THEPOWERGAME
Σε πρωταγωνιστές της ζήτησης και των αγοραπωλησιών εξελίσσονται οι Κυκλάδες και δευτερευόντως τα νησιά του Αργοσαρωνικού κατά το τρέχον έτος. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη ένδειξη της ανάκαμψης της ζήτησης από το εξωτερικό, μετά από δύο χρόνια κάμψης, ελέω πανδημικής κρίσης και των δυσκολιών που αυτή δημιούργησε στα ταξίδια στο εξωτερικό. Αντίστοιχα, στην Κρήτη, παρατηρείται επίσης αυξημένη ζήτηση σε σχέση με την προσφορά, μια πάγια τάση στην αγορά, λόγω και του σημαντικού ενδιαφέροντος από Έλληνες αγοραστές.
Με βάση την εικόνα του πρώτου εξαμήνου, στις Κυκλάδες, οι αγοραπωλησίες καταγράφουν αύξηση κατά 33% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Αντίστοιχα, ο τζίρος των πωλήσεων είναι αυξημένος κατά 44% και οι επιφάνειες των ακινήτων που αγοράστηκαν είναι μεγαλύτερες κατά 40%, αναφέρει σχετική έρευνα του μεσιτικού γραφείου RE/MAX Estate, από τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων του Υπ. Οικονομικών. Ωστόσο, ανάλογα με το νησί παρατηρούνται έντονες διακυμάνσεις. Η μεγαλύτερη αύξηση με το εντυπωσιακό 193% παρατηρήθηκε στην Τήνο, ενώ αύξηση κατά 180% σημειώθηκε και στη Μύκονο. Αντίστοιχα, στη Σαντορίνη, η αύξηση άγγιξε το 80%. Στον αντίποδα, μικρή κάμψη σημείωσαν οι πωλήσεις στη Νάξο με 22%.
Όπως αναφέρει η ανάλυση της RE/MAX Estate, «οι τιμές που καταγράφηκαν στις Κυκλάδες σχετικά με την αξία ανά τ.μ. των κατοικιών που μεταβιβάστηκαν, σημείωσαν αύξηση κατά 3%. Το υψηλότερο θετικό ποσοστό που καταγράφηκε ήταν 224% στο νησί της Νάξου, ενώ ακολούθησε με 84% η Πάρος. Ωστόσο, στην Τήνο, παρατηρήθηκε μείωση κατά 39%. Το εμβαδόν των κατοικιών αυξήθηκε κατά 62% στη Θήρα και κατέγραψε πτώση στη Νάξο (-41%) και στην Κέα (-31%). Στην Τήνο αυξήθηκε η ηλικία των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν κατά 17 έτη (έτος κατασκευής 1957 από 1975) αλλά μειώθηκε στη Νάξο κατά 25 έτη και στην Κέα κατά 20 έτη», αναφέρεται στην έκθεση.
Στα νησιά του Αργοσαρωνικού, οι αγοραπωλησίες ενισχύθηκαν κατά 14%. Παρόμοια αύξηση παρατηρούμε και στο ποσοστό που αντιστοιχεί στο συνολικό εμβαδόν των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν (+13%) και μικρότερο αλλά θετικό ποσοστό καταγράφεται και στον τζίρο (+9%). Στα νησιά του Αργοσαρωνικού ενώ η αξία ανά τ.μ. και το εμβαδόν δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά (-3% και -1% αντιστοίχως), σημειώθηκε μεγάλη διαφορά στο έτος κατασκευής των ακινήτων. Συγκεκριμένα, το 2021 η μέση χρονολογία κατασκευής είναι το 1985 και φέτος τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν είναι κατά 22 έτη παλαιότερα (έτος κατασκευής: 1963).
Υπενθυμίζεται ότι συνολικά το 2021, οι πωλήσεις εξοχικών κατοικιών σε Κυκλάδες και Αργοσαρωνικό κινήθηκαν με θετικό πρόσημο. Ειδικότερα, στα νησιά του Αργοσαρωνικού, οι αγοραπωλησίες αυξήθηκαν κατά 25%, ο όγκος των πωλήσεων (αξία πράξεων) ενισχύθηκε κατά 40,4% και η επιφάνεια κατά 19,5%. Η μέση αξία τους επίσης ήταν μεγαλύτερη κατά 12,3% σε σχέση με το 2020. Στα περισσότερα νησιά του Αργοσαρωνικού (Αίγινα, Κύθηρα, Σαλαμίνα, Σπέτσες και Ύδρα) τα ποσοστά της αύξησης κυμάνθηκαν από 23% έως 33%. Παρομοίως, αυξήθηκαν η μέση αξία των μεταβιβασθέντων ακινήτων και τα συνολικά τετραγωνικά μέτρα που μεταβιβάστηκαν στην πλειοψηφία των νησιών του συμπλέγματος, καταδεικνύοντας την υψηλότερη ζήτηση των ακριβότερων και μεγαλύτερων σε εμβαδόν ακινήτων.
Σημαντική άνοδος παρατηρήθηκε πέρσι και σε επιμέρους νησιά των Κυκλάδων, παρότι στα δημοφιλέστερα, όπως τη Σαντορίνη, τη Μύκονο και την Πάρο, σημειώθηκε πτώση. Ειδικότερα, στη Σύρο, οι αγοραπωλησίες αυξήθηκαν κατά 100%, στη Σέριφο κατά 75%, στην Άνδρο κατά 70,83% και στην Τήνο κατά 13,8%. Στον αντίποδα, οι αγοραπωλησίες κατοικιών υποχώρησαν κατά 14,3% στη Μύκονο, κατά 28,57% στη Σαντορίνη, κατά 16,5% στην Πάρο και κατά 27,6% στη Νάξο. Πτώση κατά 33,3% σημειώθηκε και στην Αντίπαρο, που έχει προσελκύσει αγοραστές πολύ υψηλών εισοδημάτων τα τελευταία χρόνια.
Στην Κρήτη, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με σχετική έρευνα του γραφείου Δανός & Συνεργάτες (μέλος του δικτύου BNP Paribas Real Estate), η αγορά κατοικίας εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από υψηλή ζήτηση, η οποία δεν ικανοποιείται από την προσφορά κατοικιών, ιδίως στον τομέα των ενοικιάσεων. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης τα τελευταία χρόνια. Το φαινόμενο αυτό έχει επηρεάσει και τις αγοραπωλησίες, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες προτιμούν να κρατήσουν τα διαμερίσματα στην κατοχή τους και να τα εκμεταλλευτούν μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, παρά να τα διαθέσουν προς πώληση. Έτσι, η προσφορά παραμένει χαμηλή, εξέλιξη που οδηγεί τις τιμές σε σημαντική αύξηση, ιδίως αν πρόκειται για νεόδμητες κατασκευές. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου, παρατηρείται αύξηση των τιμών πώλησης κατοικιών κατά σχεδόν 7% σε όλο το νησί της Κρήτης.