THEPOWERGAME
Εισροές ξένων κεφαλαίων άνω των 500 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα» αναμένεται να επισημοποιηθούν το προσεχές διάστημα. Πρόκειται για κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν για την απόκτηση ακινήτων στην ελληνική αγορά τους προηγούμενους μήνες και προκύπτουν με βάση τον αριθμό των αδειών που εκκρεμούν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου εκκρεμούσε η έκδοση 2.009 νέων αδειών σε επενδυτές από χώρες εκτός ΕΕ. Με βάση το υφιστάμενο ελάχιστο όριο επένδυσης για την εξασφάλιση της άδειας παραμονής, ήτοι 250.000 ευρώ, το συνολικό ποσό που θα εισρεύσει στην ελληνική οικονομία ανέρχεται σε 502.250.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο οι συνολικές εισροές ξένων κεφαλαίων για απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα (είτε για «Χρυσή Βίζα» είτε όχι) ανήλθαν σε 788 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση της τάξεως του 61% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η ανάκαμψη της αγοραστικής ζήτησης από το εξωτερικό είναι πλέον εμφανής, γεγονός που αντανακλάται και στον αριθμό των αδειών παραμονής, μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα».
Ο μεγαλύτερος όγκος των υπό έκδοση αδειών αφορά επενδυτές από την Κίνα, για τους οποίους εκκρεμεί η έκδοση 1.615 αδειών ή 403,75 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν με 40 άδειες οι επενδυτές από τη Μ. Βρετανία, ενώ επιπλέον 38 άδειες αφορούν Τούρκους επενδυτές. Η εμφάνιση των Βρετανών επενδυτών συνιστά μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς μετά το Brexit υπήρχε αυξημένη προσδοκία για προσέλκυση της συγκεκριμένης ομάδας επενδυτών, δεδομένου και του ότι το ελληνικό πρόγραμμα επενδυτικής μετανάστευσης παραμένει ένα από τα πιο ελκυστικά στην ΕΕ, λόγω του χαμηλού ορίου που απαιτείται για την εξασφάλιση της άδειας, σε σχέση με άλλων χωρών.
Σε ανάλυση που πραγματοποίησε η βρετανική εταιρεία επενδυτικής μετανάστευσης Astons, ανέφερε ότι το ελληνικό πρόγραμμα της «Χρυσής Βίζας» είναι το ελκυστικότερο για τους Βρετανούς, καθώς συνδυάζει το χαμηλό κόστος της απαιτούμενης επένδυσης με την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον που αποζητούν οι επενδυτές από την εν λόγω χώρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Astons, το ελληνικό πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» είναι το δημοφιλέστερο μεταξύ των Βρετανών επενδυτών, καθώς συγκέντρωσε την προτίμηση του 19% των συμμετεχόντων, ξεπερνώντας άλλα ανταγωνιστικά προγράμματα, όπως της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Υπενθυμίζεται ότι στις δύο χώρες της Ιβηρικής το κόστος για την εξασφάλιση άδειας παραμονής είναι διπλάσιο και ανέρχεται σε 500.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, σημαντικό δέλεαρ για τους Βρετανούς είναι και το χαμηλό κόστος των ελληνικών ακινήτων, με τη μέση τιμή πώλησης να μην ξεπερνά τις 222.500 ευρώ στο τέλος του 2020, τη στιγμή που στο κέντρο του Λονδίνου το κόστος είναι υψηλότερο κατά σχεδόν 85%.
Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο τα ελληνικά ακίνητα συγκεντρώνουν την προτίμηση των ξένων επενδυτών (και όχι μόνο των Βρετανών) έγκειται στις υψηλότερες αποδόσεις που εξασφαλίζουν στους επενδυτές. Σε έρευνα που πραγματοποίησε το 2021, η Astons είχε υπολογίσει ότι σε πανελλαδικό επίπεδο η μέση προσφερόμενη απόδοση σε ετήσια βάση αγγίζει το 5,7%, καθώς η μέση τιμή πώλησης διαμορφώνεται σε 129.780 ευρώ και η μέση τιμή ενοικίασης σε 619 ευρώ. Στην Αθήνα η μέση απόδοση διαμορφώνεται σε 5,1%, με τις τιμές πώλησης να ανέρχονται σε 164.674 ευρώ και το μέσο μηνιαίο κόστος ενοικίασης στα 702 ευρώ.