THEPOWERGAME
Σοβαρές παρεμβάσεις, με κόστος που θα κινηθεί μεταξύ 10-15 εκατ. ευρώ, θα χρειαστεί το εμπορικό κέντρο Athens Heart της οδού Πειραιώς, προκειμένου να μετατραπεί σε βιοκλιματικό συγκρότημα γραφείων. Η διοίκηση της Premia Properties συζητεί με την Εθνική Τράπεζα και την αγορά γειτονικού οικοπέδου περίπου τριών στρεμμάτων, με στόχο να δημιουργηθεί ενιαίο συγκρότημα «πράσινων» γραφείων που μπορεί να φτάνει τα 25.000 τετραγωνικά μέτρα. Στο ακίνητο θα παραμείνουν και κάποιες εμπορικές χρήσεις, χωρίς να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Premia Properties, Κώστας Μαρκάζος, έχει τονίσει στο παρελθόν πως η εταιρεία θα κινηθεί επιλεκτικά στον χώρο των κτιρίων γραφείων και αυτό φαίνεται πως κάνει με την επένδυση στο Athens Heart. Η κίνηση γίνεται σε μια περίοδο που προωθούνται σημαντικές επενδύσεις σε ακίνητα επί της Πειραιώς, από το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών μέχρι την «ανάσταση» του ιστορικού εργοστασίου της Βιοχάλκο από τη Noval Property. Τον τελευταίο καιρό έχουν προστεθεί και νέοι μισθωτές σε κτίρια της περιοχής, όπως η ΑΔΑΕ, η Teleperformance κ.ά.
Το εμπορικό κέντρο είχε κατασκευαστεί από την Pasal Development του Σωτήρη Θεοδωρίδη, χωρίς να αποδώσει τα αναμενόμενα. Είχε εξαιρεθεί από τη συμφωνία εισόδου στρατηγικού επενδυτή (του ομογενούς Ηλία Γεωργιάδη από τη Σουηδία) στην Pasal, που οδήγησε στη δημιουργία της Premia. Η τελευταία απέκτησε τελικά το ακίνητο μέσω της συμφωνίας εξυγίανσης της Doreco, στην οποία είχε παραμείνει το εμπορικό κέντρο, με την Εθνική Τράπεζα. Η τελευταία είχε συμφωνήσει το 2017 με τη Hines για την πώληση του Athens Heart και τη μετατροπή σε εκπτωτικό κέντρο, αλλά οι Αμερικανοί υπαναχώρησαν.
Έτσι, η αλλαγή χρήσης ώστε να δημιουργηθεί ένα συγκρότημα βιοκλιματικών γραφείων θεωρήθηκε η καλύτερη λύση από τη διοίκηση της Premia. Τα «πράσινα» κτίρια γραφείων εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτικών σχεδίων των ελληνικών ΑΕΕΑΠ, καθώς η ζήτηση παραμένει υψηλή. Ένα ερώτημα είναι, βέβαια, αν θα μπορούν να διατηρηθούν τα ενοίκια στα επίπεδα των 28 ή 30 ή ακόμα και 35 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανά μήνα, που κινούνται σήμερα. Η πανδημία, που έφερε μεγάλες ανατροπές στο μοντέλο εργασίας (εργασία από το σπίτι κ.λπ.) προκαλεί ήδη πληγές σε πολλές διεθνείς αγορές γραφείων.
Πάντως, οι διοικήσεις ελληνικών επενδυτικών εταιρειών ακινήτων και developers εξακολουθούν να βλέπουν ευκαιρίες στα «πράσινα» γραφεία και αναζητούν νέες περιοχές. Έτσι, δημιουργούνται νέοι πόλοι, όπως στην περιοχή του Πειραιά, ενώ και η οδός Πειραιώς συγκεντρώνει την τελευταία τριετία σημαντικές επενδύσεις. Ισχυροί κατασκευαστικοί όμιλοι και επενδυτές ακινήτων διεκδικούν αυτήν την περίοδο τα έργα με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που προωθούνται στην Πειραιώς για το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών και την Πολιτεία Καινοτομίας, που σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο πρώην ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ.
Το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο προωθείται από τη Noval Property ΑΕΕΑΠ, θυγατρική του ομίλου Βιοχάλκο. Αφορά την αστική ανάπλαση με μεικτές χρήσεις στο ιστορικό εργοστάσιο του ομίλου, ύψους 152 εκατ. ευρώ, ώστε να δημιουργηθεί μια «μεγάλη γειτονιά τέχνης και πολιτισμού», με δύο ξενοδοχεία, πάρκο, κέντρο έρευνας, κ.ά.
Στον διαγωνισμό για το νέο κτίριο της Γ.Γ. Υποδομών συμμετέχουν οι ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κοινοπραξία της Intrakat με τη Redex του Ομίλου Κοπελούζου, αλλά και η κοινοπραξία της Μυτιληναίος με την Dimand. Το έργο είναι προϋπολογισμού 139,6 εκατ. ευρώ και χωροθετείται διοικητικά στον Δήμο Ταύρου-Μοσχάτου. Οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Intracom και Dimand διεκδικούν και ένα ακόμα ΣΔΙΤ στην οδό Πειραιώς, που αφορά την κατασκευή και διαχείριση της Πολιτείας Καινοτομίας που πρόκειται να δημιουργηθεί στο πρώην εργοστάσιο της Χρωματουργείας Πειραιά (ΧΡΩΠΕΙ). Πρόκειται για σχέδιο ύψους περί τα 100 εκατ. ευρώ στο ακίνητο των 17,9 στρεμμάτων.