THEPOWERGAME
Δεδομένη θεωρούν στην αγορά ακινήτων τη χορήγηση τρίμηνης, ή ακόμα κι εξάμηνης, παράτασης της έναρξης εφαρμογής των αλλαγών που έχουν θεσπιστεί στο πρόγραμμα Χρυσή Βίζα, που αφορούν κυρίως τον διπλασιασμό του ελάχιστου ορίου επένδυσης σε συγκεκριμένες περιοχές υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως το κέντρο της Αθήνας. Με βάση τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν το χρονικό περιθώριο έως τις 30 Απριλίου, προκειμένου να προβούν στην υπογραφή προσυμφώνων αγοράς ακινήτων, ώστε με τον τρόπο αυτόν να διασφαλίσουν τη χορήγηση άδειας παραμονής, με το υφιστάμενο καθεστώς.
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο δικηγόρος κ. Χρήστος Κομπιλίρης, μιλώντας στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, στην κυβέρνηση προσανατολίζονται στη χορήγηση παράτασης έως και τις 31 Ιουλίου, προσφέροντας μια σημαντική χρονική «ανάσα» στους ενδιαφερόμενους, ιδίως δε στους επενδυτές από την Κίνα. Οι τελευταίοι δραστηριοποιήθηκαν εκ νέου μόλις στο τέλος του 2022, καθώς τότε υπήρξε χαλάρωση των δρακόντειων μέτρων περιορισμού της πανδημίας από την κινεζική κυβέρνηση, χαλαρώνοντας σημαντικά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.
Στην πράξη, αν ισχύσει κάτι τέτοιο, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα αποκτήσουν ακόμα τρεις μήνες έως ότου αναζητήσουν και εντοπίσουν το κατάλληλο ακίνητο, με το κόστος να διατηρείται στις 250.000 ευρώ και όχι στις 500.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το όριο των 500.000 ευρώ θα ισχύσει στο κέντρο της Αθήνας, τα νότια και τα βόρεια προάστια, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, δεν θα επιτρέπεται ούτε η απόκτηση π.χ. δύο-τριών επιμέρους ακινήτων, των οποίων η συνολική αξία να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ. Αντιθέτως, θα πρέπει το ύψος της επένδυσης να περιορίζεται σε μόνο ένα ακίνητο ή εναλλακτικά σε δύο ή περισσότερα ακίνητα, της ίδιας όμως οικοδομής.
Η αλλαγή αυτή γίνεται προκειμένου να μην αποκλείονται οι εγχώριοι υποψήφιοι αγοραστές από την αγορά κατοικίας σε προσιτές τιμές, σε περιοχές υψηλής ζήτησης, όπως το κέντρο και τα βόρεια προάστια. Η μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό έχει οδηγήσει στα ύψη τις ζητούμενες τιμές, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να προσελκύσουν ξένους αγοραστές, ακόμα και αν τα ακίνητά τους είναι συχνά υποδεέστερης αξίας. Στόχος, λοιπόν, είναι να υπάρξει μια εξομάλυνση των τιμών, ώστε να ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία τους και να μην αποκλείονται οι Έλληνες ενδιαφερόμενοι.
Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία, το 2022 χορηγήθηκαν 2.258 νέες άδειες μόνιμου επενδυτή. Ωστόσο, από τον Σεπτέμβριο και μετά, όταν ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη (στο πλαίσιο της ΔΕΘ), η πρόθεση της κυβέρνησης να διπλασιάσει το ελάχιστο όριο επένδυσης σε 500.000 ευρώ, υπήρξε μια σημαντική κινητοποίηση μεταξύ των ξένων επενδυτών. Τον Σεπτέμβριο του 2022 τα αιτήματα χορήγησης νέων αδειών ήταν 337. Μέχρι τον Δεκέμβριο, το σχετικό νούμερο είχε σχεδόν τετραπλασιαστεί σε 1.216 αιτήματα, ενώ η τάση αυτή συνεχίζεται και στο 2023. Με βάση τα σχετικά στοιχεία του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, τον Ιανουάριο υποβλήθηκαν 744 αιτήματα χορήγησης αδειών (649 για νέους επενδυτές και 95 για ανανεώσεις υφιστάμενων αδειών), αριθμός που ήταν 320% υψηλότερος, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Επίσης, οι υπηρεσίες του υπουργείου χορήγησαν 125% περισσότερες άδειες φέτος τον Ιανουάριο (263 από 117 πέρυσι).
Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 10.039 άδειες μόνιμου επενδυτή σε πολίτες χωρών εκτός ΕΕ. Οι Κινέζοι αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα επενδυτών, έχοντας εξασφαλίσει 6.258 άδειες, που αποτελούν σήμερα το 62,5% του συνόλου. Ωστόσο, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας το μερίδιό τους ανερχόταν σε ποσοστό άνω του 70%, δείγμα της απουσίας τους από την αγορά ακινήτων την τελευταία διετία.