THEPOWERGAME
Σημάδια επέκτασης της τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα δείχνουν οι διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, η Ελλάδα αναδείχτηκε πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στον ρυθμό αύξησης των διανυκτερεύσεων στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Τον Φεβρουάριο, μήνα που παραδοσιακά η κίνηση είναι χαμηλή, οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 60% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2022, μολονότι τα διαθέσιμα καταλύματα αυτόν τον μήνα αυξήθηκαν κατά 7%. Ωστόσο, φαίνεται ότι και οι ήδη ενεργοί οικοδεσπότες διατήρησαν τα καταλύματά τους ανοιχτά, καθώς πρόσφεραν 52% περισσότερες διανυκτερεύσεις.
Ο φετινός Φεβρουάριος, πάντως, ήταν ένας ακόμη μήνας ισχυρής αύξησης της ζήτησης στις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ευρώπη. Η αύξηση των διανυκτερεύσεων ήταν 47,3% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2019, 26,6% υψηλότερη από τον ίδιο μήνα του 2022 και 115,9% υψηλότερη από το 2021.
Σε ό,τι αφορά την προσφορά καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρώπη, οι καταχωρήσεις στις πλατφόρμες τύπου Airbnb αυξήθηκαν κατά 2,8% σε σχέση με το 2019 και 13,7% από το 2022. Αύξηση σημειώθηκε και στην πληρότητα κατά 6,9% σε σχέση με το 2019 και κατά 4,9% έναντι 2022.
Τα διαθέσιμα ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα ήταν επίσης 2% περισσότερα από τον Φεβρουάριο του 2019. Η μέση ημερήσια τιμή στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 26% σε σχέση με τον αδύναμο Φεβρουάριο του περασμένου έτους.
Αυξημένη ζήτηση για την Ελλάδα
Οι τάσεις προσφοράς και ζήτησης καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρώπη διέφεραν μεταξύ των χωρών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που είναι ιστορικά η λιγότερο πολυάσχολη περίοδος του έτους. Τον Φεβρουάριο, η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Πορτογαλία παρουσίασαν τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης της ζήτησης, με ετήσια αύξηση 60%, 52,7% και 44,1% αντίστοιχα.
Όσον αφορά την προσφορά, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις διαθέσιμες καταχωρήσεις σε σχέση με πέρυσι σημειώθηκαν στη Νορβηγία, τη Σουηδία και την Πολωνία (αύξηση 54,2%, 36,7% και 35,9%, αντίστοιχα), υποδηλώνοντας την προθυμία των οικοδεσποτών να ανταποκριθούν στη ζήτηση.
Είναι ενδιαφέρον ότι η Κροατία σημείωσε την υψηλότερη άνοδο στις μέσες τιμές ανά διανυκτέρευση (30,8%), παρά τη σημαντική μείωση των διαθέσιμων καταχωρήσεων (-14,1%), υποδηλώνοντας ένα μεταβαλλόμενο τοπίο της αγοράς και ευρύτερες οικονομικές πιέσεις, καθώς η ζήτηση στη χώρα αποτυγχάνει να συμβαδίσει με πέρυσι (- 23%).
Θετικά μηνύματα και για το καλοκαίρι
Ευοίωνες είναι οι προοπτικές και για τους επόμενους μήνες, με την AirDNA να επισημαίνει ότι η βιομηχανία των βραχυχρόνιων μισθώσεων θα κινηθεί ανοδικά τόσο την άνοιξη όσο και το καλοκαίρι. Για το επόμενο εξάμηνο η ζήτηση προβλέπεται να παρουσιάσει μεσοσταθμική αύξηση της τάξης του 32,8% σε σχέση με πέρυσι σε ετήσια βάση και 24,5% σε σύγκριση με το 2019.
Όλες μάλιστα οι χώρες της Ευρώπης -εκτός από την Δανία- αναμένεται να παρουσιάσουν διψήφιο ποσοστό αύξησης στις προκρατήσεις του επόμενου εξαμήνου. Οι τρεις πιο πολυάσχολοι μήνες του καλοκαιριού, Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος, θα δουν αυξήσεις της τάξης του 30% σε σύγκριση με το 2019.
Η Ελλάδα παρουσιάζει την πέμπτη καλύτερη επίδοση για την συνέχεια, με τις κρατήσεις να παρατηρούνται αυξημένες πάνω από 50% σε σχέση με πέρυσι για το φετινό καλοκαίρι.