THEPOWERGAME
«Να επανέλθει η λογική» σε σχέση με την εκτός σχεδίου δόμηση ζήτησε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός ο οποίος υποστήριξε σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα πως απαιτείται νομοθετική παρέμβαση από την κυβέρνηση.
Ωστόσο η κυβέρνηση εμφανίζεται διχασμένη σε σχέση με το αν καταθέσει ή όχι την τροπολογία με την οποία θα αντιμετωπίζεται πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την οποία στην ουσία μπλοκάρει τη δόμηση σε εκτός σχεδίου ακίνητα. Μέχρι αυτή τη στιγμή, επικρατούν διαφορετικές απόψεις σε κυβερνητικούς παράγοντες και γι’ αυτό δεν έχει ληφθεί απόφαση για τη νομοθετική παρέμβαση αν και κατά πληροφορίες έχει ετοιμαστεί σχετική τροπολογία από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).
Η απόφαση του ΣτΕ αφορούσε ακίνητο στην Πάτμο και προβλέπει πως δεν μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια, καθώς το οικόπεδο δεν είχε πρόσβαση ή πρόσωπο σε αναγνωρισμένη οδό. Όμως σχεδόν το 90% των εκτός σχεδίου ακινήτων της χώρας δεν έχει πρόσωπο σε αναγνωρισμένη οδό κατά τον πρόεδρο του ΤΕΕ. Στις 9 Δεκεμβρίου 2022, τελείωσε η τελευταία προθεσμία για κτίσιμο κάποιων ακινήτων εκτός σχεδίου κατά παρέκκλιση. Με την απόφαση του ΣτΕ για Πάτμο και την αντίδραση των υπηρεσιών δόμησης των δήμων (ΥΔΟΜ), που δεν εκδίδουν οικοδομικές άδειες με βάση αυτή την απόφαση, ουσιαστικά κανείς δε κτίζει εκτός σχεδίου πλέον, είπε ο Γ. Στασινός.
Σύμφωνα με τον κ. Στασινό, χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση σχετικά με το δικαίωμα δόμησης στα εκτός σχεδίου ακίνητα τουλάχιστον μέχρι το 2025 οπότε και θα πρέπει να έχουν παραδοθεί τα περίπου 250 Τοπικά και Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια και τα άλλα έργα όπως ο καθορισμός των οδών της χώρας, ο ψηφιακός χάρτης, κ.α. Βέβαια για να τεθούν εγκαίρως σε εφαρμογή τα νέα Τοπικά και Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια πρέπει, κατά τον πρόεδρο του ΤΕΕ να δημιουργηθούν δύο ειδικές επιτροπές, μία στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και μία στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε να τα εγκρίνουν και να εκδίδουν τα απαραίτητα Προεδρικά Διατάγματα. Αυτές οι δυο ειδικές επιτροπές θα συμβάλλουν ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.
«Είναι κράτος δικαίου αυτό που τη μια ημέρα ένας πολίτης είχε αγοράσει κάτι που έκτιζε κάποια τετραγωνικά μέτρα και την άλλη ημέρα με απόφαση του ΣτΕ η αξία της περιουσίας του εξαϋλώνεται;» αναρωτήθηκε ο κ. Στασινός. «Αν κάποιος από αυτούς που νομοθετούν στην ελληνική πολιτεία είχε αγοράσει τέτοιο ακίνητο την προηγούμενη ημέρα και είχε δώσει ένα εκατ. ευρώ ποια άποψη θα είχε; Κτίζει ή δεν κτίζει;». Υπενθυμίζεται πως για τα ακίνητα προ του 1985 το ΣτΕ δεν έχει εντοπίσει πρόβλημα ενώ για τα ακίνητα με συμβόλαιο μεταξύ 1985 – 2003 το ανώτατο δικαστήριο απαιτεί να έχουν πρόσωπο σε αναγνωρισμένη οδό προκειμένου να οικοδομηθούν.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ είπε πως η κυβέρνηση δε μπορεί να παραμένει απαθής επειδή υπήρξε απόφαση του ΣτΕ. «Το ΣτΕ ούτε συνταγματικό δικαστήριο είναι, ούτε νομοθετεί» υποστήριξε. «Προφανώς και πρέπει να παρέμβει η κυβέρνηση». Ο ίδιος επισήμανε πως «κάποιοι δήμαρχοι έχουν αποκτήσει καινούργιους ρόλους. Άλλος παίρνει κομπρεσέρ άλλος παίρνει αποφάσεις σχετικά με οικοδομικό κανονισμό. Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει γιατί σου λέει ποιοι είναι πιο πολλοί; Αυτοί που θέλουν να κτίσουν ή αυτοί που θέλουν να μη κτίσουν; Πιο πολλοί αυτοί που έχουν κτίσει και έτσι για να ξαναεκλεγώ δήμαρχος μπλοκάρω τις νέες κατασκευές». Κατά τον κ. Στασινό «αν υπάρχει μια παράνομη κατασκευή πρέπει να παρέμβει η πολιτεία και να ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία η οποία ορίζει συγκεκριμένες αρμοδιότητες για κάθε κρατικό φορέα».