THEPOWERGAME
Σε βασικό προορισμό των Αμερικανών επενδυτών πολύ υψηλών εισοδημάτων, αναμένεται να εξελιχθεί η ελληνική αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της βρετανικής Astons, εταιρείας που ειδικεύεται στην επενδυτική μετανάστευση, η πρόσφατη απόφαση της πορτογαλικής κυβέρνησης να διακόψει το πρόγραμμα «Golden Visa», αναμένεται να στρέψει τις ροές των Αμερικανών επενδυτών προς την Ελλάδα.
Με βάση τη σχετική ανάλυση, τα τελευταία χρόνια και ιδίως μετά την πανδημία, παρατηρείται ένα κύμα εξόδου επενδυτών από τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, το 2020, συνολικά 6.705 άνθρωποι πολύ υψηλών εισοδημάτων, επέλεξαν να αποχωρήσουν από τις ΗΠΑ, ένα μέγεθος αυξημένο κατά 224% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Πρόκειται μάλιστα για τον μεγαλύτερο ετήσιο αριθμό των προηγούμενων 10 ετών. Παρότι το 2021, σημειώθηκε μια κάμψη της τάξεως του 64%, εντούτοις, το 2022 καταγράφηκε και νέα αύξηση κατά 18%. Σύμφωνα με την Astons, οι εν λόγω Αμερικανοί πολίτες έχουν αποφασίσει να μετακινηθούν μόνιμα εκτός ΗΠΑ και γι’ αυτό αναζητούν και κάποιο σχετικό πρόγραμμα επενδυτικής μετανάστευσης. Πρόκειται δε για ιδιώτες με ατομική καθαρή περιουσία άνω των 2 εκατ. δολαρίων έκαστος.
Μέχρι πρότινος, με βάση τις σχετικές μεταναστευτικές ροές των εν λόγω επενδυτικών κεφαλαίων, η Πορτογαλία αποτελούσε βασικό «υποδοχέα». Ωστόσο, μετά την πρόσφατη απόφαση της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου, αναμένεται να «ανοίξει ο δρόμος» για την ελληνική αγορά. Σύμφωνα με την Astons, η Ελλάδα θα αποτελέσει έναν από τους βασικότερους σταθμούς των αμερικανικών κεφαλαίων, δεδομένου ότι ήδη από το 2021 έχει ξεκινήσει μια «έκρηξη» άφιξης Αμερικανών επενδυτών. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατέγραψε τον τρίτο υψηλότερο αριθμό αιτήσεων λήψης άδειας παραμονής από Αμερικανούς υπηκόους πολύ υψηλών εισοδημάτων, με 42 αιτήσεις. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 740%, σε σχέση με τις μόλις πέντε αιτήσεις του 2020, με την χώρα μας να καταλαμβάνει μερίδιο 17%. Πρώτη η Πορτογαλία, κατέγραψε 87 αιτήσεις (μερίδιο 35% του συνόλου), ενώ ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο, με ποσοστό 24% και 59 αιτήσεις συνολικά (79% αύξηση από το 2020).
Με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, από την έναρξη ισχύος του προγράμματος «Χρυσή Βίζα» έχουν χορηγηθεί 178 άδειες επενδυτή σε πολίτες των ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα νούμερο που αντιστοιχεί σε μόλις 1,8% του συνόλου, τη στιγμή που οι Κινέζοι επενδυτές αγγίζουν τους 6.159, ή το 62,8% του συνόλου. Είναι λοιπόν σαφές ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο μελλοντικής ανάπτυξης της αμερικανικής αγοράς.
Μάλιστα, είναι πιθανό μέχρι τις αρχές Μαΐου να σημειωθεί πολύ υψηλή αύξηση των επενδυτών από τις ΗΠΑ. Με βάση την πρόσφατη αλλαγή που ψηφίστηκε, από την 1η Μαΐου θα ξεκινήσει να ισχύει ο διπλασιασμός του ελάχιστου ύψους επένδυσης από 250.000 σε 500.000 ευρώ, στις περιοχές υψηλής ζήτησης από ξένους επενδυτές. Συγκεκριμένα, η αύξηση αυτή θα αφορά το σύνολο των βορείων και των νοτίων προαστίων της Αττικής, το κέντρο της Αθήνας, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε μέχρι πρότινος, οι ενδιαφερόμενοι δεν θα μπορούν να αγοράζουν π.χ. δύο ακίνητα μικρότερης αξίας, τα οποία αθροιζόμενα θα φτάνουν το όριο των 500.000 ευρώ. Αντιθέτως, θα πρέπει να δαπανούν τουλάχιστον 500.000 ευρώ για ένα και μόνο ακίνητο.
Ακόμα κι έτσι βέβαια, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της CIA Landlords Insurance, η Αθήνα παραμένει η φθηνότερη πρωτεύουσα για την απόκτηση κατοικίας, στοιχείο που εξηγεί και την αυξημένη ροή ξένων επενδυτών. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της έρευνας, η μέση τιμή πώλησης στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας διαμορφώνεται σε 1.940 ευρώ/τ.μ., όταν η αμέσως επόμενη πόλη είναι η Μαδρίτη της Ισπανίας με κόστος 3.190 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα, στην Ρώμη, το σχετικό κόστος ανέρχεται σε 3.790 ευρώ/τ.μ. και στο Λονδίνο σε 4.826 ευρώ/τ.μ. Η CLA Landlords Insurance είναι ένας από τους μεγαλύτερους ηλεκτρονικούς παρόχους ασφαλειών ακινήτων στη Μεγάλη Βρετανία.