THEPOWERGAME
Είναι θέμα ημερών να ανακοινωθούν επισήμως τα ονόματα των πέντε ξένων funds που περνάνε στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τη σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, ο οποίος στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού νόμου θα προστατεύει την πρώτη κατοικία ευάλωτων νοικοκυριών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Όπως ανέφεραν πηγές του οικονομικού επιτελείου στο powergame.gr: «Η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού αναμένεται από μέρα σε μέρα να δημοσιοποιήσει στο σύστημα τους πέντε ενδιαφερόμενους επενδυτές που προεπιλέγονται και οι οποίοι στη συνέχεια θα κληθούν σε διάλογο, με στόχο την υποβολή, σε μια δεύτερη φάση, δεσμευτικών προσφορών. Αντίστοιχα, στην απόφασή της η Επιτροπή θα ανακοινώνει ποια funds αποκλείονται».
Στην πρώτη φάση του ανοιχτού και δημόσιου ηλεκτρονικού διαγωνισμού (που έληξε στα τέλη Σεπτεμβρίου) υποβλήθηκαν on line έξι συνολικά μη δεσμευτικές προσφορές, συγκεκριμένα από τους Davidson Kempner, Fortress, Bain, Bracebridge, CRC και Bayview, που διαθέτουν εμπειρία και τεχνογνωσία από αντίστοιχες δράσεις στο εξωτερικό. Από αυτούς τους έξι, ο ένας, σύμφωνα με πληροφορίες, απορρίπτεται.
«Το θετικό είναι ότι η αντίστροφη μέτρηση για τη δημιουργία του Φορέα, υπό ιδιωτικό καθεστώς, έχει ξεκινήσει, τουλάχιστον στο πρώτο σκέλος της διαγωνιστικής διαδικασίας, και μέχρι στιγμής φαίνεται να τηρείται το αρχικό χρονοδιάγραμμα», επισημαίνουν πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία.
Τόσο το υπουργείο Οικονομικών, με την ευθύνη του υπουργού, Χρ. Σταϊκούρα, όσο και η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, της οποίας προΐσταται η κυρία Μαριαλένα Αθανασοπούλου, θα συντονίσουν τον διάλογο με τους επενδυτές και μάλιστα με τον καθένα ξεχωριστά, αφού προηγουμένως αναρτηθεί η σχετική πρόσκληση ανοιχτού διαλόγου.
Οι δεσμευτικές προσφορές, το χρονοδιάγραμμα και η σύμβαση παραχώρησης
Μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου, στον οποίο είναι δυνατόν να σκιαγραφηθεί και η σύμβαση παραχώρησης, θα ακολουθήσει η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Εκεί θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να αποδείξουν ότι διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια.
Μάλιστα, σύμφωνα με το πλαίσιο του διαγωνισμού, θα πρέπει το κάθε fund να εγγυηθεί ότι θα μπορεί να αγοράσει κατοικίες ευάλωτων της τάξεως των 2 δισ. ευρώ. Το ακριβές ποσό θα περιγράφεται στην πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών.
Τις δεσμευτικές προσφορές που θα ακολουθήσουν θα αξιολογήσει το υπουργείο Οικονομικών μαζί με την Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, ώστε να αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής τον Απρίλιο του 2023.
Στόχος είναι ο Φορέας, που θα αποτελέσει «ανάσα» για χιλιάδες «πτωχευμένα» νοικοκυριά, να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν, αν και είναι δύσκολο να ξεκινήσει το καλοκαίρι, καθώς θα απαιτηθεί ένα περίπου δίμηνο για την ολοκλήρωση των συμβάσεων παραχώρησης. Ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο έχει ορισθεί το ποσό των 9 εκατ. ευρώ.
Η Σύμβαση Παραχώρησης αφορά ακριβώς την παραχώρηση στον επενδυτή από το Ελληνικό Δημόσιο (το οποίο δεν συμμετέχει καθόλου στο σχήμα του Φορέα -παρέχει μόνο εγγυήσεις) της υποχρέωσης αγοράς των κατοικιών των ευάλωτων, με σκοπό την επαναμίσθωσή τους στους ίδιους για έως 12 χρόνια.
Ανάσα για περίπου 5.000 νοικοκυριά
Δυνητικά, ο Φορέας θα μπορεί να έχει υπό την προστασία του ένα εύρος 3.000 – 5.000 κατοικιών ευάλωτων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μη χάσουν το σπίτι τους, ούτε να υποστούν έξωση, όπως θα συνέβαινε αν αντί του Φορέα κάποιος τρίτος ιδιώτης αποκτούσε την οικία, λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών.
Αν οι οφειλέτες είναι συνεπείς στην καταβολή του μισθώματος προς τον Φορέα και επανακάμψουν οικονομικά, θα μπορούν μετά το πέρας των 12 ετών, που θα διαρκεί η προστασία, να επαναγοράσουν την κατοικία τους σε τιμή που θα προσδιορισθεί με αντικειμενικά κριτήρια.
Για την καταβολή του μισθώματος το κράτος έχει προβλέψει μηνιαίο επίδομα με βάση συγκεκριμένα κριτήρια μέσω του ΟΠΕΚΑ, ανάλογα με τα μέλη που κατοικούν κάτω από την ίδια στέγη (το εύρος του επιδόματος κυμαίνεται από τα 70 έως τα 210 ευρώ).
Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιο θα είναι το τίμημα του μισθώματος όταν αυτό θα έχει ως βάση το διατραπεζικό επιτόκιο euribor 3 μηνών συν το περιθώριο. Η συγκυρία με το ανοδικό περιβάλλον των επιτοκίων σίγουρα δεν είναι υποβοηθητική…