THEPOWERGAME
Σε τουριστική «αφύπνιση» θα οδηγηθεί εντός της επόμενης χρονιάς ο Πειραιάς, με μια σειρά από ξενοδοχειακές επενδύσεις να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Αν και αποτελεί το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας, από το οποίο διακινούνται εκατομμύρια επιβάτες τόσο μέσω ακτοπλοϊκών δρομολογίων όσο και μέσω κρουαζιέρας, ο Πειραιάς παραμένει επί δεκαετίες ουραγός στο τουριστικό γίγνεσθαι της χώρας. Η επέκταση του μετρό εκτιμάται ότι θα βοηθήσει ένα μεγάλο μέρος των τουριστών να επιλέξουν να μείνουν στην πόλη, αντί να προωθηθούν σε καταλύματα της Αθήνας. Σε αυτό το πλαίσιο, σύντομα πρόκειται να λειτουργήσουν σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες στον Πειραιά.
Ηχηρά ονόματα
Από τα πιο ηχηρά ονόματα που πρόκειται να τοποθετηθούν στην τουριστική αγορά του Πειραιά είναι η Hilton αλλά και ο όμιλος Mitsis Hotels. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος Δουζόγλου έκλεισε συμφωνία με τη Hilton για τη δημιουργία του νέου Hampton by Hilton Piraeus Mikrolimano. Η επένδυση, η οποία έχει εγκριθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αφορά τον εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής του υφιστάμενου ξενοδοχείου Mistral στην οδό Αλ. Παπαναστασίου 105, στο Μικρολίμανο, την αναβάθμισή του από 3 σε 4 αστέρων και την επέκταση της δυναμικότητάς του κατά 7 δωμάτια/30 κλίνες (με συνολική τελική δυναμικότητα 81 δωματίων και 171 κλινών). Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 4,9 εκατ. ευρώ περίπου και θα ενισχυθεί με το ποσό του 1,37 εκατ. ευρώ περίπου με τη μορφή επιχορήγησης.
Ως φορέας της επένδυσης εμφανίζεται η εταιρεία ΑΙΘΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ.
Μετά την εκτεταμένη ανακαίνιση, το νέο Hampton by Hilton Piraeus θα διαθέτει 4 αίθουσες συσκέψεων συνολικής επιφάνειας 120 τ.μ., εξωτερική πισίνα με θέα στον Πειραιά και την Αθηναϊκή Ριβιέρα, γυμναστήριο και άνετα δωμάτια.
Την ίδια ώρα, ο Όμιλος Mitsis Hotels σχεδιάζει τη μετατροπή του Μεγάρου Μεταξά (Αριστείδου 16-18) και του όμορου κτιρίου στον αριθμό 20 σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Τουρισμού, η επένδυση για τη δημιουργία τουριστικού καταλύματος υπάγεται στις πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις. Ιδιοκτήτρια των ακινήτων είναι η ΜΕΚΤΗΜΑ ΑΕ και μισθώτρια η εταιρεία ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Κ. ΜΗΤΣΗΣ ΑΕ.
Σύμφωνα με την απόφαση, το ξενοδοχείο θα είναι 4 αστέρων και θα έχει δυναμικότητα 150 κλινών.
Ένα urban smart hotel
Εν τω μεταξύ, στις αρχές του καλοκαιριού άνοιξε το The Port Square Hotel δίπλα στις πύλες Ε6/Ε7 του λιμανιού, απ’ όπου αναχωρούν τα πλοία για τα νησιά των Κυκλάδων. Πρόκειται για ένα «έξυπνο» ξενοδοχείο με 53 δωμάτια και σουίτες, ένα σύγχρονο κατάλυμα λίγα μόλις βήματα μακριά από τον σταθμό του ΗΣΑΠ, του μετρό και τον σιδηροδρομικό σταθμό. Ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου είναι η εταιρεία ΣΙΟΚΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, ενώ τη διαχείριση έχει η Tresor Hospitality, η οποία διαχειρίζεται ήδη περισσότερα από 10 ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα.
Πλήρως εναρμονισμένο με τη σύγχρονη φιλοσοφία του ταξιδιού, το ξενοδοχείο προσφέρει πέντε τύπους δωματίων, καλύπτοντας τις ανάγκες κάθε επισκέπτη, business ή leisure, ενώ το εστιατόριο Bacaro, πάνω στην πλατεία Λουδοβίκου, προσφέρει τις νόστιμες προτάσεις του Chef Δημήτρη Ορέστη.
Και νέες εγκρίσεις για ξενοδοχεία
Σε ξενοδοχείο πρόκειται να μετατραπεί το κτίριο που στέγαζε τα γραφεία της πάλαι ποτέ κραταιάς εταιρείας κρουαζιέρας Ηπειρωτική, της οικογένειας Ποταμιάνου, στην Ακτή Μιαούλη 87. Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενέκρινε το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ για ανάπτυξη ξενοδοχείου 4 αστέρων, με δυναμικότητα 107 δωματίων και 221 κλινών.
Επίσης, η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Πειραιά έδωσε οικοδομική άδεια μετατροπής κτιρίου γραφείων σε ξενοδοχείο στη «DF PIREAUS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ», για το κτίριο που βρίσκεται στην οδό Αλιπέδου 4, ακριβώς δίπλα στο κτίριο του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και απέναντι από τον σταθμό ΗΣΑΠ.
Πρόσφατα εγκρίθηκε η υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο δύο ακόμα επενδύσεων, που αφορούν τη δημιουργία δύο τριάστερων ξενοδοχειακών μονάδων στον Πειραιά. Η μία αφορά τη δημιουργία ξενοδοχείου στην οδό Καραολή και Δημητρίου, δυναμικότητας 14 δωματίων (28 κλινών), με το συνολικό επιλέξιμο κόστος της επένδυσης να βρίσκεται, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής, στις 934.667,29 ευρώ και το συνολικό ενισχυόμενο κόστος να βρίσκεται στις 823.867,66 ευρώ. Οι εργασίες για την κατασκευή του καταλύματος θα ξεκινήσουν τον Μάιο του 2023, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εταιρείας Leopold Developments ΑΕ, που «τρέχει» το έργο, και θα ολοκληρωθούν ύστερα από έναν χρόνο, οπότε και θα ξεκινήσει η λειτουργία του ξενοδοχείου.
Η δεύτερη επένδυση αφορά μια μικρή μονάδα 8 δωματίων. Η επένδυση της εταιρείας Best House ΕΠΕ έχει συνολικό επιλέξιμο κόστος στις 733.806,75 ευρώ, ενώ το συνολικό ενισχυόμενο κόστος είναι 674.364,05 ευρώ ανά τ.μ.
Η σχεδιαζόμενη ανάπλαση του ΟΛΠ
Τη δημιουργία έως και τεσσάρων ξενοδοχείων εντός της χερσαίας ζώνης του Πειραιά προβλέπει και το master plan που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας νωρίτερα φέτος, έργα τα οποία εντάχθηκαν στις προαιρετικές επενδύσεις της Cosco Shipping. Τα δύο εκ των ξενοδοχείων, ένα τεσσάρων και ένα πέντε αστέρων, σχεδιάζεται να γίνουν αφού προηγουμένως μετατραπούν οι αποθήκες (η «μικρή» και η «μεγάλη», που βρίσκονται δίπλα στις παλαιές διαμετακομιστικές αποθήκες σιτηρών) σε κατάλληλα για την ανάπτυξη ξενοδοχείων κτίρια. Ένα άλλο, τρίτο ξενοδοχείο σχεδιάζεται να αναπτυχθεί στη λεγόμενη «Παγόδα» στην Ακτή Μιαούλη, αφού γίνουν έργα για τη διατήρηση της σκεπής της, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα. Το τέταρτο ξενοδοχείο σχεδιάζεται να χωροθετηθεί στην περιοχή Πόρτο Λεόνε, δηλαδή στη νότια πλευρά του λιμανιού, εκεί όπου θα βρίσκεται και ο νέος προβλήτας για τα κρουαζιερόπλοια, και θα έχει χαμηλό ύψος, προκειμένου να μην αλλοιώνει τη γραμμή ορατότητας της πόλης με τη θάλασσα.
Ωστόσο, πριν από όλα αυτά θα πρέπει να ολοκληρωθεί η επέκταση του επιβατικού λιμένα, δίνοντας στο πλάνο ανάπτυξης ξενοδοχείων μια μεσοπρόθεσμη διάσταση.