THEPOWERGAME
Στο μέλλον των επενδύσεων σε γραφεία σε έναν πράσινο και ψηφιακό κόσμο επικεντρώθηκε η συζήτηση με την οποία ολοκληρώθηκε η 23η Prodexpo.
H συζήτηση, όπου συμμετείχαν η Investment Management Director & Asset Management Director Non – Retail της Noval Property, Τζένη Μουρούσια, ο Γενικός Διευθυντής της Danos, Μέλος της BNP Paribas R.E, Γιάννης Παρασκευόπουλος, ο Ορέστης Ραχιώτης, MRICS, Senior Associate από το Real Estate Advisory της PwC και η Ελένη Γερασιμίδου, Senior Associate στη Δικηγορική Εταιρεία Μπερνίτσας, στράφηκε γύρω από τις νέες τάσεις και τα ESG χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν τον χάρτη των επενδύσεων σε χώρους γραφείων .
Στα σκαριά 4 επενδύσεις της Noval Property
Η Τζένη Μουρούσια, μιλώντας για τις νέες κινήσεις της Noval Property, υπογράμμισε πως δρομολογούνται 4 επενδύσεις, μια ανακατασκευή και τρεις ανεγέρσεις. «Στο τέλος του έτους, θα ξεκινήσουν οι κατασκευές για το κτίριο που δημιουργούμε στο Μαρούσι. Θα υλοποιήσουμε το επενδυτικό πλάνο όπως το έχουμε εκπονήσει, ξεκινάμε νέα επένδυση σε 20.000 τμ και άλλα δύο συγκροτήματα γραφείων στο Μαρούσι. Τέσσερις συνολικά νέες επενδύσεις, τρεις ανεγέρσεις και μία ανακατασκευή», ανέφερε. Μιλώντας για τις νέες τάσεις στα γραφεία επισήμανε πως «ένα σύγχρονο κτίριο γραφείων πρέπει να έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά: να είναι βιοκλιματικο, πράσινο, έξυπνο, υγιεινό».
Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, από την Danos, τόνισε πως παρά την παραδοσιακή φύση των γραφείων ως επένδυση, η εικόνα σε prime περιοχές όπως η Συγγρού και το Μαρούσι έχει αλλάξει, ενώ αναφέρθηκε και στην ανοδική τάση των ενοικίων. “Σταδικά προσεγγίζουμε τις τιμές προ κρίσης ενώ παρατηρείται επενδυτική αυξηση, με 170 εκατ. επενδύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2022. Κάθε νέα ανάπτυξη γίνεται πλέον με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Πρέπει να είναι πράσινη, να ακολουθεί κριτήρια ESG κλπ. Ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον συμβάλλει στη μεγαλύτερη αποδοτικότητα των εργαζομένων. Το ESG θα δώσει ένα καλύτερο μίσθωμα, δίνει μια μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και βοηθάει πολύ την εύρεση χρηματοδότησης”, επισήμανε.
Ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών σε τουριστικές υποδομές
Στο ίδιο πλαίσιο μίλησε η Ελένη Γερασιμίδου από την Δικηγορική Εταιρεία Μπερνίτσας δίνοντας μια εικόνα για το ενδιαφέρον που δείχνουν οι ξένοι επενδυτές. “Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές εστιάστηκε σε τουριστικές υποδομες. Όσον αφορά τα γραφεία υπάρχει ενδιαφέρον για τη στέγαση των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα. Υπάρχει ενδιαφέρον για αποκλειστικά πράσινα κτίρια”, σημείωσε.
Ο κύκλος έκλεισε με τον Ορέστη Ραχιώτη από την PwC, ο οποίος αναφέρθηκε στην τηλε-εργασία. “Πάμε σε ένα νέο μοντέλο απασχόλησης. Τα γραφεία χάνουν την παραδοσιακή έννοια που είχαν. Μετατρέπονται σε χώρους συνάντησης και κοινωνικοποίησης”, επισήμανε. “Ο πυρήνας των εταιρειών είναι οι άνθρωποί τους. Θέλουμε λοιπόν χώρους που να προωθούν τη συνεργασία και την συναναστροφή των χρηστών. Τα νέα γραφεία δεν γίνονται με γνώμονα τη χωρητικότητα. Εμείς στον νέο χώρο που δημιουργούμε προωθούμε χώρους όπως μπιλιάρδα, πινγκ-πονγκ, γυμναστήρια και χώρο φύλαξης παιδιών για νέους γονείς. Θέλουμε να αναπτύξουμε την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία σε ένα φιλικό περιβάλλον”, ανέφερε μεταξύ άλλων