόσο, όπου δεν υπάρχει τουρισμός και ξένες επενδύσεις, η εικόνα του οικιστικού τομέα αλλάζει ριζικά. Συγκεκριμένα, σε πόλεις της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της Ηπείρου, όπου ο πληθυσμός είναι κάτω των 20.000, δεν υπάρχει οικοδομική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται μεγάλο απόθεμα παλαιωμένων κτιρίων.
Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπόπουλο: «Αυτήν τη στιγμή η ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων χαρακτηρίζεται από τρεις ταχύτητες. Η πρώτη ταχύτητα αφορά τους εύρωστους Έλληνες, οι οποίοι ενδιαφέρονται για μεγαλύτερα ακίνητα. Η δεύτερη ταχύτητα σχετίζεται με τη δυναμική παρουσία των ξένων επενδυτών στην ελληνική αγορά. Τέλος, υπάρχει και η πλειονότητα των νοικοκυριών, που πιέζεται ιδιαίτερα από την αύξηση των τιμών στα ενοίκια των κατοικιών».