THEPOWERGAME
Κατακόρυφη αύξηση των αγορών ακινήτων στην Ελλάδα από Κινέζους επενδυτές αναμένουν στελέχη της αγοράς και όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της επενδυτικής μετανάστευσης, μέσω του προγράμματος χορήγησης αδειών παραμονής «Χρυσή Βίζα». Η χαλάρωση της πολιτικής για την καταπολέμηση του Covid-19 από τις κινεζικές Αρχές έχει διευκολύνει και πάλι τα ταξίδια Κινέζων πολιτών από και προς την Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών αναμένεται να πολλαπλασιαστούν οι αφίξεις Κινέζων επενδυτών στην Ελλάδα, με στόχο την απόκτηση ακινήτων και την έκδοση άδειας παραμονής.
Την τελευταία διετία η ροή Κινέζων προς την εγχώρια αγορά ακινήτων είχε υποχωρήσει σημαντικά, καθώς ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η μετακίνηση και περιοριζόταν είτε σε επιχειρηματίες είτε σε όποιον είχε επαγγελματικό λόγο μετακίνησης. Ακόμα κι οι επιχειρηματίες, όμως, απέφευγαν τις μετακινήσεις, λόγω μέτρων, όπως η υποχρεωτική καραντίνα σε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις που είχαν δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτόν στην Κίνα άμα τη επιστροφή από το εξωτερικό. Ως εκ τούτου, όσοι Κινέζοι επένδυσαν στην ελληνική αγορά ακινήτων τα τελευταία χρόνια ήταν άνθρωποι που είχαν ήδη παρουσία στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, φοιτητές κι εργαζόμενοι σε χώρες της ΕΕ κινήθηκαν για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, ώστε να εξασφαλίσουν μόνιμη άδεια παραμονής και να αποφύγουν τη σχετική γραφειοκρατία.
Ένας ακόμα λόγος που αναμένεται να πυροδοτήσει την αύξηση των αγορών ακινήτων από Κινέζους είναι ασφαλώς η αλλαγή των όρων για να εξασφαλιστεί η πολυπόθητη βίζα. Με βάση πρόσφατη τροπολογία, το όριο των 250.000 ευρώ για την εξασφάλιση επενδυτικής άδειας παραμονής από πολίτες τρίτων χωρών διπλασιάστηκε σε 500.000 ευρώ στον κεντρικό, βόρειο και νότιο τομέα της Αττικής, όπως επίσης και σε Μύκονο, Σαντορίνη και τον δήμο της Θεσσαλονίκης. Στην πράξη, οι αλλαγές αυτές αφορούν συνοικίες όπως όλο το κέντρο της Αθήνας, η Ηλιούπολη, το Γαλάτσι, του Ζωγράφου, ο Βύρωνας, η Νέα Φιλαδέλφεια, η Αγία Παρασκευή, το Ψυχικό, η Μεταμόρφωση, η Νέα Ιωνία, το Ν. Ηράκλειο, το Χαλάνδρι, τα Βριλήσσια, το Μαρούσι, η Καλλιθέα, ο Άγιος Δημήτριος, η Νέα Σμύρνη και όλες οι περιοχές της Αθηναϊκής Ριβιέρας από το ύψος της Καλλιθέας μέχρι και τη Γλυφάδα.
Οι αλλαγές αυτές θα ισχύσουν από την 1η Μαΐου ανεξαιρέτως, πλην όσων επενδυτών έχουν προβεί σε σχετικά προσύμφωνα αγοράς κατά το διάστημα των πρώτων τεσσάρων μηνών του 2023, μέχρι δηλαδή τις 30 Απριλίου. Στη συνέχεια παρέχεται περιθώριο έως το τέλος του 2023 για την υπογραφή των οριστικών συμβολαίων. Ως εκ τούτου, κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους αναμένεται να παρατηρηθεί μια επενδυτική «φρενίτιδα», προκειμένου να εξασφαλιστούν άδειες στα πιο δημοφιλή σημεία, πριν από τον διπλασιασμό του ελάχιστου ύψους επένδυσης σε 500.000 ευρώ. Ένας ακόμα περιορισμός αφορά τον αριθμό των ακινήτων, καθώς δεν είναι εφικτή η αγορά π.χ. δύο-τριών ακινήτων χαμηλότερης αξίας, των οποίων όμως το άθροισμα της αξίας να ξεπερνά τις 500.000 ευρώ. Αντιθέτως, οι επενδυτές είναι υποχρεωμένοι να αποκτήσουν μόλις ένα ακίνητο των 500.000 ευρώ, προκειμένου να εξασφαλίσουν την άδεια παραμονής.
Εν τω μεταξύ, οι περιοχές όπου θα εφαρμοστούν οι αλλαγές αυτές, όπως π.χ. το κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια, αποτελούν «προπύργια» των Κινέζων επενδυτών, οι οποίοι στρέφονται σχεδόν αποκλειστικά στις εν λόγω συνοικίες. Ο λόγος είναι ότι προσφέρουν τη δυνατότητα εκμετάλλευσης, είτε μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είτε μέσω μακροχρόνιων συμφωνιών εκμίσθωσης. Ως εκ τούτου, οι Κινέζοι αναμένεται να στραφούν σε άλλες περιοχές, όπου δεν θα ισχύει το όριο των 500.000 ευρώ, αλλά αυτό των 250.000 ευρώ, με τον Πειραιά να προβάλλει ως μια σημαντική εναλλακτική, που ενδεχομένως να καταγράψει αυξημένη ζήτηση τα επόμενα χρόνια.