THEPOWERGAME
Συμφωνίες για αγοραπωλησίες ακινήτων logistics ύψους άνω των 150 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι ολοκληρώθηκαν στην ελληνική αγορά την περίοδο 2021-2022, ενισχύοντας σημαντικά το μερίδιο της εν λόγω κατηγορίας στην αγορά ακινήτων. Μάλιστα, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, τα deals θα μπορούσαν να ήταν πολλαπλάσια, αν υπήρχε το αντίστοιχο κτιριακό απόθεμα σύγχρονων αποθηκών. Ο λόγος ασφαλώς είναι η σταθερά ανοδική πορεία των ενοικίων, λόγω της υψηλής ζήτησης, ιδίως για ακίνητα μεγάλης επιφάνειας.
«Σήμερα, κάθε νέος χώρος logistics επιφάνειας άνω των 15.000 τ.μ. μπορεί να μισθωθεί άμεσα, καθώς υπάρχει συσσωρευμένη ζήτηση και ανύπαρκτη προσφορά. Αυτή η ανισορροπία της αγοράς οδηγεί τις τιμές προς τα πάνω, δεδομένου ότι οι νεόδμητες αποθήκες είτε κατασκευάζονται από τους ίδιους τους χρήστες τους είτε τα συμβόλαια ενοικίασης ολοκληρώνονται στο αρχικό στάδιο της κατασκευής του έργου», αναφέρει στο τελευταίο Παρατηρητήριο Αξιών Logistics η εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis Property & Valuations Services. «Είμαστε της άποψης ότι σήμερα, αρχές του 2023, μια νεόδμητη αποθήκη σε κομβικό σημείο μπορεί να καταγράψει μίσθωμα μεγαλύτερο των 5,25 ευρώ/τ.μ.».
Από τις μεγαλύτερες συμφωνίες του 2022 ήταν η απόκτηση ακινήτου 28.000 τ.μ. επί οικοπέδου 285 στρεμμάτων στα Οινόφυτα, από τον όμιλο ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ. Το ύψος της εν λόγω επένδυσης υπολογίζεται σε 29 εκατ. ευρώ. Το ποσό των 12,95 εκατ. ευρώ κατέβαλε και η Trastor ΑΕΕΑΠ για την απόκτηση δύο αυτοτελών αποθηκών στον Ασπρόπυργο. Πρόκειται για ακίνητα συνολικής επιφάνειας 17.708 τ.μ., μισθωμένα στις εταιρείες Seagull και Synergy.
Σε σχετική της ανάλυση, η Proprius αναφέρει ότι το 2022 επενδύθηκαν 200 εκατ. ευρώ στον τομέα των logistics, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ αφορούσαν αποκλειστικά την απόκτηση γης. Πρόκειται για ένα σαφές δείγμα της προσπάθειας των εταιρειών ακινήτων να δημιουργήσουν νέο απόθεμα logistics, που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες. Από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που προωθούνται αυτό το διάστημα είναι η μετατροπή του ακινήτου της πρώην Χαλυβουργίας Ελλάδας (της οικογένειας Μάνεση) σε ένα εμπορευματικό κέντρο. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο έργο της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, όπου θα δημιουργηθούν υποδομές 250.000 τ.μ., αξιοποιώντας και τη λιμενική υποδομή του ακινήτου, που βρίσκεται στην Ελευσίνα. Το έργο προωθεί το αμερικανικό επενδυτικό fund HIG, μέσω της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Inventio EDGE Development, στην οποία έχει προσχωρήσει το τελευταίο διάστημα και ο έμπειρος κ. Παν. Παναγιωτίδης, πρώην στέλεχος της Dimand Real Estate.
Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη προωθείται η μετατροπή των παραγωγικών εγκαταστάσεων της πρώην Βαλκάν Έξπορτ, επίσης σε εμπορευματικό κέντρο. Το ακίνητο αποκτήθηκε πρόσφατα από την Dimand Real Estate, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο της έκδοσης των απαιτούμενων αδειών, προκειμένου να ξεκινήσει την ανάπτυξή του. Στόχος της εισηγμένης είναι η αξιοποίηση των 355 στρεμμάτων της έκτασης, για τη δημιουργία ενός εμπορευματικού κέντρου logistics συνολικής επιφάνειας 120.000 τ.μ. Στόχος της Dimand με την ανάπτυξη αυτήν, ύψους της τάξεως των 160 εκατ. ευρώ, είναι να απευθυνθεί κυρίως σε εταιρείες του εξωτερικού, που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν στην Ελλάδα εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης προϊόντων, μαζί με τα γραφεία τους.
Στην έκθεσή της η Geoaxis σημειώνει ότι οι τιμές πώλησης σημειώνουν ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης εντοπίζεται στον Ασπρόπυργο, με 687,2 ευρώ/τ.μ., ενώ στα Μεσόγεια η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 634,14 ευρώ/τ.μ και στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου σε 468,85 ευρώ/τ.μ. Στην Ελευσίνα, το κόστος διαμορφώνεται σε 405,25 ευρώ/τ.μ., στα Οινόφυτα σε 394,65 ευρώ/τ.μ. και στο Καλοχώρι σε 345,65 ευρώ/τ.μ. Η Geoaxis σημειώνει, πάντως, ότι οι σύγχρονες αποθήκες πωλούνται σε τιμές υψηλότερες των 650 ευρώ/τ.μ.