THEPOWERGAME
Στα 915 εκατ. εκτιμάται η συνολική αξία των έργων που διαχειρίζεται η Dimand, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το 2022, σε σχέση με τα 524 εκατ., που ήταν το 2021.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, η Dimand κάνει στροφή στην κατοικία, έχοντας ήδη προχωρήσει στην αγορά τουλάχιστον πέντε ακινήτων που θα έχουν και οικιστικό χαρακτήρα.
«Εργαζόμαστε την τελευταία τριετία στον συγκεκριμένο τομέα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το οικιστικό πιλοτικό πρότζεκτ στον Πειραιά και συγκεκριμένα στον Άγιο Διονύσιο, το οποίο ήταν πετυχημένο. Παράλληλα, οικιστικά ακίνητα θα έχουμε στο Μινιόν, στο Φιξ, σε ένα μέρος της Softex, στο ακίνητο της Απελλού, αλλά και σε μερικά από τα ακίνητα του project Skyline», τόνισε ο κ. Ανδριόπουλος.
Το 2022, μάλιστα, στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας προστέθηκαν έξι έργα συνολικής αξίας 370 εκατ. Ειδικότερα, τα νέα γραφεία της PWC στο Μαρούσι, τα οποία βρίσκονται υπό κατασκευή από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία θα αναλάβει και τη β’ φάση της κατασκευής, ενώ έχει υπογραφεί και η προπώληση στη Eurobank.
Σε προκαταρκτικό στάδιο βρίσκεται και το έργο στο Φιξ, όπου έχουν ξεκινήσει οι κατεδαφίσεις των παράνομων και αυθαίρετων ακινήτων, ενώ σε παρόμοιο στάδιο είναι και η κατασκευή του έργου στις πρώην εγκαταστάσεις της Βαλκάν Εξπόρτ, όπου θα κατασκευαστεί μια μεγάλη σύγχρονη αποθήκη 120.000 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.) σε δύο με τρεις φάσεις. Μάλιστα, η Dimand είναι σε συζητήσεις με δύο πολυεθνικές, που θα μπουν ως χρήστες στη συγκεκριμένη επένδυση. Στη Θεσσαλονίκη, ακόμη, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η επέκταση του Hub 26, όπου η Dimand απέκτησε το λεγόμενο Citrus Corner, το οποίο είναι ένα μικρό κτίριο γραφείων στη συγκεκριμένη περιοχή.
Ακόμη, στην κατοχή της εταιρείας βρίσκεται ένα ακίνητο στη Φιλοθέη στην οδό Καλιγγά και ένα ακόμα διατηρητέο κτίριο στη συμβολή των οδών Απελλού και Λυκούργου, που θα μεταμορφωθεί σε κτίριο μεικτών χρήσεων.
Επιπλέον, μεταξύ των σημαντικών έργων που ξεχωρίζουν για το α’ τρίμηνο του 2023 είναι η απόκτηση ακίνητου του ΤΕΕ στο Μαρούσι. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ, σε συνεργασία με την Dimand και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έχει καταλήξει σε συμφωνία για την αξιοποίηση του οικοπέδου. «Το έργο σε αυτήν τη φάση πρέπει να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά πρόκειται για μια στρατηγική συμφωνία που καλύπτει όλων των ειδών τα ρίσκα για την Dimand», προσθέτει ο κ. Ανδριόπουλος.
Παράλληλα, τα νέα έργα που πρόκειται να προχωρήσει η εταιρεία το αμέσως επόμενο διάστημα είναι, μεταξύ άλλων, η ανάπλαση του ακινήτου της Softex, το οποίο είναι περίπου 50 στρέμματα. Στο συγκεντρωμένο έργο έχουν ξεκινήσει ήδη οι κατεδαφίσεις και προχωρούν αυτήν τη στιγμή οι στατικές ενισχύσεις, ενώ βρίσκεται και στη φάση της υποβολής φακέλων για το Ταμείο Ανάκαμψης. Επιπλέον, έχουν αγοραστεί στο Μεγάλο Πεύκο Αττικής συνολικά 73.132 στρέμματα, αλλά και στην Καβάλα έχει αγοραστεί ένα ακίνητο 70.000 στρεμμάτων. Ακόμη, η Dimand απέκτησε ένα ακόμη ακίνητο στη Δράμα 933.130 τετραγωνικών μέτρων. Την ίδια ώρα, μεγάλο βάρος της εταιρείας έχει πέσει και στο project Skyline, στο οποίο περιλαμβάνονται σημαντικά ακίνητα προβολής, όπως το κτίριο στην οδό Σταδίου και Κοραή, αλλά και το κτίριο στην Αιόλου και Σοφοκλέους.
Έως το τέλος του 2024 η Dimand θα εξέλθει από 10 έργα, μεταξύ των οποίων το κτίριο της PwC στην Κηφισίας, από τις αναπτύξεις στο Φιξ της Θεσσαλονίκης, από το κτίριο της ΕΕΔΕ, όπου υπάρχουν ήδη δύο υποψήφιοι μισθωτές, από το οικιστικό ακίνητο της Φιλοθέης και το Μινιόν για το οποίο πραγματοποιούνται συζητήσεις για τη μίσθωση του 80% της επιφάνειάς του.
Την ίδια ώρα, στοχεύει να κάνει και «exit» από τον Πύργο του Πειραιά. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο, ο Πύργος είναι προμισθωμένος στο 65% των χώρων. «Έχουμε κλείσει όλο το εμπορικό κομμάτι. Έχουμε μισθώσει όλο τον χώρο των F&B και έχουμε προμισθώσει επιπλέον 10 ορόφους. Ο Πύργος ωστόσο θα ολοκληρωθεί ανάμεσα στο χρονικό διάστημα του Νοεμβρίου του 2023 έως τον Απρίλιο του 2024».
Σχετικά με τα δικαστήρια του Πειραιά, ο ίδιος σχολίασε: «Είμαστε ο προτιμητέος ανάδοχος των δικαστηρίων και βρισκόμαστε στη διαδικασία ολοκλήρωσης υπογραφής της σύμβασης. Αυτό το νέο δικαστικό Μέγαρο στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου θα επηρεάσει θετικά όλη την ευρύτερη περιοχή, σε συνδυασμό και με τις σοβαρές παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί από τον δήμο».
Για τα επόμενα βήματα της Dimand, ο ίδιος ανέφερε ότι η στρατηγική που ακολουθεί η Dimand είναι η εξής: «Βρίσκουμε επενδυτικές ευκαιρίες σε περιοχές που δεν είναι ανεπτυγμένες, προσπαθώντας έτσι να αγοράσουμε φθηνά τρία με τέσσερα ακίνητα, ώστε όταν ανέβουν οι τιμές να μπορούμε να επωφεληθούμε από το χαμηλό κόστος εισόδου. Μελετάμε ακόμη συστηματικά τη γραμμή 4 του μετρό και συγκεκριμένα τους 14 σταθμούς της, όπου δημιουργούνται μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις σε περιοχές που θα δίνουν υψηλές αποδόσεις τα επόμενα 10 χρόνια».
Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο: «Από τον Ιούνιο του 2021 το κόστος κατασκευής των έργων έχει ανέβει περίπου 60% με 75%, λόγω των αυξημένων επιτοκίων, του πληθωρισμού, αλλά και της έλλειψης ειδικότερα εργατικού δυναμικού, αλλά και νέου προϊόντος που υπάρχει στην Ελλάδα».