THEPOWERGAME
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε για «άτακτη» διόρθωση των τιμών των κατοικιών στην Ευρώπη, σε μια εποχή που η περιοχή αγωνίζεται να μειώσει τον πληθωρισμό.
Μάλιστα, στο πλαίσιο των τελευταίων προβλέψεων για την περιοχή, το ΔΝΤ παρατηρεί ότι οι τιμές έχουν ήδη αρχίσει να υποχωρούν σε ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές κατοικίας και τονίζει ότι η πτώση ενδέχεται να επιταχυνθεί όσο οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις.
«Οι μειώσεις των τιμών των κατοικιών θα μπορούσαν να επιταχυνθούν εάν οι αγορές επανεκτιμήσουν τους κινδύνους του πληθωρισμού και οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες σφίξουν περισσότερο από το αναμενόμενο. Αυτές οι μειώσεις των τιμών θα είχαν δυσμενείς επιπτώσεις στους ισολογισμούς των νοικοκυριών και των τραπεζών», πρόσθεσε το ΔΝΤ.
Στα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat φάνηκε η πρώτη διολίσθηση στις τιμές κατοικιών από το 2015. Ειδικότερα, κατά μήκος της ΕΕ οι τιμές υποχώρησαν κατά 1,5% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.
«Τα γενικά θέματα τιμών κατοικιών υπάρχουν παντού, όχι μόνο στις χώρες με υψηλό χρέος, και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με επίβλεψη. Πρέπει να αντιμετωπιστούν με stress tests, πρέπει υπάρχει προσεκτική εποπτεία», δήλωσε στο CNBC ο Alfred Kammer, διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος στο ΔΝΤ.
Ανοδικά ενδέχεται να κινηθούν και οι πληρωμές των στεγαστικών δανείων, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια στην προσπάθεια να μειώσουν τα επίπεδα του πληθωρισμού. Κατά συνέπεια, οι κάτοχοι ενυπόθηκων δανείων μπορεί να έχουν λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα να ξοδέψουν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να φτάσουν σε σημείο να μην μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειό τους. Οι τράπεζες είναι επίσης πιθανό να δυσκολευτούν σε ένα περιβάλλον όπου οι πληρωμές δανείων καθυστερούν.
Παράλληλα, όμως, οι προβλέψεις «δείχνουν» ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα εμμείνουν στο εγγύς μέλλον. Το ΔΝΤ αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει φέτος στο 5,3% στην Ευρωζώνη και στο 2,9% το 2024, δηλαδή πολύ υψηλότερα από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.