THEPOWERGAME
Δεν περιορίζει την παρουσία της, αλλά αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της στην ελληνική κτηματαγορά η οικογένεια του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Αριστείδη Χαλικιά, μετά τη συμφωνία εξαγοράς της Intercontinental International ΑΕΕΑΠ (ICI) από την Briq Properties ΑΕΕΑΠ, σε ένα deal 70 εκατ. ευρώ. Η οικογένεια Χαλικιά και συγκεκριμένα ο Παναγιώτης Αριστείδης Χαλικιάς μέσω της εταιρείας Ajolico Trading Ltd ελέγχει μέχρι σήμερα το 78,6% της ICI ΑΕΕΑΠ και εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχημένα η συμφωνία, η οικογένεια θα ελέγχει το 23,5% της νέας και μεγαλύτερης εταιρείας που θα δημιουργηθεί, ενώ οι μέτοχοι της Briq το υπόλοιπο 76,5%.
Η ιστορία του ομίλου επιχειρήσεων Χαλικιά στην Ελλάδα ξεκινάει το 2012, όταν η οικογένεια του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Μιχάλη Χαλικιά, ή Μάικ που έδρασε και μεγαλούργησε στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Σικάγο, αποφάσισε να τοποθετηθεί στη χώρα μας εν μέσω κρίσης, δημιουργώντας την εταιρεία επενδύσεων ακινήτων (Intercontinental International ΑΕΕΑΠ), της οποίας το τιμόνι αναλαμβάνει ο γιος του Αριστείδης Χαλικιάς.
Ο Αριστείδης Χαλικιάς επιτυχημένος επιχειρηματίας στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και ιδιαίτερα έμπειρος στον χώρο του real estate, αναζητεί σημαντικές ευκαιρίες για αποδοτικές επενδύσεις, ειδικά στον χώρο των ακινήτων στην Ελλάδα.
Μάλιστα, μία από τις πρώτες επενδύσεις της εταιρείας συμφερόντων του, ήταν η αγορά, το 2012, ενός χαρτοφυλακίου 14 ακινήτων από την τότε Εμπορική Τράπεζα σε μια συνολική τιμή αγοράς 45 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη κίνηση του κόστισε αρκετή ταλαιπωρία στα επόμενα χρόνια.
Στο τέλος του 2015 η εταιρεία διέθετε συνολικά 17 ακίνητα στο χαρτοφυλάκιό της, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως ως τραπεζικά καταστήματα και γραφειακοί χώροι. Από αυτά, τα 14, ήταν μισθωμένα στην Alpha Βank η οποία είχε απορροφήσει την Εμπορική Τράπεζα. Τα ακίνητα μάλιστα της εταιρείας βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων οκτώ στην Αθήνα, δύο στη Θεσσαλονίκη και άλλα στην Κρήτη, στον Βόλο, στην Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο.
Το καλοκαίρι 2016, ο Αριστείδης Χαλικιάς καταφέρνει να εισάγει την ICI στο Χ.Α. αντλώντας 14,4 εκατ. ευρώ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης μετοχών, με την εταιρεία να έχει τα κεφάλαιά της τοποθετημένα στην τράπεζα του ομίλου Χαλικιά στο Σικάγο.
Η Intercontinental International ΑΕΕΑΠ (ICI) συνδέθηκε και ανέπτυξε στρατηγική συνεργασία με την Intercontinental Real Estate & Development Corporation (ICD), η οποία μάλιστα εδρεύει στο Σικάγο. Η ICD, που από το 1994 στη θέση του προέδρου βρίσκεται ο Αριστείδης Χαλικιάς είναι μία εταιρεία ακινήτων η οποία λειτουργεί εδώ και πάνω από 35 χρόνια. Η ίδια κατέχει και διαχειρίζεται ενεργά ένα ποικίλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών κέντρων λιανικής πώλησης, εστιατορίων, μονώροφων και πολυώροφων κτιρίων γραφείων, καθώς και βιομηχανικών ακινήτων ενός ή πολλών μισθωτών.
Η ICD ήταν ακόμη υπεύθυνη για την προσάρτηση, την οριοθέτηση, το σχεδιασμό και την ανάπτυξη πολλών μεγάλων μονοκατοικιών και άλλων οικιστικών περιοχών μικτής χρήσης σε όλα τα νότια και νοτιοδυτικά προάστια του Σικάγο.
Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα, ο όμιλος Χαλικιά έχει πίσω του 35 χρόνια ιστορίας στη λειτουργία και την επιτυχή ανάκαμψη των προβληματικών τραπεζών. Πιο συγκεκριμένα, ο Αριστοτέλης Χαλικιάς ήταν ο κύριος μέτοχος της Republic Bank of Chicago και κατείχε πλειοψηφικό μερίδιο στην τράπεζα μέσω της εταιρείας χαρτοφυλακίου του, Aristotle Holdings, LLC και από το 2000 κατείχε τη θέση του προέδρου στο διοικητικό συμβούλιο της. Ο κύριος ρόλος του μάλιστα ήταν να επιβλέπει τη γενική πολιτική που διέπει τη λειτουργία της τράπεζας, τη χορήγηση ιδιωτικών και εμπορικών δανείων, καθώς και τη χρηματοδότηση ακινήτων και να διαχειρίζεται ακόμη την κερδοφορία της, τη σταθερότητα και μακροπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους της. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ιδιοκτησία μιας τράπεζας μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου και ενδέχεται να υπάρχουν από τότε ενημερώσεις σχετικά με την τρέχουσα ιδιοκτησία.
Υπό την ηγεσία του ωστόσο η τράπεζα είχε δεκαπλασιάσει τα μεγέθη της μέσω οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών προβληματικών τραπεζών. Μάλιστα, το 2009 απέκτησε τις τράπεζες Lincolnwood και Bank οf Commerce, το 2010 τη Citizen’s Bank, τη DuPage και την Aztec America το 2014, οι οποίες απορροφήθηκαν από την Republic Bank of Chicago.
Πέραν των επιχειρηματικών και άλλων επαγγελματικών δραστηριοτήτων και ενασχολήσεων, είναι ο ιδρυτής του πρώτου ελληνικού μουσείου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ μάλιστα πρωτοστάτησε σε μια επιτυχημένη εκστρατεία άντλησης κεφαλαίων, ύψους 50 εκατ. δολαρίων, γι’ αυτό το συγκριμένο μουσείο.
Το 2019 ωστόσο φαίνεται ότι είναι καθοριστική χρονιά για την Intercontinental International ΑΕΕΑΠ (ICI) της οικογένεια Χαλικιά, καθώς o Αριστείδης Χαλικιάς είχε εδώ και πολύ καιρό αναγνωρίσει την ανάγκη να βρεθούν νέα κεφάλαια για να μεγαλώσει η ICI, ή να εξασφαλισθεί η συμμετοχή της σε μεγαλύτερο σχήμα. Παράλληλα, ακολουθεί η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου Μάριου Αποστολίνα.
Οι «ζυμώσεις» αυτές ωστόσο για τη δημιουργία μεγαλύτερων και σαφώς πιο εύρωστων οικονομικά σχημάτων στον τομέα των ΑΕΕΑΠ, ώστε να αξιοποιηθούν οι σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες σε μια αγορά ακινήτων η οποία ανέκαμπτε με γοργό ρυθμό, ανακόπηκε από τη πανδημία.
Σήμερα ωστόσο οι διαδικασίες προχωρούν και η συμφωνία ICI με τη Briq, προβλέπει ότι η δεύτερη θα αποκτήσει κατ’ αρχάς 17 ακίνητα της ICI έναντι 60,7 εκατ. ευρώ, όση είναι η εύλογη αξία τους δηλαδή, και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε εξαγορά του 26% της ICI, μέσω εξαγοράς του σχετικού ποσοστού του μεγαλομετόχου της τελευταίας (του «οχήματος» Ajolico). Θα ακολουθήσει η συγχώνευση με απορρόφηση της ICI.