THEPOWERGAME
Αν και τα περισσότερα ξενοδοχεία του κόσμου παρέμειναν κλειστά στα πρώτα κύματα της πανδημίας, το θρυλικό Claridge’s του Λονδίνου στη σικάτη περιοχή του Mayfair επικεντρώθηκε σε μια ριζική ανακαίνιση και επέκταση των εγκαταστάσεών του για να συμπεριλάβει μια υπερπολυτελή σουίτα με κόστος διαμονής που ενδεχομένως να φθάσει ακόμη και τις 100.000 στερλίνες τη διανυκτέρευση. Με μια 220ετή ιστορία, το Claridge’s έχει θέσει υψηλά τον πήχη, προσφέροντας σε ορισμένες σουίτες 24ώρη υπηρεσία μπάτλερ. Στη λίστα των ιστορικών επισκεπτών του ξενοδοχείου περιλαμβάνεται η Όντρεϊ Χέπμπορν, η Πριγκίπισσα Νταϊάνα, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και βέβαια η βασίλισσα Ελισάβετ Β’.
Αλλά σε κάθε οικία δεν λείπουν οι τριβές. Στην περίπτωση του Claridge’s αφορά στη διαμάχη ανάμεσα στον Ιρλανδό κατασκευαστή Πάντι ΜακΚίλεν, η οποίος κατείχε το ένα τρίτο του Claridge’s μαζί με το Berkeley Hotel και Connaught Hotel, και μια ομάδα επενδυτών από το Κατάρ που απέκτησαν τον έλεγχο των τριών ξενοδοχείων το 2015. Η μέση τιμή για μια διανυκτέρευση στο Connaught κοστίζει 1.500 ευρώ, στο Berkeley λίγο χαμηλότερα στα 1.290 ευρώ και στο Claridge’s κινείται περίπου στα 1.400 ευρώ. Ο ΜακΚίλεν υποστηρίζει, σύμφωνα με τους Financial Times, πως του οφείλουν δισεκατομμύρια στερλίνες βάσει της συμφωνίας που σύναψε με τους επενδυτές από το Κατάρ προ επταετίας. Τότε τα τρία ξενοδοχεία είχαν αποτιμηθεί στις 1,3 δισ. στερλίνες.
Εκτιμήσεις θέλουν την τρέχουσα αποτίμηση των δυο ξενοδοχείων που υπερβαίνει τις 5 δισ. στερλίνες, με τον ΜακΚίλεν να υποστηρίζει πως δικαιούται το 35% της ανατίμησής τους μείον τις κεφαλαιακές δαπάνες. Η εταιρεία Maybourne,που τυπικά ελέγχει τα τρία ξενοδοχεία, αποδέχεται πως οφείλει κάποια χρήματα στον Ιρλανδό κατασκευαστή αλλά διαφωνεί για το ποσό. Μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ιρλανδία, που ανάγκασε τον κυρίαρχο επενδυτή Ντέρεκ Κούινλαντ να αποχωρήσει, ο ΜακΚίλεν στράφηκε στους επενδυτές στο Κατάρ, δίνοντας τους τον έλεγχο των τριών ξενοδοχείων, αλλά αναλαμβάνοντας τη διαχείριση του ξενοδοχείου για μια επταετία.
Αλλά τον περασμένο Απρίλιο ο ΜακΚίλεν ενημερώθηκε από την Maybourne πως δεν θα συμμετέχει στη διαχείριση των ξενοδοχείων, με αποτέλεσμα να μένουν μετέωρες οι εργασίες ανακαίνισης. Ήταν ένα μεγάλο σοκ για τον Ιρλανδό κατασκευαστή, που επιθυμεί να ολοκληρώσει τις φιλόδοξες εργασίες ανακαίνισης πριν συνταξιοδοτηθεί. Το επιχείρημα της Maybourne είναι πως άλλαξε σφαιρικά η προσέγγιση της εταιρείας, κάτι που βέβαια δεν ικανοποιεί ούτε τον ΜακΚίλαν, ούτε τους τακτικούς επισκέπτες του Claridge’s, που είναι ευγνώμονες για τις παρεμβάσεις του στο ιστορικό ξενοδοχείο, τονίζει η βρετανική εφημερίδα.