THEPOWERGAME
Εξακολουθεί να εκπέμπει θετικά μηνύματα για το φετινό καλοκαίρι, η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, η οποία αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ανακάμψει ή ενδεχομένως και να ξεπεράσει το επίπεδο που βρισκόταν πριν από την πανδημία. Η σημαντικά αυξημένη ροή ξένων επισκεπτών, η εξοικείωση μεγαλύτερου αριθμού τουριστών με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας ενοικίασης και τα προσφερόμενα καταλύματα, όπως επίσης και η διάθεση για διαμονή σε πιο ποιοτικά ακίνητα, πρόκειται να αποτελέσουν τους βασικούς «καταλύτες» για την ανάπτυξη αυτή.
Άλλωστε, σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις στελεχών της AirDNA, η οποία ειδικεύεται σε έρευνες για τον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ο φετινός τζίρος του κλάδου αναμένεται να αγγίξει, τουλάχιστον το 1,4 δισ. ευρώ, προσεγγίζοντας δηλαδή το επίπεδο του 2019. Το 2021, ο σχετικός τζίρος είχε διαμορφωθεί σε 1,33 δισ. ευρώ, ενώ το 2020 είχε υποχωρήσει σε 790 εκατ. ευρώ, λόγω της πανδημίας και της απουσίας ξένων επισκεπτών.
Με βάση την τελευταία μηνιαία ανάλυση της AirDNA για την ευρωπαϊκή αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων, τον Απρίλιο, η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα (με βάση τον αριθμό των διανυκτερεύσεων που πραγματοποιήθηκαν) ήταν 172,7% υψηλότερη από τον περσινό Απρίλιο και 19,4% υψηλότερη από τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Η επίδοση αυτή φέρνει την Ελλάδα στην τρίτη καλύτερη θέση πανευρωπαϊκά, πίσω μόνο από την Ουγγαρία και την Πορτογαλία, όπου η αύξηση των διανυκτερεύσεων σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, ανήλθε σε 188% και 182,2% αντίστοιχα. Συγκριτικά με το 2019, η επίδοση του φετινού Απριλίου, επίσης φέρνει την Ελλάδα στην τρίτη θέση, πίσω μόνο από την Γαλλία και την Γερμανία, στις οποίες σημειώθηκε αύξηση κατά 26,4% και 23,4% αντίστοιχα.
Επιπλέον, τον φετινό Απρίλιο, η προσφορά καταλυμάτων στην ελληνική αγορά ήταν υψηλότερη κατά 4,8% συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2021, αλλά 2,5% χαμηλότερη συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Όσον αφορά την μέση τιμή/διανυκτέρευση τον φετινό Απρίλιο, αυτή ήταν 11,7% χαμηλότερη σε σχέση με πέρσι.
Αναφορικά με την εκτίμηση της πορείας των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατά τη διάρκεια της φετινής καλοκαιρινής περιόδου (Ιούνιος-Σεπτέμβριος), η πορεία των κρατήσεων μέχρι και τα μέσα Μαΐου (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική, καθώς αυτές ήταν αυξημένες κατά 237,3% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2021 και επίσης 21,4% πάνω από τον Μάιο του 2019, δηλαδή πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Αν η εικόνα αυτή διατηρηθεί και τον Ιούνιο, φαίνεται πως θα επιβεβαιωθούν οι σχετικές προβλέψεις.
Μάλιστα, πλέον, έχει αρχίσει να παρατηρείται σημαντική ανάκαμψη και στην περιοχή της Αττικής, χάρη στη σημαντική άνοδο των κρατήσεων για το παραλιακό μέτωπο του λεκανοπεδίου. Βίλες και πολυτελή ακίνητα σε Σούνιο, Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη, Καβούρι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ζήτησης. Σύμφωνα μάλιστα με την AirDNA, η Αττική βρίσκεται στην έβδομη θέση πανευρωπαϊκά, μεταξύ των 50 μεγαλύτερων αγορών βραχυχρόνιας μίσθωσης (με τουλάχιστον 5.000 καταλύματα).
Ειδικότερα, η αύξηση των κρατήσεων για τους θερινούς μήνες αγγίζει το 368% στην Αττική, με την κορυφή να ανήκει στο Πόρτο της Πορτογαλίας, όπου παρατηρείται ετήσια άνοδος της τάξεως του 532,3%. Ακολουθεί με αύξηση 414,8% η Βενετία και με 410,4% η Φλωρεντία, ενώ μία ακόμα ιταλική πόλη, η Νάπολη βρίσκεται στην τέταρτη θέση με αύξηση κατά 404,4%. Έπεται το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας (404,1%) και η Λισαβόνα στην Πορτογαλία (391,2%), ενώ μετά την Αττική, ακολουθούν η Ρώμη (367,1%) και η Βιέννη (364,1%).